ŠTÍTEK: umělá družice

Ilustrační foto
Sydney – Téměř 600.000 tučňáků císařských, skoro dvojnásobek původních odhadů, žije podle vědců na Antarktidě. Sčítání těchto zvířat bylo dosud velmi obtížné. Nyní ale se zjišťováním skutečného početního stavu tohoto druhu tučňáka pomohly satelity, napsala agentura Reuters.

Tučňáků je na Antarktidě přes půl milionu, zjistily satelity

Svět
Ilustrační foto.
Pchjongjang - V noci na dnešek SELČ se otevřelo startovací okno pro vypuštění severokorejské rakety se satelitem do vesmíru. Vzhledem k nepříznivým povětrnostním podmínkám je však vysoce nepravděpodobné, že by raketa dnes odstartovala. Uvedla to japonská agentura Kjódó s odvoláním na nejmenovaný vládní zdroj.

Severní Korea raketu zřejmě nevypustí, start komplikuje počasí

Svět
Ilustrační foto.
Moskva - První ruská meteorologická družice Meteor 1 po 43 letech ukončila svou vesmírnou pouť a dnes v noci zanikla. Aparát vážící 1,4 tuny vešel do hustých vrstev atmosféry nad západní částí Mongolska a jeho úlomky dopadly na Zemi v oblasti Antarktidy.

První ruská meteorologická družice po 43 letech zanikla

Svět
Mezinárodní vesmírná stanice. Ilustrační foto
Washington – Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) v sobotu v odhadované vzdálenosti 14,8 kilometru minul úlomek ruské rakety. Posádka ISS se na dobu průletu musela uchýlit do zaparkovaných lodí Sojuz, kterými by v naléhavém případě mohla opustit stanici a zamířit na Zemi.

Vesmírnou stanici minul úlomek rakety, astronauti jsou v pořádku

Svět
Ladislav Leksa pečuje o hodiny v kostele sv. Josefa v Obořišti.
Obořiště /ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ – V noci na neděli se mění čas ze zimního na letní. Kdo by si myslel, že všechny kostelní hodiny potřebují při změně času ručně seřídit, ten by se mýlil. Hodiny v klášterním kostele sv. Josefa v Obořišti má na starosti místní řemeslník a také zvoník Ladislav Leksa. Už zhruba sedm let na nich přesný čas řídí družice. 
16 fotografií

Leksa: Změna času mi vůbec nevyhovuje, nechal bych to na přírodě

Příbramsko
Ilustrační foto.
Moskva - Velká ruská spojovací družice, která se loni po startu vinou programátorské chyby dostala na chybnou oběžnou dráhu, dopadne řízeně příští neděli nebo pondělí do severního Tichomoří. Oznámila to ruská agentura Interfax s odvoláním na zdroj z ruské kosmické agentury Roskosmos.

Stávkující ruská družice dopadne za týden do Tichomoří

Svět
Ilustrační foto
Paříž – Malý asteroid, který letos v únoru v relativně malé vzdálenosti minul Zemi, se za rok vrátí a proletí ještě mnohem blíže povrchu planety. Podle astronomů se 15. února 2013 přiblíží na 24.000 kilometrů, a bude tak k Zemi blíž než některé vesmírné družice.

Asteroid, který těsně minul Zemi, se za rok vrátí a bude blíž

Svět
Ilustrační foto.
Pchjongjang - Severní Korea hodlá v dubnu vynést na oběžnou dráhu svůj satelit, a to na počest stého výročí narození zakladatele země Kim Ir-sena. Záměr severokorejského režimu už ostře kritizují sousední země, které se obávají, že vypuštění satelitu je jen zástěrkou pro test rakety dlouhého doletu.

