ŠTÍTEK: umělá družice

Navigační systém Galileo.
Praha - Evropský navigační systém Galileo by se do konce roku mohl rozrůst o další dva satelity. Celkem by tak na oběžné dráze mělo kroužit 12 družic. Předběžné datum startu je stanoveno na 17. prosince, řekl vládní zmocněnec pro Galileo Karel Dobeš. Napřesrok agentura GSA, která má dohled nad vznikem programu, očekává jeho výrazné urychlení. Na místo ruských raket Sojuz, které při jednom startu pojmou dva satelity, by měly zařízení pro Galileo vynášet evropské rakety Ariane 5 schopné unést dvojnásobný počet družic.

Systém Galileo by se do Vánoc měl rozrůst o další satelity

Česko
Ilustrační foto.
Moskva – Ruská armáda ztratila družici Kanopus-ST, kterou v sobotu vynesla z polárního kosmodromu v Plesecku na oběžnou dráhu nosná raketa Sojuz. Oznámil to dnes ruský list Vedomosti s odvoláním na zdroje v ministerstvu obrany. Ze dvou družic umístěných na dráhu kolem Země podle ruských zdrojů pracuje jen jedna. Druhá v příštích několika dnech shoří v atmosféře.

Ruská armáda ztratila družici, měla sledovat ponorky

Svět
NEJVĚTŠÍ LETECKÉ KATASTROFY ZA POSLEDNÍCH DESET LET. Trosky ruského airbusu v sinajské poušti po teroristickém bombovém útoku, který 31. října 2015 zabil všech 224 lidí na palubě.
Washington – Americký satelit zaznamenal nad Sinajským poloostrovem v době zřícení ruského dopravního letadla tepelnou stopu. Informovala o tom stanice CBS News s tím, že to může ukazovat nejen na výbuch nálože, ale také na explozi motoru či palivových nádrží. Sobotní zkázu stroje, který mířil s ruskými turisty z Egypta do Petrohradu, nepřežil nikdo z 224 lidí na palubě, příčiny stále nejsou známé.

Američané v době zřícení letadla zaznamenali nad Sinajem tepelnou stopu

Svět
Diamantová svatba manželů Marie a Ludvíka Ježkových z Dolního Němčí.
Dolní Němčí – Když se nyní devětasedmdesá­tiletá Marie Ježková a její pětaosmdesátiletý manžel Ludvík 15. října 1955 brali, bylo deset let po válce a v jejich rodném Dolním Němčí fungovalo všechno úplně jinak než dnes. Dobu před šedesáti lety přišla manželům Ježkovým v sobotu 24. října 2015 při oslavě výročí jejich diamantové svatby připomenout téměř stovka gratulantů, z nichž více než polovina byli místní folkloristé, jejichž duší Marie Ježková už půl století je.
21 fotografií

Diamantovou svatbu manželů Ježkových zpestřili folkloristé srandičkami

Slovácko
 Indie dnes na oběžnou dráhu úspěšně vypustila svou první vesmírnou observatoř a šest družic.
Dillí – Indie dnes na oběžnou dráhu úspěšně vypustila svou první vesmírnou observatoř a šest družic. Jak s odvoláním na oficiální zdroje uvedla agentura AP, observatoř pojmenovaná Astrosat byla vypuštěna ze střediska v jihoindickém státě Ándhrapradéš a má se pokusit o hlubší studium vesmíru, zvláště pak hvězdných soustav.

Indie úspěšně vypustila svou první vesmírnou observatoř

Svět
Měsíc, ilustrační foto.
Rakovník - Zatmění Měsíce je zajímavý úkaz, který můžeme také na obloze spatřit. Je to dokonalé představení hry světla a stínu. Každé zatmění je trochu jiné. Měsíc, který se ponoří do stínu Země, má pokaždé jinou barvu. Ta je daná rozptylem slunečního světla v atmosféře Země a je ovlivněna stupněm jejího znečištění. V pondělí 28. září 2015, na svátek svatého Václava, budeme svědky úplného zatmění Měsíce.

