ŠTÍTEK: umělá družice

Ministryně obrany Karla Šlechtová navštívila čáslavské letiště.
V Česku vznikne satelitní centrum pro tuzemskou armádní rozvědku a Severoatlantickou alianci (NATO). Jeho úkolem bude pro alianci i české potřeby vyhodnocovat a zpracovávat informace z leteckých či družicových snímků. Použít je budou moct pro zpravodajské či vojenské účely, ale dokážou s nimi v řádu desítek minut pomoci i záchranářům třeba při sledování živelních pohrom.
93 fotografií

V Česku vznikne satelitní centrum pro rozvědku a NATO. Za stovky milionů

Česko
Ilustrační foto
Součásti některých vědeckých přístrojů na sondách, které mají v následujících letech vyrazit do vesmíru, pocházejí z Česka. Kromě chystané sluneční sondy Solar Orbiter spolupracuje Česká republika i na dalších misích Evropské kosmické agentury (ESA), například na zkoumání ledových měsíců Jupitera nebo na unikátní dvojici satelitů Proba-3.
4 fotografie

Česko se účastní několika vesmírných misí, dodává přístroje

Česko
Ruský kosmodrom, ilustrační foto
Ruští odborníci v pátek uvedli, že obnovili spojení s telekomunikační družicí Angosat-1, prvním angolským satelitem, který se dostal na oběžnou dráhu. Nosná raketa s družicí odstartovala z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu v úterý večer, na Zemi s ní pak ale ztratili kontakt.

Obnovili jsme spojení s angolským satelitem, tvrdí Rusové

Svět
Observatoř v Libuši.
Meteorologická observatoř v Libuši funguje už padesát let. Původně šlo o několik maringotek. V současné době ji tvoří několik budov. V letech 2003 – 2004 se dočkala zatím největší rekonstrukce. V letošním roce se dočkala nového systému pro měření aerologických dat. Na úterní tiskové konferenci představil historii observatoře Český hydrometeorologický ústav. O významném výročí informovaly v úterý České noviny. 

Observatoř v Libuši funguje už padesát let. Původně začínala v maringotkách

Praha
Nové science centrum Alternátor.
Třebíč - Ekotechnické centrum Alternátor v Třebíči připravilo nové komentované programy na své unikátní projekční kouli. První z nich, Vesmírné sedmičky, mapuje zajímavé milníky v dobývání vesmíru v letech, které končí číslem sedm. Možná trochu překvapivě se však nezačíná rokem 1957, kdy Sovětský svaz vynesl na oběžnou dráhu družici Sputnik, ale už rokem 1947. Co se tehdy stalo, se dozvědí návštěvníci při zhlédnutí této projekce.

Alternátor připravil projekce Počasí a Vesmírné sedmičky

Třebíčsko
Ilustrační foto.
O létání do kosmu a náročném výcviku přijedou do Planetária Praha vyprávět kosmonauti z Ruské federace a také astronautka z USA. Planetárium je pozvalo na besedy s dětmi a studenty, kteří by se rádi sami podívali do vesmíru. Na návštěvníky planetária čeká na podzim také ukázka modelu Sputniku 1, který byl před 60 lety první umělou družicí vyslanou na oběžnou dráhu. Na říjen a listopad naplánovalo planetárium promítání filmů o dobývání vesmíru.
4 fotografie

Pražské planetárium zahájí Kosmický podzim, přijedou kosmonauti

Praha
1. cena – urbanistická soutěž na městskou čtvrť "Na Kaménkách"
Brno /VIZUALIZACE/ – Samostatná čtvrť s obchody a službami, která nezatíží stávající zástavbu hlukem ani nadměrnou dopravou. V brněnské lokalitě Na Kaménkách se bude stavět podle návrhu odborníků. Vítězný projekt urbanistické soutěže, podle které má v Černovicích vzniknout čtvrť pro pět tisíc lidí v úterý představili brněnští radní spolu s porotci soutěže.
4 fotografie

Žádný satelit. Nová čtvrť Na Kaménkách pro pět tisíc lidí má mít obchody i park

Brněnsko
Ladislav Leksa pečuje o hodiny v kostele sv. Josefa v Obořišti.
/ROZHOVOR/ V noci na neděli se mění čas ze zimního na letní. Kdo by si myslel, že všechny kostelní hodiny potřebují při změně času ručně seřídit, ten by se mýlil. Hodiny v klášterním kostele sv. Josefa v Obořišti má na starosti místní řemeslník a také zvoník Ladislav Leksa. Už zhruba sedm let na nich přesný čas řídí družice.