KLDR vypustí na počest vůdce satelit, sousedé mluví o provokaci

Svět
Sportovní ples ve Slavkově pod Hostýnem
Slavkov pod Hostýnem /AKTUALIZOVÁNO, FOTOGALERIE/ - Rytmy valčíku a tanga, ale i rockové a popové skladby lákaly v pátek večer k návštěvě slavkovského Centra vzájemného setkávání, kde se konal Sportovní ples. Osmý ročník přilákal i navzdory krutým mrazům desítky tanečníků z obce i okolí.
9 fotografií

OBRAZEM: Hlavní cenou na plese byl satelit

Kroměřížsko
Trosky ruské sondy Fobos-Grunt, která měla směřovat k jednomu z měsíců Marsu, ale v misi neuspěla, by na Zemi měly dopadnout v neděli nebo v pondělí.
Moskva - Ani americké radary, ani sluneční erupce či jiné vnější vlivy, ale nejpravděpodobněji chyba programátorů se stala příčinou zkázy ruské meziplanetární sondy Fobos-Grunt. Vyplývá to podle ruských médií ze závěrečné zprávy komise, která zkoumala příčiny neúspěchu mise.

Za ztroskotání ruské sondy mohou programátoři

Svět
Pavel Dobeš
Praha - Česko dnes završilo pětiletou snahu o přesunutí centrály evropské agentury pro vesmírný systém Galileo (GSA) z Bruselu do Prahy. Ministr dopravy Pavel Dobeš a výkonný ředitel GSA Carlo des Dorides dnes podepsali hostitelskou smlouvu, která fungování kosmické agentury v Česku umožní.

Dobeš podepsal smlouvu o přesunu GSA do Prahy

Ekonomika
Ilustrační foto.
Washington /ANIMACE/ - Nejsilnější sluneční erupci za posledních sedm let o víkendu zaznamenali experti v USA. Americký Národní úřad pro oceány a ovzduší (NOAA) v pondělí upozornil, že vlny zvýšeného elektromagnetického záření, které by mohly narušit činnost satelitů a pozemní komunikace, již bičují Zemi.

Záznam vědců: Nejsilnější erupce za posledních 7 let

Svět
Ilustrační foto
Olomouc – Nepřejí si, aby poblíž jejich čtvrti vyrostlo nové satelitní městečko a uprostřed místního lesa se tak zastavělo deset hektarů lesní půdy. Obyvatelé Olomouce-Lošova sepsali petici, ve které žádají vedení města, aby zabránilo majiteli pozemků stavět v nedaleké lokalitě Zlatý Důl rodinné domy.

Nechceme satelit v lese u Lošova, žádá petice

Olomoucko
Vítkovští na to čekali dlouho, ale dnes už konečně mají na náměstí Jana Zajíce zbrusu nově zrekonstruované hodiny.
Vítkov – Už něco pamatovaly. Hodiny na náměstí Jana Zajíce ve Vítkově se tak v minulých týdnech dočkaly rozsáhlé rekonstrukce a nyní už odměřují zdejším obyvatelům čas v tom nejmodernějším duchu.

Vítkovské městské hodiny dostaly nový kabát

Opavsko
Ilustrační foto.
Moskva - Páteční pád ruské vojenské družice Meridian na území Sibiře měl ironickou dohru. Část zříceného aparátu totiž dopadla na dům v ulici Kosmonautů, napsal v sobotu na svém webu list Herald Sun.

Část ruské zřícené družice dopadla na dům

Svět
Ilustrační foto.
Moskva - Ruský kosmický program stihl další neúspěch.Na území Sibiře se krátce po startu zřítila vojenská navigační družice Meridian, která po poledni SEČ odstartovala z polárního kosmodromu v Plesecku. Aparát se podle agentury Interfax nepodařilo vyvést na oběžnou dráhu.

Další ruský kosmický aparát se údajně zřítil

Svět
Mladé volejbalové naděje. Ilustrační foto.
Česká Lípa - Úspěšný satelit volejbalových turnajů pro mladší žáky a mladší žákyně pod názvem OP-MINI pokračoval po kvalifikaci úvodním kolem v tělocvičnách ZŠ Lada.

Satelit turnajů se rozeběhl

Ostatní sporty
Vítězové 12. ročníku nohejbalového Satelitu - zleva: Jiří Kuděj, Jiří Šárka, Jaroslav Stehlík.
Nový Knín - Letošní nohejbalový Satelit seniorů skončil 26. listopadu v tělocvičně ZŠ v Novém Kníně. Ve hře byl stále boj o celkové prvenství, především proto, že Walker Bar Dobříš snížil vedení Pekárny Bedřich Dobříš v předešlém turnaji na pouhé dva body.

Nohejbalový Satelit vyhrála Pekárna Bedřich Dobříš

Ostatní sporty