ŠTÍTEK: umělá družice

Ilustrační foto
Kourou - Evropská kosmická agentura (ESA) dnes vypustila první ze šesti družic, které jsou součástí projektu Copernicus. Jeho cílem je vybudovat evropské kapacity pro pozorování Země z vesmíru a zlepšit monitorování klimatických změn či přírodních katastrof.

Evropa vypustila první družici z programu Copernicus

Svět
Ilustrační foto
San Francisco – Internetová sociální síť Facebook, která je největší svého druhu na světě, chce šířit připojení k webu pomocí satelitů, bezpilotních letadel, laserů a dalších technologií. Jde o součást ambiciózního a nákladného plánu přinést internetové připojení několika miliardám lidí z nejméně rozvinutých oblastí světa, kteří dosud přístup k celosvětové síti nemají, napsala agentura Reuters.

Facebook chce šířit internet pomocí bezpilotních letadel

Ekonomika
Ilustrační foto.
Bangkok, Kuala Lumpur, New York - Už podruhé v tomto týdnu muselo být kvůli špatnému počasí v Indickém oceánu přerušeno pátrání po troskách havarovaného malajsijského letadla. Thajský satelit na jihu oceánu nově objevil asi 300 objektů, které by mohly být zbytky pohřešovaného boeingu, avšak nikdo se k nim zatím nedostal.

Pátrání po malajsijském letadle znovu zmařilo špatné počasí

Svět
Rozhořčení příbuzných pasažérů pohřešovaného boeingu.
Kuala Lumpur, Perth - Dalších 122 předmětů, které by mohly být troskami pohřešovaného letadla společnosti Malaysia Airlines, odhalily satelity v jižní části Indického oceánu. Na dnešní tiskové konferenci to řekl malajsijský ministr obrany a dopravy Hishammuddin Hussein. Díky zlepšení počasí v oblasti dnes mohly pátrací týmy v oblasti obnovit hledání stop po boeingu, který zmizel v noci na 8. března s 239 lidmi na palubě.

Satelity ukázaly 122 nových objektů, jež mohou být trosky letadla

Svět
Ilustrační foto
Peking, Kuala Lumpur - Otec jednoho z čínských cestujících na palubě malajsijského letadla, které je už téměř dva týdny pohřešované, se stále drží naděje. Navzdory čtvrtečnímu australskému oznámení, že se možná našly trosky zmizelého stroje, stále tvrdí: „Můj syn je naživu," napsala agentura AFP.

Čínští příbuzní ztracených pasažérů se odmítají vzdát naděje

Svět
Ilustrační foto
Sydney, Kuala Lumpur - Pátrání po zmizelém malajsijském boeingu dnes vstoupilo do třetího týdne. I když se žádné konkrétní stopy po dopravním letadle zatím nenašly, mohly by objasnění záhady pomoci nové satelitní snímky. Malajsijský ministr dopravy na dnešní tiskové konferenci oznámil, že čínský satelit objevil v jižní části Indického oceánu další objekty, které by mohly být troskami ztraceného stroje.

Pátrání po zmizelém letadle pokračuje, satelit našel další stopy

Svět
Ilustrační foto
Sydney, Kuala Lumpur - Pátrání po ztraceném letadle společnosti Malaysia Airlines ani dnes nepřineslo žádný výsledek. V pátrací akci pod australským vedením pokračuje mezinárodní tým v odlehlé oblasti Indického oceánu, kde podle čtvrtečního oznámení australského premiéra Tonyho Abbotta satelit zaznamenal dva objekty, které by mohly být částmi zmizelého Boeingu-777.

Pátrání po ztraceném malajsijském letadle je stále bez výsledku

Svět
Ilustrační foto.
New York - Ničivé následky mohla mít pro lidstvo silná sluneční erupce, jejíž účinky před necelými dvěma lety těsně minuly Zemi. Tvrdí to dnes zveřejněná studie amerických vědců, kteří možné dopady předloňské erupce přirovnávají k dosud největší geomagnetické bouři na naší planetě z roku 1859. Částice z erupce mohly těžce poškodit elektrickou síť na Zemi či zničit družice na oběžné dráze, uvedla agentura Reuters.

