ŠTÍTEK: umělá družice

Ilustrační foto.
Mys Canaveral (USA) - Nosná raketa Atlas V v neděli vynesla z floridského Mysu Canaveral první ze čtyř geostacionárních meteorologických satelitů nové generace, které americká vesmírná agentura NASA připravuje pro americký Národní úřad pro oceány a ovzduší (NOAA). Mají být schopné sledovat v reálném čase tvorbu bouří nad americkým kontinentem, a umožnit tak lepší předpovědi počasí.

NASA vypustila první z meteorologických satelitů nové generace

Svět
Satelity Galileo na oběžné dráze. Ilustrační foto
Paříž - Budovaný evropský navigační systém Galileo dnes rozšířil svou síť satelitů na oběžné dráze na 18, což představuje skoro dvě třetiny z celkového plánovaného počtu 30. Francouzská raketa Ariane 5, která dnes odstartovala z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně, vynesla úspěšně na oběžnou dráhu do výšky 22.900 kilometrů nad Zemí čtyři nové družice, informovala francouzská společnost Arianespace, která má lety na starosti.

Systém Galileo už má ve vesmíru 18 družic, plánuje jich 30

Svět
Ilustrační foto
Brusel - Význam evropského kosmického výzkumu, ale také průmyslu a konkrétních inovací, které firmy v odvětví přinášejí, podtrhuje nová strategie EU pro oblast vesmíru. Představili ji místopředseda Evropské komise pro energetickou unii Maroš Šefčovič a komisařka pro vnitřní trh, podnikání a malé a střední podniky Elžbieta Bieńkowská.

Strategie EU pro vesmír zdůrazňuje podporu průmyslu a výzkumu

Svět
Experimentální modul Schiaparelli se během přistávacího manévru roztříštil o povrch Marsu a po dopadu zřejmě explodoval.
Darmstadt (Německo) - Experimentální modul Schiaparelli se během přistávacího manévru roztříštil o povrch Marsu a po dopadu zřejmě explodoval. Uvedla to dnes Evropská kosmická agentura (ESA). Snímky americké vesmírné agentury NASA podle ní ukázaly, že modul se zřítil z dvou až čtyř kilometrů a náraz jej zničil.

Modul Schiaparelli se roztříštil o povrch Marsu

Svět
Modul Schiaparelli.
Darmstadt - Na Marsu dnes přistál modul Schiaparelli, zatím se ale neví, zda byl manévr úspěšný či nikoli. Pozemní řídící středisko nedostalo očekávaný potvrzující signál a čeká na data ze satelitů kroužících kolem Marsu. Modul k rudé planetě dorazil v sobotu s družicí Trace Gas Orbiter (TGO) v rámci projektu ExoMars Evropské kosmické agentury (ESA) a ruské agentury Roskosmos, který je zaměřen na hledání případných stop života na Marsu.

Modul Schiaparelli přistál na Marsu, ale neví se, zda úspěšně

Svět
Ilustrační foto
Washington - Společnost SpaceX poprvé využije k opakovanému startu první stupeň rakety Falcon 9, který už jednou sloužil k vynesení nákladu do vesmíru a nepoškozený přistál zpět na Zemi. Raketa odstartuje v zatím neurčený termín na konci roku a ponese na oběžnou dráhu telekomunikační satelit lucemburské firmy SES. Informovala o tom dnes britská stanice BBC.

SpaceX poprvé využije první stupeň rakety k opakovanému startu

Svět
Ilustrační foto.
Peking - Čína dnes jako první na světě vypustila kvantový satelit, který má pomoci zajistit komunikaci bezpečnou před hackery a odposloucháváním. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na čínská státní média. Jedná se o další průlom v ambiciózním čínském vesmírném programu.

Čína jako první na světě vypustila kvantový satelit

Svět
Luděk Graclík z Brna pracoval na nosičích Vega a Sojuz, které používá Evropská vesmírná agentura.
Brno /ROZHOVOR/ – Před pár lety založil malou firmu, která vyrábí součástky pro vesmírné družice a satelity. Předtím Luděk Graclík z Brna sbíral zkušenosti v zahraničí. „Začal jsem na stáži u italské společnosti. Poté mi nabídli místo a později jsem se rozhodl začít podnikat sám," vzpomíná. Pracoval už přitom i na nosičích Vega a Sojuz, které používá Evropská vesmírná agentura.

