ŠTÍTEK: umělá družice

Asteroid - Ilustrační foto
Že některé asteroidy ve sluneční soustavě obsahují minerály s podílem vody, zjistili vědci již v minulosti. Nejnovější výzkum však napovídá, že vesmírem v okolí Země putuje daleko více takových těles, než se doposud předpokládalo. Pokud by přitom vědci dokázali vodu z asteroidů využít, mohli by z ní vyrábět palivo do satelitů i vesmírných raket. Díky tomu by se výrazně snížily náklady letů do kosmu.
8 fotografií

Asteroidů s vodou je víc, než vědci předpokládali. Mohly by pohánět satelity

Věda a technika
Elon Musk kouří marihuanu.
Když loni v září americký milionář a vizionář Elon Musk během živé internetové show s komikem Joem Roganem vyzkoušel doutník s marihuanou, netušil, jak velké problémy si může způsobit. Nejen, že v reakci na jeho vystoupení klesla cena akcií automobilky Tesla, ale nyní mu hrozí, že mu Pentagon kvůli tomu odebere bezpečnostní prověrku. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na nejmenovaného vládního úředníka.
6 fotografií

Kouření marihuany? Elon Musk by mohl přijít o prověrku Pentagonu

Ekonomika
Umělecká představa komunikačního satelitu OneWeb.
V budoucnu bychom mohli mít vysokorychlostní připojení k internetu kdekoli bez ohledu na to, zda se jedná o centrum metropole nebo o odlehlou venkovskou oblast. Má to umožnit nová generace miniaturních levných satelitů. Prvních šest, které vyrobila společnost Airbus ve spolupráci s firmou OneWeb, ve středu večer vynese do vesmíru raketa Sojuz z kosmodromu poblíž města Kourou ve Francouzské Guyaně. Informovala o tom agentura Reuters.

Airbus a OneWeb odstartují novou éru družice. Nabídnou rychlý internet kdekoli

Věda a technika
Start rakety Sojuz z Bajkonuru
Ruská nosná raketa Sojuz, která dopravovala na oběžnou dráhu egyptský satelit, měla při čtvrtečním startu problémy. Informovala o tom agentura RIA Novosti s odkazem na zdroje z kosmického průmyslu. Potíže měl zejména třetí stupeň rakety, který nedosahoval plánované výšky. Nakonec však mise dopadla úspěšně. Ve stejný den odstartovala z floridského Mysu Canaveral také raketa Falcon společnosti SpaceX se třemi kosmickými aparáty, zejména s izraelským robotickým vozítkem Berešit, které má po zhruba dvouměsíčním letu přistát na Měsíci. 
7 fotografií

Sojuz i Falcon odstartovaly do vesmíru. Ruská raketa však měla problémy

Věda a technika
Ilustrace planety Neptun. Vpravo jeho měsíc Proteus a Hippocamp (nahoře vzadu).
/VIDEO/ Po šesti letech je jasno. Astronomové z SETI Institutu v americké Kalifornii přišli s informací, která opět posunula vesmírné bádání o kousek dále. Neptun má čtrnáctý měsíc. Tento přirozený satelit osmé planety naší sluneční soustavy sice odhalil již v roce 2013 astronom Mark Showalter díky fotografiím z Hubbleova teleskopu, až nyní však byla existence malého měsíce pojmenovaného Hippocamp (mořský koník) potvrzena.
8 fotografií

Vesmír poodhalil další tajemství. Planeta Neptun má svého mořského koníka

Věda a technika
Sonda "Beresheet" izraelské společnosti SpaceIL
Izraelská nezisková organizace SpaceIL oznámila, že se chystá vyslat na Měsíc vlastní robotickou sondu. Pokud to počasí dovolí, k zahájení mise dojde již tento čtvrtek 21. února. Do vesmíru ji z floridského mysu Canaveral vynese raketa Falcon 9 společnosti Space X, kterou založil miliardář a vizionář Elon Musk. V případě úspěchu se Izrael stane historicky teprve čtvrtou zemí, která na tomto přirozeném satelitu Země provede takzvané „hladké přistání“.
14 fotografií