Zemi předloni těsně minula ničivá sluneční bouře, tvrdí vědci

Svět
Ilustrační foto.
Po desítkách ročně ubývá v některých městech na Českobudějovicku obyvatel. A to i přesto, že ve většině z nich stále rychleji přibývá narozených dětí než ubývá lidí, kteří zemřou. Na počtu obyvatel ve městech se daleko více podepisuje stěhování.

Budějovičtí mizí z města do satelitů

Bydlení
Ilustrační foto.
České Budějovice – Po desítkách ročně ubývá v některých městech na Českobudějovicku obyvatel. A to i přesto, že ve většině z nich stále rychleji přibývá narozených dětí než ubývá lidí, kteří zemřou. Na počtu obyvatel ve městech se daleko více podepisuje stěhování.

Budějovičtí mizí z města do satelitů

Českobudějovicko
Ilustrační foto.
Praha - Čeští astronomové z hvězdárny v Ondřejově ověřili první snímek družice Gaia. Seskupení hvězd, takzvanou hvězdokupu, přitom vyfotili na dálku prostřednictvím dalekohledu, který se nachází na Evropské jižní observatoři na hoře La Silla v Chile. Družice Gaia byla vyslána do vesmíru loni v prosinci Evropskou kosmickou agenturou (ESA). V následujících pěti letech má pořídit třírozměrnou mapu okolního vesmíru.

Čeští astronomové ověřili první snímek družice Gaia

Česko
Ilustrační foto
Washington – Pozornost amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) se letos zaměří hlavně na zkoumání Země. Do konce roku vyšle na oběžnou dráhu pět zařízení, která budou získávat důležité údaje o vodě, půdě a ovzduší. Informoval o tom šéf NASA Charles Bolden.

Pozornost NASA se letos zaměří na výzkum Země, věnuje mu pět misí

Svět
Ilustrační foto
Moskva - V příštích 48 hodinách na povrch Země dopadnou úlomky staré vojenské družice Oko, která byla součástí sovětského varovného systému. Napsal to dnes ruský zpravodajský server Newsru s odvoláním na informace ruských expertů. Úlomky by měly dopadnout na jižní polokouli. Na přelomu roku pak stejný osud čeká další kosmický aparát, o místě jeho dopadu zatím informace nejsou.

Na Zemi dopadnou z oběžné dráhy zbytky dvou ruských družic

Svět
Ilustrační foto
Teherán - Írán už podruhé úspěšně vyslal do vesmíru družici s živou opicí na palubě. Oznámil to dnes na svých webových stránkách prezident země Hasan Rúhání. První vesmírnou opičí misi oznámil Teherán letos v lednu, z nezávislých zdrojů ale íránské informace nelze ověřit. Mnozí experti o výsledcích íránského kosmického programu pochybují.

Írán prý vyslal do vesmíru opici, letos už druhou

Svět
Ze severoruského kosmodromu Pleseck odstartovala trojice evropských satelitů Swarm (na vizualizaci), které mají z oběžné dráhy měřit magnetické pole Země. Na vývoji družic Evropské kosmické agentury (ESA) se podíleli i čeští vědci.
Pleseck - Ze severoruského kosmodromu Pleseck dnes odstartovala trojice evropských satelitů Swarm, které mají z oběžné dráhy měřit magnetické pole Země. Na vývoji družic Evropské kosmické agentury (ESA) se podíleli i čeští vědci. ESA družice vypustila na nosné raketě Rokot přesně v 13:02 SEČ, jak bylo plánováno.

Do kosmu se vydaly evropské satelity na měření magnetického pole

Svět
Zimní život ptáků. ilustrační foto
Když jsme před lety za pomoci družic sledovali tah čápů černých z Čech do subsaharské Afriky, občas jsem šéfa Kroužkovací stanice Národního muzea, Jirku Formánka, zlobil výroky o tom, že kroužkování ptáků už ztratilo smysl a že je zcela nahradí moderní technologie.

