ŠTÍTEK: Slavíkovice

Dům u Zlaté štiky
Olomouc – Domnělá krádež zlatého prstenu inspirovala majitele panského domu na rohu Horního náměstí a Ztracené ulice v Olomouci k osazení domovního znamení. Zlatá štika má připomínat příběh, na jehož počátku bohatý šlechtic obvinil mladou služku z loupeže.

Olomoucká znamení: Dům U Zlaté štiky

Olomoucko
Zbrusu nové zařízení na mladoňovické střelnici představil Jiří Nehyba (na snímku), který je dlouholetým člen Mysliveckého sdružení Mladoňovice. O svých zážitcích z honiteb umí s nadšením vyprávět.
Mladoňovice – Slavnostní otevření střelnice chystá na neděli 21. března na 8. hodinu Myslivecké sdružení Mladoňovice. V areálu střelnice představí před nedávnem nově zbudované střelecké zařízení – lovecké kolo, na které se pomocí Místní akční skupiny Jemnicko podařilo získat téměř tři sta tisíc korun od Evropské unie.

Mladoňovičtí mají na soutěže nové lovecké kolo

Třebíčsko
Ve vesnicích za Korábem jsou v zimě po ránu, jak je patrné z archivního snímku, k vidění jen pekaři a pak koňské povozy.
Černíkov – Šedesát lidí z Černíkova a vesnic v okolí podepsalo petici s požadavkem na změnu posypového materiálu. Lidé v ní žádali, aby silničáři místo drti používali účinnější sůl. Marně.

Solte, žádá cestáře Černíkov

Klatovsko
Ve vesnicích za Korábem jsou v zimě po ránu, jak je patrné z archivního snímku, k vidění jen pekaři a pak koňské povozy.
Černíkov – Šedesát lidí z Černíkova a vesnic v okolí podepsalo petici s požadavkem na změnu posypového materiálu. Lidé v ní žádali, aby silničáři místo drti používali účinnější sůl. Marně.

Solte, žádá cestáře Černíkov

Domažlicko
Ilustrační fotografie.
Rousínov – Město Rousínov pokračuje pomalu, ale jistě v tom, aby tamní základní školu propojilo sítí cyklostezek s místními částmi města. V současné době plánuje společnou stezku pro chodce a cyklisty vedoucí z Čechyně do Slavíkovic.

Rousínov chystá další cyklostezku

Vyškovsko
Přestřižení pásky nové cyklostezky ve Vyškově.
Vyškov - Cyklisté a bruslaři mají důvod k radosti. Sportovat a protahovat těla budou už brzy v nové lokalitě. Zanedlouho se začne stavět další úsek, který zase o něco rozšíří dosavadní síť cyklostezek.

Cyklostezka ve Vyškově má zelenou

Vyškovsko
Ilustrační foto
Rousínov /AKTUALIZOVÁNO/ - Rousínov má nově vybudovanou kanalizaci, ale lidi přitom trápí smrad z fekálií. Vodaři se pokouší potíže zmírnit uzavřenými poklopy. Podle nich ale kanály budou zavánět, dokud lidé nezaslepí jímky.

Kanály v Rousínově smrdí. Kvůli septikům

Vyškovsko
Ilustrační foto
Rousínov - Po vzoru Slavkova chce také Rousínov vlastní kompostárnu, kde by zpracovával zelený odpad na úrodný humus. Pro podnik vybral lokalitu u hřbitova.

Rousínov chce kompostárnu

Vyškovsko
V Hodějicích se předvedli oráči s koňskými spřeženími.
Hodějice /FOTOGALERIE, VIDEO, REPORTÁŽ/ - Už zdálky se milovníkům koní nabízí krásný pohled na ušlechtilá zvířata, která se sjíždějí na sluncem zalité pole v Hodějicích. Tóny lidové muziky zpříjemňují návštěvníkům z široka daleka okamžiky před začátkem soutěžního klání. Už po čtvrté poměří své síly sedláci s koňskými potahy v prastaré lidské činnosti, orbě.
18 fotografií

Sedláci s koňmi předvedli orbu jako za starých časů

Vyškovsko
Ilustrační foto
Rousínov - Aby se děti dostávaly bezpečně do rousínovské mateřské a základní školy, chce tamní radnice vytvořit v Polní ulici klidovou zónu. V současné době vybírá projektanta.

Rousínov chce klidovou zónu

Vyškovsko
Pohled na mohutný jilm se sochou svatého Jana Nepomuckého v centru Rousínova.
Rousínov /FOTOGALERIE/ - Na náměstí v Rousínově u sochy svatého Jana Nepomuckého znovu „rozkvetl“ padlý kmen starého památného stromu – jilmu. Protože názory občanů na toto dílo jsou rozdílné, pocítil jsem potřebu se k tomu vyjádřit a podat bližší vysvětlení.
4 fotografie

Padlý strom v Rousínově se probudil k životu

Vyškovsko
Ilustrační foto
Rousínov - Rousínovská radnice chce v příštím roce vylepšit osvětlení města. Na posledním zasedání zastupitelstva navrhnul jeho člen Rostislav Bílek, aby se vedení na tuto záležitost v příštím roce zaměřilo. A zastupitelé s tím souhlasili.

Tmavá zákoutí města rozzáří nová světla

Vyškovsko
Ilustrační foto.
Rousínov - Poslední změny v rozpočtu letošního roku a návrh rozpočtu na příští rok budou hlavní body veřejného zasedání zastupitelstva města Rousínova, které se uskuteční ve středu od sedmnácti hodin v malém sále Záložny.

Zastupitelé dnes plánují rozpočet

Vyškovsko
Ilustrační foto
Rousínov - Rousínov a jeho místní části čekají dny bez elektrického proudu kvůli opravě, údržbě a revizi distribuční soupravy společnosti E.ON.

Rousínov bude bez elektřiny

Vyškovsko
Pomník císaře Josefa II. Na dobové pohlednici a vzácném historickém snímku.
Již delší dobu se zajímám o historii pomníků k uctění orby císaře Josefa II. ve Slavíkovicích (nyní část Rousínova), ke které došlo v roce 1769. Poslední historický pomník k této události z roku 1836 svévolně zničili v roce 1920 rousínovští legionáři, protože byl pro ně symbolem nenáviděného Rakousko-Uherska.

Kde se nacházel pomník císaře Josefa II. ve Vyškově?

Vyškovsko