Pronikl do kosmického průmyslu. Vesmír u nás stojí na okraji zájmu, říká

Brněnsko
Luděk Graclík z Brna pracoval na nosičích Vega a Sojuz, které používá Evropská vesmírná agentura.
Brno /ROZHOVOR/ – Před pár lety založil malou firmu, která vyrábí součástky pro vesmírné družice a satelity. Předtím Luděk Graclík z Brna sbíral zkušenosti v zahraničí. „Začal jsem na stáži u italské společnosti. Poté mi nabídli místo a později jsem se rozhodl začít podnikat sám," vzpomíná. Pracoval už přitom i na nosičích Vega a Sojuz, které používá Evropská vesmírná agentura.

Pronikl do kosmického průmyslu. Vesmír u nás stojí na okraji zájmu, říká

Česko
Až sonda dorazí k Jupiteru, poletí rychleji, než kdy letěla jakákoli jiná člověkem vyrobená věc více než 64 kilometru za sekundu, tedy přes 231 tisíc kilometrů za hodinu.
Washington - Sonda Juno amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) odpočítává poslední dny před příletem k Jupiteru, kde ji čeká odvážný manévr, aby se mohla dostat k obří planetě blíž než kterýkoli jiný kosmický aparát v dějinách.

Mise za miliardy. Chystá se odvážný manévr

Svět
Petr Konvalinka, Vladimír Dániel, prototyp první české technologické nanodružice VZLUSAT-1
Praha - Do vesmíru zamíří česká družice, která bude zkoušet nové výrobky a technologie na orbitě Země. Vyvinuli ji tuzemští experti. Družice, která váží dva kilogramy, má název VZLUSAT-1. Na oběžnou dráhu bude vynesena letos na podzim, a to do výšky 475 kilometrů společně s další padesátkou družic typu CubeSat v rámci mezinárodní mise QB50. Dnes vývojáři družici představili na setkání odborníků na ministerstvu dopravy.

Do vesmíru poletí česká družice, která otestuje nové technologie

Ekonomika
Nová výstavba. Ilustrační snímek.
Praha - Zájem o bydlení v rodinných domech v okolí Prahy, v tzv. satelitech, se od boomu v 90. letech výrazně snížil. Podle údajů realitní společnosti Maxima Reality byly v období 1995 až 2005 rodinné domy ve vzdálenosti zhruba do 20 km od Prahy klienty poptávány o 80 procent častěji než v posledních pěti letech. Jak ve čtvrtek potvrdily také oslovené developerské firmy, pro lidi je důležitější dosah městské hromadné dopravy nebo dostupnost nejrůznějších druhů služeb.

Poptávka po bydlení v satelitech okolo Prahy výrazně klesá

Podnikání
ÚSPĚŠNÝ START. Ruská raketa Sojuz v úterý vynesla na oběžnou dráhu dvě nové družice systému Galileo.
Paříž - Evropský navigační systém Galileo rozšířil svou síť na 14 satelitů. To už je polovina z plánovaného počtu. Ruská raketa Sojuz vynesla úspěšně dvě 
další družice. Systém Galileo by měl přinést Evropě alternativu za americkou síť GPS.

Evropská navigace Galileo vyrostla o dvě družice

Svět
Bezpečnostní hlídka na letišti v Káhiře.
Washington – Americké ministerstvo obrany prozatím nemá žádné informace, které by poukazovaly na výbuch na palubě egyptského letadla, které se podle všeho zřítilo ve čtvrtek do Středozemního moře. V noci na dnešek o tom informovala agentura DPA. O příčině zmizení letounu s 66 lidmi na palubě se spekuluje, několik expertů včetně šéfa ruské tajné služby nevylučují teroristický útok.