Svatováclavské úplné zatmění Měsíce nad Rakovníkem

Rakovnicko
Ilustrační foto
Moskva - Na 14 let poslal dnes ruský soud do vězení bývalého pracovníka vojenské rozvědky GRU Gennadije Kravcova, který podle obžaloby vyzradil Švédsku informace o ruských špionážních družicích. Oznámila to agentura Interfax. Utajované skutečnosti byly podle soudu obsaženy v životopisu, který odsouzený poslal do Stockholmu s žádostí o zaměstnání.

Bývalý pracovník ruské rozvědky dostal 14 let za velezradu

Svět
 Severní Korea dnes oznámila, že plně obnovila provoz v jaderném komplexu v Jongbjonu, který je považován za hlavní zdroj plutonia, jež KLDR používá k výrobě jaderných zbraní.
Pchjongjang - Severní Korea dnes oznámila, že plně obnovila provoz v jaderném komplexu v Jongbjonu, který je považován za hlavní zdroj plutonia, jež KLDR používá k výrobě jaderných zbraní. Informovala o tom agentura AP, podle níž toto oznámení pravděpodobně dál zhorší vztahy Pchjongjangu se světem.

Severní Korea obnovila výrobu jaderných zbraní

Svět
Start rakety Proton.
Bajkonur (Kazachstán) - Z kosmodromu Bajkonur dnes odstartovala ruská nákladní raketa Proton-M s britskou spojovací družicí na palubě. Oznámila to ruská vesmírná agentura Roskosmos. Jde o první let této rakety od květnové havárie, při které byla ztracena mexická družice.

Z Bajkonuru odstartovala raketa Proton, poprvé od havárie

Svět
Počítačová grafika publikovaná Evropskou kosmickou agenturou (ESA) znázorňuje přiblížení sondy Rosetta ke kometě 67P/Čurjumov-Gerasimenko. Ilustrační foto.
Berlín – Kometa 67P/ Čurjumov-Gerasimenko, na které loni v listopadu přistál modul Philae sondy Rosetta Evropské vesmírné agentury (ESA), se včera v rámci své oběžné dráhy nejvíce přiblížila ke Slunci a nyní se od něho opět vzdaluje. Další nejbližší přiblížení komety ke Slunci nastane za 6,5 roku.

Kometa se i s modulem přiblížila Slunci

Svět
NASA ukázala unikátní záběry odvrácené strany Měsíce se Zemí.
Washington - Unikátní záběry odvrácené strany Měsíce na pozadí se Zemí ukázal na svém webu americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Pořídila je speciální kamera na palubě amerického satelitu DSCOVR, který kolem naší planety obíhá ve vzdálenosti 1,6 milionu kilometrů a jeho hlavním úkolem je sledovat sluneční větry v reálném čase, napsala NASA.

VIDEO: Podívejte se na unikátní záběry odvrácené strany Měsíce se Zemí

Svět
Ilustrační foto.
Liha u Příbrami – Překrásný sportovní areál, včetně svého zázemí, který se nachází na samém konci obce Liha, přivítal v sobotu 25. července nohejbalový Satelit seniorů, aby se zde uskutečnil za pořadatelství Příbrami již šestý turnaj letošní série.

Nohejbalový Satelit zavítal do obce Liha

Ostatní sporty
Jiří Kuděj (vlevo) z Merendy a Eda Fulín z Prostřední Lhoty.
Prostřední Lhota – Nohejbalový Satelit seniorů pokračoval svým pátým turnajem o víkendu na antukovém dvorci v areálu fotbalového hřiště v Prostřední Lhotě. Pro domácí to byla příležitost případným vítězstvím navýšit bodový náskok na čele průběžné tabulky. S ohledem na nepříznivou předpověď počasí rozehrálo přítomných šest mužstev utkání hraná na dva sety, tedy s možností remíz.