Měsíc přivítá nového robota. Je z Izraele a má pořídit i detailní fotky povrchu

Věda a technika
Satelit RemoveDEBRIS.
/VIDEO/ Oběžná dráha Země stále více připomíná jedno velké smetiště. Kolem naší planety létají desetitisíce úlomků vysloužilých družic, vyhořelých stupňů nosných raket a dalších umělých objektů, které se stávají reálným nebezpečím nejen pro nově vypouštěné satelity, ale i kosmické lodě a jejich posádky. Britská družice RemoveDEBRIS nyní poprvé otestovala speciální harpunu pro zachytávání větších trosek.
8 fotografií

Úklid oběžné dráhy. Britská družice úspěšně otestovala harpunu na kosmické smetí

Věda a technika
Přistání na Měsíci
/VIDEO/ Příští rok v červenci uplyne půl století od okamžiku, kdy člověk poprvé vstoupil na Měsíc. Už v 70. letech 20. století se však objevily konspirační teorie, které tvrdí, že přistání na Měsíci v rámci amerického programu Apollo bylo podvod. Existuje však celá řada argumentů, jež jasně hovoří pro to, že člověk naší jediné přirozené družice skutečně dosáhl a vrátil se zpět.
5 fotografií

Přistání na Měsíci nebyl podvod. Máme sedm důkazů, které to potvrzují

Věda a technika
Přistání na Měsíci
/VIDEO/ Příští rok v červenci uplyne půl století od okamžiku, kdy člověk poprvé vstoupil na Měsíc. Už v 70. letech 20. století se však objevily konspirační teorie, které tvrdí, že přistání na Měsíci v rámci amerického programu Apollo bylo podvod. Existuje však celá řada argumentů, které jasně hovoří pro to, že člověk naší jediné přirozené družice skutečně dosáhl a vrátil se zpět.
5 fotografií

Přistání na Měsíci nebyl podvod. Máme sedm důkazů, které to potvrzují

Zprávy ze světa
Planetární sonda InSight bude zkoumat povrch Marsu.
Americká sonda InSight na začátku týdne úspěšně přistála na povrchu Marsu. V následujících letech by ji mohla doplnit hned tři další podobná zařízení. Vyslání dalšího přístroje plánuje americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA), vlastní sondy však chystá i Čína a v rámci společného projektu také Evropská unie a Rusko. Na oběžnou dráhu rudé planety by se měly podívat čínská a arabská družice.
17 fotografií

Mars obsadí roboti. Na rudou planetu vyrazí další tři sondy

Věda a technika
Odvysílají noviny na obrazovce.
Linec – Zpravodajské vysílání lineckého deníku OÖN, z něhož často cituje i internetový server našeho Deníku, bude od pondělí 4. listopadu „vycházet“ také v televizi - na kanále TV1, dříve BTV, šířeném také přes satelit.

Deník sousedů bude vycházet – v televizi

Z okolí
Satelit. Ilustrační snímek
Vesmírný projekt nebývalých rozměrů plánuje do roku 2020 uskutečnit čínská vláda. Jednu z největších metropolí v zemi, Čcheng-tu, jež se nachází na jihozápadě země, má osvětlit takzvaný "umělý Měsíc". Půjde o speciální satelit široký několik kilometrů, jenž bude odrážet světlo a mohl by tak zcela nahradit pouliční osvětlení. O ambiciózním plánu informoval britský deník The Daily Telegraph. 
4 fotografie

Čína vyvíjí umělý Měsíc. Gigantický satelit může nahradit pouliční osvětlení

Svět
Pouliční nabídka domácích výrobků
Verméřovice - V sobotu 25. srpna se ve Verměřovicích objeví stoly před domy a lidé budou moci ochutnat rodinné pochoutky a výrobky „made in Turkey“, tedy z Turecka, jak je Verměřovicím široko daleko přezdíváno.
3 fotografie

Sousedské trhy v „satelitu“

Orlicko
Středisko Sohe
Severní Korea skutečně začala bourat budovy ve svém klíčovém areálu Sohe, kde vyvíjela motory pro balistické rakety či družice. Ukazují to satelitní snímky, které na svém webu zveřejnil americký výzkumný institut 38 North. Informoval o tom server BBC, podle něhož se tak jedná o první skutečný krok k naplnění slibů, které severokorejský vůdce Kim Čong-un dal na summitu v Singapuru americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi.
9 fotografií