Pentagon: Satelity žádný výbuch v letadle EgyptAir nezaznamenaly

Svět
Na zpracování dat z GOCE se podílejí i vědci ze Západočeské univerzity v Plzni.
Praha - Na využití družicových snímků, například v meteorologii nebo předpovědi výnosů zemědělské produkce, se letos poprvé ve větším rozsahu zaměřilo sympozium Living Planet, které v Praze od pondělí do pátku pořádala Evropská kosmická agentura (ESA). Téměř 3000 odborníků z celého světa se zabývaly také distribucí dat a zpracováním pro uživatele. Cílem sympozia, které se v různých státech koná jednou za tři roky, bylo shrnout dosavadní poznání v pozorování Země a výsledky vědeckých družic, na některých se podílejí i čeští vědci.

Sympozium ESA se zaměřilo nejen na využití družicových snímků

Česko
Praha - mezinárodní sympozium Living Planet 2016.
Praha - Více než 3000 účastníků - vědců, studentů i zástupců firem - od pondělí hostí mezinárodní sympozium Living Planet 2016, které v pražském Kongresovém centru pořádá Evropská kosmická agentura (ESA). Akce představí především výsledky misí agentury v dálkovém průzkumu Země.

Praha hostí 3000 účastníků konference kosmické agentury

Praha
Ilustrační foto.
Praha - Více než pět stovek Čechů již poslalo textové poselství, které může na své palubě nést kosmická sonda Taranis. Krátkou zprávu do vesmíru, která bude nad hlavami lidstva obíhat planetu několik let, posílají v rámci soutěže nazvané Vzkaz skřítkům. Pořádající Ústav fyziky atmosféry Akademie věd a časopis Vesmír prodloužily soutěž do 13. května kvůli několikadennímu zpoždění montáže družice, dnes o tom informoval Marek Janáč z časopisu Vesmír. Soutěž začala 14. dubna.

Vzkaz do kosmu poslalo více než pět stovek Čechů

Česko
Radim Stuchlík na Špicberkách.
Brno – Bloudil čtrnáct dní nekonečnou bílou planinou na norském souostroví Špicberky, aby ukázal vědcům nový způsob, jak dálkově měřit vrstvu sněhu. Doktorand přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně Radim Stuchlík se tak s dalšími dvěma spolužáky můžou stát prvními kartografy, kteří detailně zmapovali sníh v Norsku pomocí dronu. „Brzy odevzdáme výsledky tamním investorům. Vypadá to nadějně," usmívá se Stuchlík.

Sobi na Špicberkách neznají strach z lidí. Doktorand z Brna tam létal s dronem

Brněnsko
Odložený start první rakety z nového ruského kosmodromu Vostočnyj byl v noci na dnešek SELČ úspěšný.
Vostočnyj - Odložený start první rakety z nového ruského kosmodromu Vostočnyj byl v noci na dnešek SELČ úspěšný. Informovala o tom ruská vesmírná agentura Roskosmos. Nosná raketa Sojuz 2.1 vynesla na oběžnou dráhu trojici menších družic. Původně plánovaný start byl ve středu za přítomnosti prezidenta Vladimira Putina na poslední chvíli odložen kvůli poruše řídícího systému rakety.

První start rakety z nového ruského kosmodromu se povedl

Svět
Ilustrační foto
Londýn – Do deseti let by mohla být za nevelkých nákladů vybudována na Měsíci základna, na níž budou moci žít lidé. S takovým odhadem přišla skupina technologických miliardářů a vědců z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), napsal nedělník Sunday Times.

Vědci: Na Měsíci by mohla být do deseti let základna pro lidi

Svět
Agentura dnes oznámila, že kontakt byl přerušen v sobotu a že bylo povoláno 40 odborníků, aby se pokusili zjistit, v čem je problém.
Tokio – Japonská vesmírná agentura JAXA ztratila kontakt s družicí Astro-H, kterou vyslala do vesmíru v únoru k pozorování vzdálených černých děr a galaxií. Agentura dnes oznámila, že kontakt byl přerušen v sobotu a že bylo povoláno 40 odborníků, aby se pokusili zjistit, v čem je problém.

Japonská vesmírná agentura nemá spojení s čerstvě vyslanou družicí

Svět
Ilustrační foto
Tokio - Japonsko ve středu vyslalo do vesmíru družici Astro-H určenou pro rentgenovou astronomii. Vědci ji budou využívat k pozorování vzdálených černých děr a galaxií. Pozorováním vzdáleného vesmíru se astronomové snaží poodhalit tajemství obestírající podobu a složení kosmu před velmi dávnými časy.

