ŠTÍTEK: umělá družice

Ilustrační foto
Londýn - V Británii dnes zahajuje činnost nový meteorologický ústav zaměřený na jevy ve vesmíru. Jeho úkolem je podle webu BBC ochraňovat britskou ekonomiku a infrastrukturu včasným varováním před nepříznivými vlivy z vesmíru na Zemi. Především takzvané sluneční bouře mohou narušit například elektrické rozvodné sítě, satelity a rádiové komunikace.

V Británii budou předpovídat jevy ve vesmíru s vlivem na Zemi

Svět
Vranov u Brna je známý jako tradiční poutní místo. Teď se lidé z vesnice bojí, že v hornaté krajině vyroste moderní satelitní čtvrť.
Vranov u Brna /FOTOGALERIE/ - Odpůrci se obávají, že vesnice ztratí své kouzlo a promění se v městský satelit. Mnozí starousedlíci a zastupitelstvo ale naopak rozšiřování Vranova u Brna podporují. O tom, jestli se vesnice na Brněnsku rozroste o nové rodinné domy, rozhodnou její obyvatelé v referendu, které radnice spojila s nadcházejícími komunálními volbami.
6 fotografií

Satelit zničí staré centrum, bojí se ve Vranově

Brněnsko
Planeta Mars.
Dillí – Indická sonda Mangalján dnes po desetiměsíční cestě od Země úspěšně vstoupila na oběžnou dráhu Marsu. Indie se díky projektu, který si vysloužil uznání i kvůli nízkým nákladům na své provedení, stala čtvrtou mocností světa, jež dosáhla této planety. Sonda by Mars měla studovat po dobu šesti měsíců.

Indická sonda úspěšně vstoupila na oběžnou dráhu Marsu

Svět
Ilustrační foto.
Praha – Na Českém vysokém učení technickém v Praze byl vytvořen malý vesmírný satelit, který má mimořádnou odolnost proti radiaci z vesmírného záření. Takzvaný pikosatelit o rozměrech 10×10×11 cm a hmotnosti jeden kilogram by mohl být v horizontu jednoho roku vypuštěn do kosmu, uvedla univerzita v tiskové zprávě.

Čeští studenti vytvořili satelit, který možná bude vypuštěn do vesmíru

Česko
Ilustrační foto
Londýn - Ledová pokrývka dvou největších ledem pokrytých území na naší planetě, Grónska a Antarktidy, se zmenšuje tempem 310 krychlových kilometrů za rok. Vědci to zjistili za pomoci údajů z evropské družice CryoSat-2, která měří tloušťku zemské ledové pokrývky a ledovců. Družici na oběžnou dráhu vyslala v roce 2010 Evropská vesmírná agentura (ESA).

The Guardian: V Antarktidě se zvyšuje tempo tání ledovců

Svět
Ilustrační foto.
Peking - Čínské úřady odhalily s pomocí satelitu největší plantáž s marihuanou, která kdy byla v zemi nalezena. Satelitní snímky rovněž zaregistrovaly desítky nelegálních přeshraničních stezek na pomezí Číny a Severní Koreje, jakož i v pohraničních oblastech neklidné Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na čínská státní média.

V Číně bylo odhaleno prý doposud největší místní marihuanové pole

Svět
Ruská raketa Sojuz. Ilustrační foto.
Moskva – Rusko může přijít o Evropu jako zákazníka, který využívá ruské nosné rakety pro vynesení svých družic na oběžnou dráhu. Upozornil na to ruský server newsru.com. „Poslední kapkou" se podle něj stal čerstvý neúspěch s dvojicí družic evropského navigačního systému Galileo.

Rusko se obává, že se EU zřekne ruských raket

Svět
Ilustrační foto.
Paříž – Dvě družice evropského navigačního systému Galileo, které v pátek vynesla do vesmíru ruská raketa Sojuz, nedosáhly předpokládané oběžné dráhy. Oznámila to dnes agentura AFP s odvoláním na společnost Arianespace, která má let na starosti.

Družice systému Galileo se nedostaly na správnou dráhu

Svět
Ilustrační foto.
Kourou – Z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně dnes úspěšně odstartovala raketa Sojuz ST-B se dvěma satelity evropského navigačního systému Galileo. Ty se na oběžné dráze připojí ke čtyřem stávajícím družicím Galileo, celkem bude mít poziční systém 30 satelitů.