Plnění slibů? Severní Korea bourá areál na balistické rakety

Svět
Antarktida
Nejmrazivější místo na zemi je chladnější, než se dříve myslelo. Nová studie, jejíž výsledky byly zveřejněny tento týden, prokázala, že v jednom regionu Antarktidy klesá teplota během polární noci na minus 97,8 stupně Celsia. Hodnoty nicméně nepochází z oficiálních měření pomocí skutečného teploměru, ale vědci použily údaje ze satelitu, který obíhá Zemi na oběžné dráze.
12 fotografií

Rekordní mráz. V Antarktidě se teplota přiblížila ke sto stupňům pod nulou

Svět
Ilustrační foto
Bořetice – Měla to být krásná nová čtvrť. Výstavbu v lokalitě Panské Bořetice ale investor zastavil. Kvůli neshodám s vedením obce. Už celé měsíce se tahanice vedou kolem podoby kanalizace. „Počítáme s místem pro osmaosmdesát rodinných domů. Předpokládaný termín dokončení v tuto chvíli nedokážeme přesně říct, neboť stále jednámes obcí,“ sdělila projektová manažerka firmy EVT Stavby Helena Antošová.

Rozepře v Bořeticích: výstavbu satelitu komplikuje problém s kanalizací

Břeclavsko
Místopředseda EK Maroš Šefčovič při návštěvě Agentury pro evropský navigační družicový systém (GSA) v Praze
Umístění Agentury pro evropský globální navigační družicový systém (GSA) do Prahy již přineslo České republice 2,7 miliardy korun. GSA buduje systém Galileo a další projekty, kromě finančního přínosu otevírá českým vědcům a firmám dveře do kosmického průmyslu. Během dnešní diskuze o fungování Galilea a dalších vesmírných aktivitách EU to řekl místoředseda Evropské komise Maroš Šefčovič. 
5 fotografií

Galileo otevírá českým vědcům a firmám dveře do kosmického průmyslu

Ekonomika
Ilustrační foto.
Dobříš – Nohejbalový Satelit seniorů pokračoval další turnajem v Dobříši, kterého se zúčastnilo pět mužstev. Z vítězství se radoval Halíř Malešice, před Edíky, Střelnicí, Baníkem Příbram a Artur Ross Příbram.

Třetí Satelit ovládl Halíř

Ostatní sporty
První keňský satelit 1KUNS-PF
Keňa se stala první subsaharskou africkou zemí, která vypustila do vesmíru svůj vlastní satelit. Na oběžnou dráhu byl vypuštěn z japonského experimentálního modulu Kibo, který je součástí Mezinárodní vesmírné stanice ISS. Deseticentimetrová krychlička o hmotnosti 1,2 kilogramů by měla obíhat kolem Země ve vzdálenosti 4000 kilometrů příštích 12 až 18 měsíců. Poté shoří v atmosféře.

Keňa vstoupila do kosmického klubu. Na oběžnou dráhu vypustila první satelit

Svět
Nohejbal - ilustrační snímek.
Příbram – Za účasti šesti mužstev pokračoval letošní nohejbalový Satelit seniorů svým druhým turnajem na příbramské Chmelnici. Lídr letošní soutěže, domácí Střelnice v něm chtěla potvrdit roli favorita a navýšit náskok v průběžné tabulce soutěže. Jenže jí v tom zabránili dobříšští Edíci, kteří zaslouženě zvítězili.

Druhý turnaj nohejbalového Satelitu seniorů ovládli Edíci

Ostatní sporty
Přesné hnojení ozimé pšenice pomocí GPS nedaleko Olomouce.
Hnojit pole za humny pomocí družice obíhající kolem Země. Na nejmodernějších technologiích a přesnosti při obhospodařování pozemků staví litovelská společnost MJM. Pšenici ozimé rostoucí u Nedvězí v pátek pracovníci dávkovali dusíkaté látky postřikovačem variabilně podle toho, jak rostliny potřebovaly.
7 fotografií

FOTO: Pšenice dostala přesnou porci živin, pomohl satelit

Olomoucko
Ilustrační foto
Nový Knín – Za účasti šesti mužstev byl v tělocvičně ZŠ v Novém Kníně zahájen 19. ročník nohejbalového Satelitu seniorů, určený pro hráče nad 45 let. Vítězi prvního turnaje se stali hráči příbramské Střelnice, kteří díky lepšímu poměru míčů odsunuli na druhé místo Halíř Malešice. 

Úvodní turnaj Satelitu ovládli hráči Střelnice

Ostatní sporty