Nohejbalisté Prostřední Lhoty na domácí půdě zvýšili náskok v Satelitu

Ostatní sporty
Ilustrační foto.
Moskva - Za zkázou ruské nákladní rakety Proton-M, která se v polovině května krátce po startu zřítila s mexickou družicí na palubě, je špatný a zastaralý návrh pumpy motoru. Oznámila to ruská kosmická agentura Roskosmos. Stejný problém zavinil pád Protonu i v roce 1988, uvedla agentura TASS.

Za nehodu ruské nákladní rakety Proton může špatná pumpa motoru

Svět
Ilustrační foto.
Moskva – Ruská nákladní raketa Proton-M, která dnes ráno odstartovala z kazašského kosmodromu Bajkonur s mexickou spojovací družicí na palubě, havarovala. Oznámila to ruská média s odvoláním na kosmickou agenturu Roskosmos. Trosky údajně dopadly v okolí sibiřského města Čita, ale úřady tuto informaci dosud nepotvrdily.

Ruská nákladní raketa s mexickou družicí havarovala

Svět
Více než 4500 dobrovolníků se zapojilo do podrobného zkoumání satelitních snímků pořízených nad Nepálem po sobotním ničivém zemětřesení, které si vyžádalo už více než 4400 obětí.
Washington/Kát­hmándú – Více než 4500 dobrovolníků se zapojilo do podrobného zkoumání satelitních snímků pořízených nad Nepálem po sobotním ničivém zemětřesení, které si vyžádalo už více než 4400 obětí. Podrobné zkoumání 14.000 čtverečních kilometrů může pomoct při záchranných pracích, napsala dnes agentura Reuters.

Dobrovolníci zkoumají satelitní snímky po zemětřesení

Svět
Naděžda Savčenková
Moskva - Ze spoluúčasti na zabití dvou ruských novinářů na východě Ukrajiny, jakož i z nezákonného překročení ruských hranic obvinili dnes ruští vyšetřovatelé důstojnici ukrajinského letectva, zadržovanou v moskevské vazební věznici. Nadija Savčenková obvinění odmítá a tvrdí, že byla do Ruska odvlečena poté, co ji na východě Ukrajiny zajali proruští separatisté. Po dnešním obvinění v konečné podobě by vyšetřovatelé měli případ předat prokuratuře a soudu.

Ruští vyšetřovatelé vznesli konečné obvinění proti Savčenkové

Svět
Účastníci Satelitu seniorů.
Nový Knín – Svým tradičním otevíracím zimním turnajem byl v sobotu dopoledne zahájen v tělocvičně ZŠ Nový Knín další ročník nohejbalového Satelitu seniorů. Letos se bude konat již jeho 16. ročník. Úvodního klání se zúčastnilo šest mužstev, tedy bez omluvených „uhlířů" z Prahy.

Začal šestnáctý ročník Satelitu nohejbalistů

Ostatní sporty
Pavel Toufar
Praha – Lidé vždy hleděli vzhůru ke hvězdám. V posledních několika desetiletích člověk dokonce opustil Zemi a dostal se do volného prostoru. Před téměř půlstoletím vstoupil na jiné kosmické těleso. Od začátku 70. let však takový krok ještě nezopakoval, i když už je na oběžné dráze Země téměř jako doma. Celou tuto historii od poloviny března přiblíží výstava italských autorů Brána do vesmíru, která se na pražské Výstaviště přesouvá z dánské Kodaně. Jako poradce se na expozici podílí známý publicista Pavel Toufar, který říká, že na výstavě je zřetelná i česká stopa v dobývání vesmíru.

