ŠTÍTEK: umělá družice

Ilustrační foto
Soul - Severní Korea zřejmě od poloviny roku staví novou odpalovací rampu pro zkoušky mobilních balistických raket. Podle amerických družicových snímků to činí ve stejné lokalitě, kde loni v prosinci odpálila raketu dlouhého doletu. S odvoláním na Americko-korejský ústav univerzity Johnse Hopkinse o tom informovala agentura AFP.

KLDR pravděpodobně chystá nové zkoušky balistických raket

Svět
Ilustrační foto.
Bajkonur /VIDEO/ - Ruská nosná raketa Proton-M se dnes zřítila krátce po startu z kosmodromu Bajkonur. Na oběžnou dráhu měla vynést modernizované družice ruského navigačního systému Glonass. Podle ruské kosmické agentury Roskosmos žádná zranění ani škody v místě dopadu nejsou hlášeny.

Ruská raketa se třemi družicemi Glonass krátce po startu spadla

Svět
STARŠÍ PŘÍPRAVKA FK Neratovice/Byškovice udělala úspěšnou tečku za jarem.
Praha – Obrovský úspěch a skvělé zakončení poslední „přípravkářské" sezony. Fotbalová starší přípravka FK Neratovice-Byškovice obsadila na finalovém turnaji, kterým na stadionu pražského ČAFC vyvrcholil seriál satelitních turnajů, šesté a celkověpak třetí místo.

Neratovická přípravka slaví v "satelitu" celkový bronz

Fotbal
Ilustrační foto
Praha - Zkoumat proměny životního prostředí a vegetačního pokryvu Země ve střední, jižní a východní Evropě má expertní skupina amerických a evropských vědců, kteří se věnují dálkovému průzkumu Země. Vzešla z vůbec prvního setkání odborníků Evropské kosmické agentury (ESA), Národního úřadu pro kosmonautiku a letectví (NASA) a zástupců zahraničních univerzit, kteří jednají ode dneška na konferenci v Praze. Do české metropole jich přijelo pět desítek. Konferenci pořádá Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy.

Vědci budou pomocí družic zkoumat životní prostředí v Evropě

Česko
Ilustrační foto.
Washington – Technický pokrok snižuje náklady výzkumu vesmíru a například trojrozměrné tiskárny by mohly podle šéfa amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Charlese Boldena znamenat převratný skok. Napsal o tom server Space.com. Plány, které NASA hodlá realizovat, ale částečně ohrožují úsporná opatření v USA, alespoň v krátkodobém výhledu.

Technický pokrok snižuje náklady výzkumu vesmíru

Svět
Ilustrační foto.
Quito  - Ekvádorská vesmírná agentura EXA oznámila, že se snaží znovu navázat kontakt se svou první a jedinou družicí. Výsledky svého úsilí by měla sdělit ještě dnes. Ekvádorský miniaturní satelit Pegaso se ve čtvrtek srazil s kosmickým odpadem tvořeným zbytky staré sovětské rakety a přestal vysílat. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

Ekvádor se snaží kontaktovat satelit, který se srazil s vesmírným smetím

Svět
Ilustrační foto.
Peking - Pákistán se brzy stane pátou asijskou zemí využívající čínský satelitní navigační systém Pej-tou. Oznámil to dnes čínský list China Daily. Čína uvedla tento systém do komerčního provozu pro asijsko-tichomořský region koncem loňského roku jako záruku své strategické hospodářské nezávislosti.

Pákistán začne používat čínský navigační satelitní systém

Svět
Ilustrační foto
Praha – Bydlení v takzvaných satelitních výstavbách, které rostly v okolí velkých měst hlavně v 90. letech minulého století velkým tempem, už lidi netáhne. Vracejí se do lépe vybavených měst. Tento trend přetrvává už několik let, nyní mu navíc nahrává situace na realitním trhu. Byty v centrech měst jsou totiž stále dostupnější. Vyplývá to z vyjádření zástupců realitních kanceláří.

Satelitní bydlení už netáhne, lidé se vrací do měst

Ekonomika
Ilustrační foto
Paříž /ANIMACE/ – Vědci se shodují, že je naléhavě nutné začít s odklízením kosmického smetí, které krouží kolem Země, a zahájit bezpečné vypouštění satelitů bez vytváření nového odpadu v blízkém okolí naší planety. Na svých internetových stránkách to uvedla Evropská kosmická agentura (ESA).