POHLEDEM Miroslava Bobka: Hliníkový poklad

Názory z regionu
Ilustrační foto
Praha – Čeští astronomové jako první na světě zachytili dosvit gama záblesku, k němuž došlo 30. října v souhvězdí Vodnáře. Jeden z dalekohledů v Ondřejově pořídil první snímky 41 sekund poté, co záblesk zaznamenala družice Swift. Informoval o tom Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Čeští astronomové jako první zachytili dosvit gama záblesku

Česko
Jedno z ramen modulu Curiosity při průzkumu Marsu
Washington – Lidstvo na základě vědeckých poznatků stále víc nabývá na přesvědčení, že Mars měl před miliardami let prostředí příznivé pro existenci života s hojným množstvím vody a mnohem hustší atmosférou. Dnes je to však nehostinný soused Země a vědci se snaží přijít na kloub tomu, co se stalo. O krůček blíž k poznání, proč a kam se voda a plynný obal rudé planety vytratily, by je měla přivést sonda MAVEN, již v pondělí vypustí americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Sonda NASA míří luštit hádanku osudu vody a atmosféry Marsu

Svět
Logo Světového komického týdne.
První říjnovou dekádu mají jistě ve svém kalendáři poznačenu všichni příznivci a fandové kosmonautiky. Právě tehdy, přesněji od 4. do 10. října, se každoročně koná celosvětová kampaň World Space Week (Světový kosmický týden) zaměřená na propagaci a popularizaci kosmického výzkumu, nových technologií a letů do blízkého i vzdáleného vesmíru.

Světový kosmický týden

Valašsko
Logo Světového kosmického týdne.
Vsetín - První říjnovou dekádu mají jistě ve svém kalendáři poznačenu všichni příznivci a fandové kosmonautiky. Právě tehdy, přesněji od 4. do 10. října, se každoročně koná celosvětová kampaň World Space Week (Světový kosmický týden) zaměřená na propagaci a popularizaci kosmického výzkumu, nových technologií a letů do blízkého i vzdáleného vesmíru.

Světový kosmický týden si ve Vsetíně připomenou přednáškou

Zlínský kraj
Planeta Mars.
Houston /VIDEO/ - Mise MAVEN pro výzkum marsovské atmosféry dostala i přes potíže s nouzovým finančním fungováním americké vlády od Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) výjimku, takže sonda o velikosti autobusu se k rudé planetě vydá 18. listopadu. Vědci si od projektu slibují odpověď na otázku, kam zmizela voda, kterou Mars kdysi podle odborníků hojně oplýval.

NASA posílá k Marsu sondu, bude pátrat po tom, kam zmizela voda

Svět
Modul Curiosity při průzkumu Marsu
New York - Americké robotické vozítko Curiosity během své nynější mise na Marsu analyzovalo složení tamní atmosféry a nezjistilo žádné stopy metanu. Uvádí to studie vědců Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), kterou zveřejnil časopis Science. Podle expertů to z hlediska možné existence mikrobiálního života není dobrá zpráva, protože metan je zplodinou látkové přeměny.

Curiosity na Marsu nenašla metan, který signalizuje život

Svět
Ilustrační foto.
Moskva/Astana – Všechny ruské kosmické rakety, které v posledních letech stihla havárie, startovaly bez požehnání od bajkonurského popa ruské pravoslavné církve. Napsal to kazašský list Metro s odvoláním na duchovního Sergije, který stojí v čele duchovní správy hlavního bajkonurského pravoslavného kostela. Rusko má kosmodrom v Bajkonuru v pronájmu do roku 2050.

Start vesmírných raket bez požehnání vede podle ruské církve k haváriím

Svět
Ze základny na jihu Japonska dnes úspěšně odstartovala raketa Epsilon, která nese na oběžnou dráhu teleskop pro studium atmosféry blízkých planet.
Tokio /VIDEO/ - Japonsko dnes úspěšně vypustilo novou nosnou raketu Epsilon, která by měla této zemi zajistit levnější a rychlejší dopravu družic do kosmu. Start rakety, která vynesla na oběžnou dráhu teleskop pro studium atmosféry blízkých planet, byl kvůli technickým potížím už několikrát odložen. Teleskop SPRINT-A má zkoumat prostředí na Venuši, Marsu a Jupiteru.

Z Japonska úspěšně odstartovala raketa Epsilon

Svět
Ilustrační foto
Bošovice – Navigace GPS nechybí v řadě aut. Podobně jsou na tom dnes už také zemědělské stroje. Aby bylo využití signálu dokonalejší, vyroste nad Bošovicemi nová komunikační stanice. „Bude ji stavět soukromé zemědělské družstvo Rostěnice. Mělo by jim pomáhat s navigací zemědělské techniky," naznačil starosta Bošovic Jaroslav Šimandl.

U Bošovic vyroste vysílač pro zemědělce. Ti obnoví křížek

Vyškovsko