Pavel Toufar: Při dobývání vesmíru jsme byli příliš optimističtí

Česko
Ilustrační foto.
Brusel – Reklamu umístěnou na oběžné dráze uvidí celý svět, bohužel o tom ale nejspíš vůbec nebude vědět. Možnost zaplatit si část „prvního billboardu ve vesmíru" nicméně existuje. Tři doktorandi z univerzity v belgické Lovani totiž přišli s netradičním způsobem, jak zajistit financování projektu, v jehož rámci plánují v roce 2016 vypustit na oběžnou dráhu svůj miniaturní satelit. Povrch družice projektu CubeSat o velikosti přibližně papírové krabice na mléko nabízejí jako plochu pro reklamu firmám či jednotlivcům, kteří prostě chtějí do vesmíru poslat vlastní vzkaz.

Belgická univerzita nabízí reklamní plochu na družici

Ekonomika
Ilustrační foto.
Londýn – Satelity na oběžné dráze kromě mnoha jiných věcí také pomáhají v boji proti šíření parazitárních onemocnění v Africe. Ze záplavy údajů, které neustále posílají na Zem, se některé využívají k předvídání, na kterých místech se tyto choroby pravděpodobně vyskytnou. To umožňuje zdravotnickým organizacím lépe zaměřovat své zdroje, píše BBC.

Satelity pomáhají i v boji proti šíření parazitárních onemocnění

Svět
 Soukromá společnost SpaceX se v noci na pondělí SEČ znovu pokusí přistát s prvním stupněm své nosné rakety na plošině volně plující na moři.
Washington – Soukromá společnost SpaceX se v noci na pondělí SEČ znovu pokusí přistát s prvním stupněm své nosné rakety na plošině volně plující na moři. Falcon 9 má deset minut po půlnoci SEČ odstartovat se satelitem DSCOVR americké vesmírné agentury NASA určeným ke sledování slunečních větrů. První pokus s přistáním prvního stupně se společnosti 10. ledna po vypuštění nákladní lodi Dragon nezdařil.

SpaceX se znovu pokusí přistát s prvním stupněm nosné rakety

Svět
Ilustrační foto
Teherán - Írán v pondělí umístil na oběžnou dráhu kolem Země družici vlastní výroby. Bude se pohybovat na oběžné dráze ve výšce 450 kilometrů nad Zemí a podle íránské agentury IRNA jde o čtvrtý satelit místní výroby, který Írán vyslal do vesmíru.

Íránci vyslali do vesmíru pozorovací družici

Svět
Vrch Vepří u Přestavlk.
Přestavlky u Čerčan – Nechceme žít v nějakém satelitu. Narodili jsme se v Přestavlkách a zůstáváme tady proto, je to vesnice a za domy máme volný prostor s lesy a loukami, žádné sídliště. Tak lze stručně shrnout názor lidí, kteří přišli na schůzi zastupitelstva obce, aby svou vůli dali vědět těm, které si zvolili do vedení sídla. I nestranný pozorovatel ale musel vnímat to, že to nejužší vedení obce s necelými třemi sty lidmi nejspíš ani nezajímá. A nic na tom nemění skutečnost, že kauza, kvůli které se lidé z Přestavlk do parádně rekonstruované bývalé školy sešli, je stará dlouhých osm let. Právě před osmi lety se zastupitelstvo Přestavlk usneslo, že změní územní plán obce. Pohříchu, za nevalné pozornosti místních. Ti až do současnosti ani netušili, co tahle jednoduchá administrativní změna bude znamenat. Přímo nad jejich domy, ve stráni dominantního kopce Vepří, by mělo vyrůst nové satelitní městečko.
26 fotografií

Obyvatelé Přestavlk u Čerčan nechtějí ze své vesnice satelit

Podnikání
Snímky z Marsu odhalily deset let pohřešovanou sondu Beagle 2.
Londýn/Washington – Nové snímky povrchu Marsu pomohly objevit více než deset let pohřešovanou evropskou sondu Beagle 2, která se ztratila při pokusu o přistání na rudé planetě v roce 2003. Na obrázcích z amerického satelitu Mars Reconnaissance Orbiter se Beagle podařilo lokalizovat; podle odborníků se dokonce zdá, že přistávací modul je neporušený. Kvůli závadě solárních panelů však nedokáže komunikovat, napsal dnes server BBC.