Podle vědců je naléhavě nutné začít odstraňovat kosmické smetí

Svět
Ilustrační foto.
Moskva - Z kosmodromu Bajkonur dnes odstartovala ruská družice Bion-M s netradiční posádkou. Na její palubu vědci umístili 45 myší, 15 ještěrek, ryby, hlemýždě a další živočichy, kteří mají testovat vliv slunečního záření na živé organismy. Let potrvá měsíc, jednotlivé živočišné druhy jsou od sebe vzájemně odděleny.

Rusko vyslalo na oběžnou dráhu malý zvěřinec a šest sond

Svět
Ilustrační fotografie.
Praha /ROZHOVOR, INFOGRAFIKA/ - Požární hlásič, plenky na suchý zip nebo třeba odlehčené cyklistické helmy. Dnes to jsou běžné a úspěšně prodávané výrobky. Před lety vznikly díky technologiím, které sloužily k dobývání vesmíru.

Česká stopa ve vesmíru

Česko
Ilustrační foto
Klatovsko - Naladit všechny české televizní stanice je na Klatovsku problém. Nově spuštěná stanice Smíchov vysílá na pozemním vysílání jen v takzvaném multiplexu4 a poblíž Klatov není vhodný vysílač. V nabídce satelitních operátorů tato stanice chybí.

Nové stanice lidé na Klatovsku nenaladí

Plzeňský kraj
Ilustrační fotografie
Washington - Asteroid o velikosti zhruba poloviny fotbalového hřiště, který v pátek proletí okolo Země v menší vzdálenosti než geostacionární družice, není bezcenným kusem skály. Průzkumníci z americké společnosti Deep Space Industries, která chce v kosmu těžit suroviny, jeho hodnotu podle portálu space.com odhaduje na takřka 200 miliard dolarů (necelých 3,8 bilionu korun).

Asteroid, který mine Zemi, ukrývá bohatství za 200 miliard dolarů

Svět
Ilustrační snímek
Praha – Vypátrat automobil, který zloděj ukradl v Chlumci nad Cidlinou, se podařilo policistům v Praze. Úspěch se podle slov Ivany Ježkové z královéhradeckého policejního ředitelství se dostavil díky dobré spolupráci východočeských policistů s pražskými kolegy. A také díky přispění majitele společnosti, z jejíhož vozového parku se auto značky Suzuki Ingis ztratilo.

Najít kradené auto pomohly údaje ze satelitu

Praha
Policie. Ilustrační foto.
Praha – Vypátrat automobil, který zloděj ukradl v Chlumci nad Cidlinou, se podařilo policistům v Praze. Úspěch se podle slov Ivany Ježkové z královéhradeckého policejního ředitelství se dostavil díky dobré spolupráci východočeských policistů s pražskými kolegy. A také díky přispění majitele společnosti, z jejíhož vozového parku se auto značky Suzuki Ingis ztratilo. Třebaže na krádež přišel až s půldenním zpožděním, nebylo obtížné zjistit, kde se auto nachází. Vůz byl totiž vybaven GPS lokátorem, tedy zařízením umožňujícím sledovat jeho pohyb přes satelit. Technologie, jejíž využití u firemních aut není ojedinělé, nyní znamenitě posloužila i v případě krádeže.

Najít kradené auto pomohly údaje ze satelitu

Zločiny a soudy
Ilustrační foto.
Washington - Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v pondělí vyslal na oběžnou dráhu kolem Země novou generaci satelitu Landsat. NASA v rámci tohoto programu již 40 let dokumentuje růst měst, tání ledovců, rozlohu pralesů nebo přírodní katastrofy.

NASA vyslal do kosmu novou generaci družice Landsat

Svět
Jihomoravský podnikatel roku Pavel Svoboda.
Jižní Morava – Na světě nelétá ani jedno letadlo Airbus, ve kterém by chyběly součástky brněnské firmy Frenchtech Aerospace. Její ředitel Pavel Sobotka se ve středu stal Podnikatelem roku Jihomoravského kraje. Firma s devadesáti zaměstnanci pod jeho vedením proniká i do vesmíru, dodává například součástky do solárních panelů na satelitech.