Zvoník Ladislav Leksa: Změna času je proti přírodě

Česko
Ladislav Leksa pečuje o hodiny v kostele sv. Josefa v Obořišti.
Obořiště – V noci na neděli se mění čas ze zimního na letní. Kdo by si myslel, že všechny kostelní hodiny potřebují při změně času ručně seřídit, ten by se mýlil. Hodiny v klášterním kostele sv. Josefa v Obořišti má na starosti místní řemeslník a také zvoník Ladislav Leksa. Už zhruba sedm let na nich přesný čas řídí družice.

Zvoník: Změna času je proti přírodě

Příbramsko
"Nekorektní kabaret" Ovčáček čtveráček, kterého hraje Marek Příkazný
Praha - Pražskou derniéru "nekorektního kabaretu" zlínského divadla Ovčáček čtveráček bude v úterý v přímém přenosu přenášet satelit do 70 kin v zemi. V některých městech byly vstupenky do kin vyprodány za několik hodin. Je minimum projektů, které by lidi zajímaly natolik, že by mělo smysl je vysílat satelitem do kin, řekla Lucie Rozmánková, zástupkyně distribučního labelu prenosydokin.cz, který je producentem přenosu.

Derniéru Ovčáčka Čtveráčka uvidí lidé v 70 kinech, zájem ve velký

Volný čas
"Nekorektní kabaret" Ovčáček čtveráček, kterého hraje Marek Příkazný
Pražskou derniéru "nekorektního kabaretu" zlínského divadla Ovčáček čtveráček bude v úterý v přímém přenosu přenášet satelit do 70 kin v zemi. V některých městech byly vstupenky do kin vyprodány za několik hodin. Je minimum projektů, které by lidi zajímaly natolik, že by mělo smysl je vysílat satelitem do kin, řekla Lucie Rozmánková, zástupkyně distribučního labelu prenosydokin.cz, který je producentem přenosu.
4 fotografie

Derniéru Ovčáčka Čtveráčka uvidí lidé v 70 kinech, zájem ve velký

Divadlo
Ilustrační foto.
Praha - Česká armáda začne letos využívat ke spojení vysokokapacitní satelitní systém WGS (Wideband Global SATCOM), který byl původně navržen a vyvinut pro americké ozbrojené síly. Ministerstvo obrany na konci roku uzavřelo smlouvu s firmou, která vojákům dodá pozemní terminály potřebné pro využití systému. Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení ministerstva obrany sdělila, že bude užíván k zabezpečení spojení při domácích i zahraničních cvičeních, stejně jako pro potřeby zahraničních operací.

Česká armáda začne využívat vysokokapacitní satelitní systém

Česko
"Nekorektní kabaret" Ovčáček čtveráček, kterého hraje Marek Příkazný
Praha - Pražskou derniéru „nekorektního kabaretu" zlínského divadla Ovčáček čtveráček bude v přímém přenosu přenášet satelit do 38 kin v zemi. Ve čtvrtek řekla ředitelka vnějších vztahů Městského divadla Zlín Blanka Kovandová. Derniéra se uskuteční 7. února v Divadle Za plotem při psychiatrické léčebně v Bohnicích, o den dříve se tam uskuteční další dvě představení. Všechna byla vyprodána za několik minut, velký zájem měli diváci i o předchozí reprízy.

Derniéru Ovčáčka čtveráčka bude přenášet satelit do 38 kin v zemi

Volný čas
Ilustrační foto.
Praha - Nejnovějšími technologiemi pro budoucí rentgenové družice nebo detekcí gravitačních vln se budou zabývat vědci na mezinárodní konferenci, která oficiálně začne v úterý v Praze. Na setkání světových kapacit na rentgenovou astronomii nazvané AXRO 2016 se sejde 50 odborníků z 11 zemí světa včetně Spojených států a Japonska. Setkání se koná v pražské vile Lanna od úterý do čtvrtka. Informoval o tom Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Experti na astronomii budou v Praze řešit i novinky v družicích

Praha
Ilustrační foto.
Washington - Obrovské ložisko vodního ledu ukryté nehluboko pod povrchem Marsu objevili vědci s pomocí amerického satelitu Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Odhaduje se, že by mělo obsahovat tolik vody, jako má Hořejší jezero v Severní Americe. Na svých stránkách o tom informovala americká vesmírná agentura NASA.

NASA objevila na Marsu obrovskou podzemní zásobárnu vodního ledu

Svět