Z kosmodromu Kourou odstartoval Sojuz se satelity pro Galileo

Svět
Steven Swanson (vlevo), Alexandr Skvorcov (uprostřed) a Oleg Artěmjev.
ISS – Ruští kosmonauti Alexandr Skvorcov a Oleg Artěmjev umístili dnes u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) na oběžnou dráhu miniaturní družici určenou k pořizování fotografií Země. Během více než pětihodinového pobytu vně ISS rovněž instalovali nové vybavení do experimentálních laboratoří připojených k orbitálnímu komplexu. Informoval o tom americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Ruští kosmonauti vypustili nanodružici, bude fotit Zemi

Svět
Hvězdičková noc na JIzerce. Na louce před muzeem rozkládají dalekohledy členové Klubu astronomů Liberecka. Na snímku Viktor Trnka.
Jablonecko – O víkendu se můžeme těšit na pozorování tak zvaný superměsíce. Jedná se o jev, při kterém díky elipsovité oběžné dráze Měsíce dochází k jeho přiblížení k Zemi, a tak se zdá být podstatně větší.

Měsíc uvidíme větší než jindy

Volný čas
Superměsíc nad obzorem v květnu 2012.
Ústecko - O víkendu se můžete těšit na pozorování tzv. superměsíce. Jedná se o jev, při kterém díky elipsovité oběžné dráze Měsíce dochází k jeho přiblížení k Zemi, a tak se zdá být podstatně větší. Do roka se tato událost stává několikrát, avšak jen jednou za rok nastane skutečný superměsíc, kdy je nám naše přírodní družice nejblíže.

Superměsíc. Naše přirozená družice bude v neděli větší než obvykle

Česko
Superměsíc nad obzorem v květnu 2012.
Ústecko - O víkendu se můžete těšit na pozorování tzv. superměsíce. Jedná se o jev, při kterém díky elipsovité oběžné dráze Měsíce dochází k jeho přiblížení k Zemi, a tak se zdá být podstatně větší. Do roka se tato událost stává několikrát, avšak jen jednou za rok nastane skutečný superměsíc, kdy je nám naše přírodní družice nejblíže.

Superměsíc. Naše přirozená družice bude v neděli větší než obvykle

Ústecko
Superměsíc nad obzorem v květnu 2012.
Mostecko - O víkendu se můžete těšit na pozorování tzv. superměsíce. Jedná se o jev, při kterém díky elipsovité oběžné dráze Měsíce dochází k jeho přiblížení k Zemi, a tak se zdá být podstatně větší. Do roka se tato událost stává několikrát, avšak jen jednou za rok nastane skutečný superměsíc, kdy je nám naše přírodní družice nejblíže.

Nad Mosteckem se objeví obří Měsíc. Říká se mu superměsíc

Mostecko
Ilustrační foto.
Moskva - Z oběžné dráhy v sobotu na Zemi spadnou zbytky staré sovětské vojenské družice Kosmos 903, oznámil dnes mluvčí ruských vojsk protivzdušné obrany. Aparát, který přestal sloužit svému utajovanému účelu už v roce 1978, má podle ruských vojáků dopadnout do oblasti Bengálského zálivu. Není to ale úplně jisté.

Na Zemi v sobotu dopadnou zbytky sovětské vojenské družice

Svět
Českobudějovická pobočka Českého hydrometeorologického ústavu. Na snímku (zprava) vedoucí oddělení klimatologie Miloslava Starostová a meteorologové Eva Plášilová a Jaroslav Hintermüller.
České Budějovice – Telefonní dotazy od stavebníků, zemědělců a pořadatelů akcí nyní denně dostává budějovická pobočka Českého hydrometeorologického ústavu. Všichni totiž chtějí vědět, zda přijdou další bouřky. Správně je předpovědět však není podle Miloslavy Starostové, vedoucí oddělení klimatologie, vůbec jednoduché.

Letošní léto má více bouřek a méně slunečního svitu

Z okolí
Ruská raketa Sojuz. Ilustrační foto.
Paříž - Ruská raketa Sojuz vynesla ve čtvrtek večer do kosmu další čtveřici satelitů systému O3b, který má zajistit rychlé internetové připojení pro rozvíjející se země. Informovala o tom agentura ITAR-TASS. Stejně jako v první fázi projektu odstartovala raketa z evropské kosmické základny Kourou ve Francouzské Guyaně.