Snímky z Marsu odhalily deset let pohřešovanou sondu Beagle 2

Svět
Trosky malajsijského letadla.
Moskva – Údajný satelitní snímek dokazující, že malajsijský boeing s 298 lidmi na palubě sestřelil v červenci nad východní Ukrajinou ukrajinský vojenský letoun, je podle ruských opozičních blogerů zřejmý podvrh. Podrobně ho na internetu odhaluje Ilja Varlamov a také další komentátoři poukazují na údajně očividné nesrovnalosti.

Ruští blogeři: snímek sestřelení boeingu je podvrh

Svět
Ilustrační foto.
Moskva - Ruská státní televize dnes večer zveřejnila údajný snímek "z cizí špionážní družice", který prý dokazuje, že malajsijský boeing s 298 lidmi na palubě sestřelil v červenci nad východní Ukrajinou ukrajinský letoun, jak dříve tvrdili i ruští vojáci. "Pravost snímku je nutné ještě ověřit," připustila stanice Rossija 24.

Snímek dle Rusů připisuje vinu za sestřelení boeingu Ukrajincům

Svět
Moskva – Do vod Tichého oceánu se pravděpodobně v sobotu zřítí úlomky staré ruské kosmické družice Kosmos 1441, která je na oběžné dráze od února 1983. Novinářům v Moskvě to dnes oznámil mluvčí vojsk ruské protivzdušné a kosmické obrany Alexej Zolotuchin. Místo a čas dopadu podle něj mohou ovlivnit vnější faktory.

Do Tichého oceánu dopadnou zbytky ruské družice Kosmos

Svět
Ilustrační foto.
Pardubický kraj – Všechny vozy pro zimní údržbu silnic v kraji jsou už nově opatřené systémem GPS. Satelitní informace začali silničáři využívat v roce 2007. Díky monitoringu dispečeři vědí, kde se vozidla nacházejí, jakou mají spotřebu materiálu i paliva.

Všechna auta krajských silničářů sleduje satelit

Z okolí
Ilustrační foto.
Nový Knín – Svým předposledním turnajem pokračoval v sobotu nohejbalový Satelit seniorů v tělocvičně ZŠ Nový Knín. Pořadatelé na něm přivítali pět účastníků, mezi nimiž nechyběl ani lídr Artur Ross Příbram. Jeho největší pronásledovatelé B.W.Dobříš a novoknínská Merenda se snažili smazat jeho dvoubodový náskok na čele průběžné tabulky.

K prvenství v Satelitu jsou nejblíže nohejbalisté Příbrami

Ostatní sporty
Měsíc v úplňku. Ilustrační snímek.
Peking - Čína dnes vyslala na oběžnou dráhu kolem Měsíce experimentální družici, která se má následně vrátit na Zemi. Informovala o tom agentura AP. Pro Čínu je to vůbec první taková mise, která vyžaduje, aby stroj vydržel vysoké teploty vznikající, když sonda vstupuje zpět do atmosféry Země.

Čína vyslala k Měsíci návratovou družici

Svět
Ilustrační foto.
Peking - Čína plánuje tento týden vyslat na oběžnou dráhu kolem Měsíce svou družici, která se má následně vrátit na Zemi. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na oficiální čínská média. Pro Čínu to bude vůbec první taková mise, která bude vyžadovat, aby stroj vydržel vysoké teploty, které vznikají, když sonda vstupuje zpět do atmosféry Země. Vypuštění sondy je plánováno na období mezi pátkem a nedělí, upřesnila agentura Nová Čína.

Čína vyšle tento týden k Měsíci návratovou družici

Svět