Japonsko vyslalo do kosmu rentgenovou observatoř

Svět
Ilustrační foto
Washington – Balistická raketa, kterou odpálila v neděli Severní Korea, vynesla na oběžnou dráhu dva objekty. V neděli o tom informovalo strategické velení amerických ozbrojených sil, podle kterého ale není jasné, zda vysílají nějaký signál a jsou tedy technicky funkční.

Severní Korea vypustila na oběžnou dráhu dva objekty

Svět
Ilustrační foto.
Soul – Severní Korea dnes navzdory mezinárodní kritice vypustila dopředu hlášenou raketu dlouhého doletu se satelitem a slíbila, že jich bude v budoucnu více. Pchjongjang sdělil, že vypuštění rakety se satelitem pro pozorování Země bylo „naprostým úspěchem". Západ tento krok považuje za zastírací manévr pro test raketové technologie, s níž by mohla Severní Korea ohrozit například Spojené státy. Balistické raketové technologie s dlouhým doletem má KLDR od OSN zakázány.

Severní Korea úspěšně vypustila kontroverzní raketu dlouhého doletu

Svět
Ilustrační fotografie
Mys Canaveral – Kolem Země počátkem března proletí asteroid s velmi nejistou trajektorií. Podle amerických vědců planetu z astronomického pohledu těsně mine v menší vzdálenosti než satelity na geostacionární dráze, ale možná nakonec půjde až o několik milionů kilometrů. V každém případě prý nyní srážka nehrozí, ta však není zcela vyloučena při dalším průletu tohoto asteroidu v září 2017, ačkoli riziko střetu je jedna ku 250 milionům.

Kolem Země v březnu proletí asteroid s nejistou dráhou

Svět
Kim Čong-Un. Ilustrační foto.
Pchjongjang/Soul/Washington - Severní Korea dnes oznámila, že chce tento měsíc vypustit na oběžnou dráhu družici. V posledních dnech se objevily spekulace, že Pchjongjang připravuje zkoušku balistické rakety. Mezinárodní námořní organizace (IMO) uvedla, že ji KLDR upozornila na záměr vypustit satelit mezi 8. a 25. únorem. Spojené státy reagovaly prohlášením, že jde "o další destabilizující provokaci" ze strany KLDR a že je to argument pro ještě tvrdší mezinárodní sankce OSN vůči KLDR.

KLDR potvrdila přípravy na vypuštění družice

Svět
Ilustrační foto.
Frankfurt nad Mohanem/Moskva – Z kazašského kosmodromu Bajkonur v pátek pozdě večer odstartovala ruská raketa Proton, která na oběžnou dráhu vynesla spolu se satelitem Eutelsat 9B i první část evropského vesmírného systému pro přenos dat EDRS. Oznámila to dnes ruská vesmírná agentura Roskosmos.

Ruská raketa vynesla do vesmíru část evropského systému EDRS

Svět
Ilustrační foto
Praha - Čeští vědci po čtyřletém vývoji sestrojili model speciálního napájecího zdroje pro přístroj, který spolu s dalšími ponese kosmická sonda Juice. Ta má od roku 2022 při desetileté misi zkoumat Jupiterovy měsíce. Prototyp vytvořil vědecký tým pod vedením Jaroslava Laifra z Astronomického ústavu Akademie věd. "Po dokončení potřebné dokumentace pak na základě něj vybraná česká firma vytvoří samotný letový kus," sdělil Laifr.

Čeští vědci sestrojili zdroj pro satelit na misi na Jupiter

Česko
Ilustrační foto
Mys Canaveral (USA) - Z Mysu Canaveral dnes úspěšně odstartovala raketa Falcon 9 americké soukromé společnosti SpaceX, která vynesla na oběžnou dráhu kolem Země 11 satelitů. První stupeň nosné rakety se po pár minutách bez problémů vrátil na Zemi nedaleko místa svého startu a v řídícím středisku vypukl jásot. „Dnes tvoříme dějiny," komentovala start i návrat části nosné rakety společnost SpaceX. Díky opakovanému použití nosných raket se do budoucna mohou snížit náklady na lety do vesmíru.

Raketa Falcon 9 odstartovala do vesmíru a vynesla 11 satelitů

Svět