Ruská raketa Sojuz vynesla do kosmu čtyři satelity

Svět
Ilustrační foto
Pleseck (Rusko) - Rusko dnes uskutečnilo první zkušební let zcela nové kosmické rakety, která je první od 60. let. Nosná raketa Angara-1.2PP vzlétla z kosmodromu Pleseck na severozápadě země a o 21 minut později nákladní modul s maketou družice a druhým stupněm rakety dopadl na 5700 kilometrů vzdálený polygon Kura na Kamčatce, tedy na opačném konci Ruska. S odvoláním na mluvčího vojsk kosmické obrany to dnes oznámila agentura ITAR-TASS.

Rusko vyzkoušelo novou kosmickou raketu - první od sovětských dob

Svět
Ilustrační foto.
Washington - Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v úterý odložil start satelitu pro měření množství oxidu uhličitého v atmosféře. Na vině jsou podle úřadu technické problémy, které se těsně před startem projevily u rakety Delta 2 společnosti United Launch Alliance (ULA).

NASA odložila start první družice na měření CO2 v atmosféře

Svět
Zkouška rakety Angara. Ilustrační foto.
Moskva - První zkušební start nové ruské rakety Angara byl odložen na neurčito. Podle agentury RIA Novosti to dnes sdělilo státní kosmické vědecko-výzkumné středisko. Nosná raketa měla být vypuštěna ze severoruského kosmodromu Pleseck v pátek, ale automatické systémy odpočet přerušily, podle střediska z technických důvodů. Start se měl původně opakovat dnes.

Zkušební start ruské rakety byl odložen na neurčito

Svět
Zakladatelé Google.com Sergey Brin a Larry Page
San Francisco - Americká internetová společnost Google kupuje za 500 milionů dolarů (10,1 miliardy Kč) výrobce satelitů Skybox Imaging. Google oznámil, že má v úmyslu satelity využít pro své internetové mapové služby a pro zajištění přístupu k internetu v odlehlých oblastech.

Google kupuje za půl miliardy dolarů výrobce satelitů Skybox

Ekonomika
STUDENTI STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÉ ŠKOLY  a Obchodní akademie Kladno Matěj Polívka (uprostřed), Štěpán Sládek (vpravo) a Ondřej Vlasák se svou stavbou Anthropoid.
Kladno - Rodinný dům nemusí stát jen v nějakém satelitu. Sám může mít velký satelit a z okna výhled na povrch jiné planety. A tyto předpoklady splňuje model domu na Marsu, který vytvořili studenti Střední průmyslové školy stavební a Obchodní akademie Kladno Matěj Polívka, Štěpán Sládek a Ondřej Vlasák.

Studenti z Kladna navrhli dům navrhli dům na Marsu

Středočeský kraj
STUDENTI STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÉ ŠKOLY  a Obchodní akademie Kladno Matěj Polívka (uprostřed), Štěpán Sládek (vpravo) a Ondřej Vlasák se svou stavbou Anthropoid.
Kladno – Rodinný dům nemusí stát jen v nějakém satelitu. Sám může mít velký satelit a z okna výhled na povrch jiné planety. A tyto předpoklady splňuje model domu na Marsu, který vytvořili studenti Střední průmyslové školy stavební a Obchodní akademie Kladno Matěj Polívka, Štěpán Sládek a Ondřej Vlasák. Nazvali ho Anthropoid.

Studenti z Kladna navrhli dům na Marsu

Kladensko
Start japonské rakety, která dnes vynesla s úspěchem na oběžnou dráhu kolem Země satelit ALOS-2.
Tokio - Japonská raketa dnes vynesla s úspěchem na oběžnou dráhu kolem Země satelit ALOS-2, který bude poskytovat údaje o přírodních katastrofách. Podle agentury AFP raketa startovala z vesmírného střediska v japonské Tanegašimě a satelit se od ní oddělil podle plánu.

Japonsko má v kosmu družici ke sledování přírodních katastrof

Svět
Ilustrační foto.
Moskva - Krátce po startu z kazašského kosmodromu Bajkonur se dnes zřítila ruská raketa Proton, která měla vynést na oběžnou dráhu nejvýkonnější ruskou spojovací družici. Oznámila to agentura ITAR-TASS. Z dosud nezjištěných příčin podle ruského řídícího střediska selhaly motory třetího stupně. Úlomky aparátu údajně dopadly do Číny.