Jihomoravský podnikatel roku dodává součástky letadlům i satelitům

Jihomoravský kraj
Z floridského Mysu Canaveral ve středu večer místního času úspěšně odstartovala nosná raketa Atlas 5, která má vynést na oběžnou dráhu komunikační satelit nové generace.
Mys Canaveral - Z floridského Mysu Canaveral ve středu večer místního času úspěšně odstartovala nosná raketa Atlas 5, která má vynést na oběžnou dráhu komunikační satelit nové generace. Družice označená zkratkou TDRS (Tracking and Data Relay Satellite) má zajišťovat dokonalejší komunikaci s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS), Hubbleovým teleskopem a dalšími kosmickými aparáty.

Z Floridy se vydal do kosmu komunikační satelit nové generace

Svět
Jihomoravský podnikatel roku Pavel Svoboda.
Jižní Morava – Na světě nelétá ani jedno letadlo Airbus, ve kterém by chyběly součástky brněnské firmy Frenchtech Aerospace. Její ředitel Pavel Sobotka se ve středu stal Podnikatelem roku Jihomoravského kraje. Firma s devadesáti zaměstnanci pod jeho vedením proniká i do vesmíru, dodává například součástky do solárních panelů na satelitech.

Jihomoravský podnikatel roku dodává součástky letadlům i satelitům

Brněnsko
Jižní Korea poprvé úspěšně dopravila satelit na oběžnou dráhu.
Soul /VIDEO/ - Jižní Korea oznámila, že ze svého kosmodromu dnes poprvé vlastními silami úspěšně dopravila satelit na oběžnou dráhu. Stala se jedenáctou zemí na světě, která má takovou kapacitu. Jihokorejci se o to snažili již v letech 2009 a 2010, ale marně. Dva další pokusy byly kvůli technickým potížím loni na podzim na poslední chvíli zastaveny.

Jižní Korea ohlásila úspěšné vypuštění satelitu na oběžnou dráhu

Svět
Ilustrační foto.
Praha - Nový program Novy se bude jmenovat Kanál 7. Zaměřen bude na archivní pořady z oblasti dramatické tvorby, zábavy, zpravodajství a publicistiky. V úterý to sdělila předsedkyně Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Kateřina Kalistová.

Nový program Novy se bude jmenovat Kanál 7

Ekonomika
Ilustrační foto
Washington /ANIMACE/ - Hrozba srážky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) s úlomky havarovaných či vysloužilých kosmických aparátů se v příštích letech zvýší. Varování amerických vědců na svých webových stránkách zveřejnil americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Za hlavní zdroj obav NASA označuje trosky družic Feng-jün, Iridium 33 a Kosmos 2251.

Kosmické smetí bude stále víc ohrožovat ISS, varuje NASA

Svět
Ilustrační foto.
Washington /VIDEO/ – Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) uskutečnil unikátní laserový přenos dat ze Země na lunární družici Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO). Signál, který přenesl slavnou Monu Lisu od Leonarda da Vinciho, putoval k satelitu 384.400 kilometrů, napsal portál Space.com. Laserová komunikace má prozatím sloužit jako záloha radiovému spojení, v budoucnu ale podle vědců nabídne vyšší datový přenos, než jaké jsou současné radiové linky schopny nabídnout.

Laserový paprsek přenesl da Vinciho Monu Lisu na Měsíc

Svět
Návštěva u Marty Kubišové a její dcery Kateřiny
Je symbolem národní hrdosti a statečnosti. Letos má za sebou zvlášť hektický rok. Prvního listopadu oslavila životní jubileum, kdekdo s ní chtěl mluvit, zpívala na narozeninových koncertech. Provázela adventním koncertem a neúnavně bojovala za práva zvířat. Přátelé jí přezdívají družice. Je k nevíře, co všechno lidmi milovaná zpěvačka zvládne. V poslední době Martě Kubišové vydatně pomáhá její dcera Kateřina.
3 fotografie

Návštěva u Marty Kubišové: Ve dvou se to lépe táhne

Bydlení
Severokorejský vůdce Kim Čong-un.
Pchjongjang - Severokorejský vůdce Kim Čong-un dnes ve svém prvním novoročním projevu vyzval ke zlepšení ekonomiky a životních podmínek obyvatel. Neopomněl také připomenout úspěch vědců, jimž se podařilo odpálit raketu, která vynesla na oběžnou dráhu kolem Země družici. Šlo o první novoroční projev vůdce KLDR po 19 letech, který si Severokorejci mohli poslechnout; zatímco zakladatel KLDR Kim Ir-sen novoroční projevy pronášel, jeho syn Kim Čong-il je zveřejňoval jen v písemné podobě.

Kim Čong-un v novoročním projevu volal po zlepšení ekonomiky

Svět