Ruská raketa Proton se krátce po startu z Bajkonuru zřítila

Svět
Říkají si lovci bouřek. Ve chvílích, kdy se většina lidí spěchá schovat, oni naopak vyrážejí do terénu.
Jižní Morava, Vysočina - Říkají si lovci bouřek. Ve chvílích, kdy se většina lidí spěchá schovat, oni naopak vyrážejí do terénu. Jejich kořist jsou záběry blesků a mraků, které běžný člověk často ani nemá možnost zahlédnout. Jejich organizace se jmenuje Czech Thunder-storm Research Association a vznikla přibližně před dvěma lety. Od té doby se kromě lovení záběrů věnují také průzkumům škod a dalším věcem.

Loví záběry mraků a blesků. Před nebezpečím unikají i díky družicím

Jihomoravský kraj
Říkají si lovci bouřek. Ve chvílích, kdy se většina lidí spěchá schovat, oni naopak vyrážejí do terénu.
Jižní Morava, Vysočina - Říkají si lovci bouřek. Ve chvílích, kdy se většina lidí spěchá schovat, oni naopak vyrážejí do terénu. Jejich kořist jsou záběry blesků a mraků, které běžný člověk často ani nemá možnost zahlédnout. Jejich organizace se jmenuje Czech Thunder-storm Research Association a vznikla přibližně před dvěma lety. Od té doby se kromě lovení záběrů věnují také průzkumům škod a dalším věcem.

Loví záběry mraků a blesků. Před nebezpečím unikají i díky družicím

Z okolí
Besedy s panem meteorologem J. Šlezingerem, který působí v Meteorologické stanici
Rychnovsko - Otázku „Jaké bude počasí?" si položí asi každý. Ale co předchází tomu, než nám média předpověď sdělí, to měli možnost žáci naší školy zjistit z velice poutavé besedy s panem meteorologem J. Šlezingerem, který působí v Meteorologické stanici v Přibyslavi.

Žáci mohli nahlédnout do práce meteorologa

Rychnovsko
Planeta Země
Washington - Američtí astronomové objevili první planetu přibližně velikosti Země v potenciálně obyvatelné zóně jiné sluneční soustavy. To znamená, že voda by se v tomto vzdáleném světě mohla nacházet v kapalném skupenství, informují vědci v čele s Elisou Quintanaovou z amerického institutu SETI v aktuálním vydání časopisu Science.

Objevena první planeta velikosti Země v "obyvatelné" zóně

Svět
Ilustrační foto
Praha – Počet domácností přijímajících televizní signál ve vysoké rozlišení (HD) se od roku 2010 více než zdvojnásobil. Zatímco tehdy jej mohlo přijímat 750.000 domácností v loňském roce již to bylo 1,86 milionu. Nejčastějším způsobem příjmu HD je satelitní vysílání, a to ve 45 procentech případů. Vyplývá to z aktuálního průzkumu SES Satellite Monitor, který pro společnost SES, provozující družice Astra, provedla výzkumná agentura GfK Praha.

Počet domácností přijímajících televizi v HD se zdvojnásobil

Ekonomika
Ilustrační foto
Praha – Česká televize by v rámci satelitního vysílání mohla být od roku 2016 šířena pouze ve vysokém rozlišení. Na dnešní konferenci Milníky digitální televize 2014 to uvedl technický ředitel České televize Ivo Ferkl. O konečném termínu podle něj management veřejnoprávní televize teprve rozhodne.

Česká televize by od roku 2016 měla být na satelitu jen v HD

Ekonomika
Enceladus, šestý největší měsíc planety Saturn, má pod zmrzlým povrchem oceán s rozlohou přinejmenším jako Česká republika.
Washington - Enceladus, šestý největší měsíc planety Saturn, má pod zmrzlým povrchem oceán s rozlohou přinejmenším jako Česká republika. Podle odborného žurnálu Science to naznačují nová data získaná z družice Cassini. Vědci se již dříve domnívali, že pod povrchem tohoto měsíce je voda v kapalném stavu, což je považováno za jednu z podmínek pro existenci života.

Saturnův měsíc Enceladus má zřejmě pod jižním pólem oceán

Svět