ŠTÍTEK: volný pád

Celovečerní film Volným pádem, který napsal a režíroval herec a umělecký šéf divadla Štěpán Kozub.
Nový film Volným pádem je tragikomickým příběhem introvertního pokladníka Michala (Robin Ferro), který se zamiluje do dívky z nedalekého květinářství (Beáta Hrnčiříková), plachá povaha mu však nedovolí udělat první krok. Tragikomice Michalova příběhu, kterému osud stále hází klacky pod nohy, nahrává i svérázný otec (Vladimír Polák) nebo Michalův šéf (Albert Čuba). Volným pádem je ukázka toho, že být empatický, milý a vstřícný nutně neznamená být zároveň úspěšný a oblíbený. 
24 fotografií

Štěpán Kozub natočil film Volným pádem. Premiéra byla v sobotu

Volný čas
Ilustrační foto.
Prázdninové loučení na zahradě bývalé sokolovny centra Hejbejmese.cz v Hostomicích nabídne poslední prázdninovou sobotu bohatý program pro děti i dospělé. Návštěvníky tam čeká od 13 hodin spousta zábavy, například nafukovací atrakce s příznačným názvem Volný pád nebo denní ohňostroj v podobě konfetové show. 

TIPY DENÍKU: Berounsko se loučí s prázdninami volným pádem i plavbou

Cestujeme
Joseph Kittinger před gondolou Excelsior
Ačkoli od něj uplynulo už osm let, většina lidí má ještě v živé paměti seskok Felixe Baumgartnera "ze stratosféry" ze dne 14. října 2012. Rakouský sportovec se tehdy nechal vynést až do výše 39 kilometrů. Méně se však ví o tom, že nebyl první, kdo se z tak extrémní výše vrhl do prázdna. Už v roce 1960 to dokázal důstojník amerického letectva Joseph W. Kittinger. Skákal "jen" z 31 kilometrů, přesto jej překonal právě až Baumgartner. A jeden rekord mu nechal.
7 fotografií

Čtyři minuty a 36 vteřin dlouhý volný pád. Viděl to, o čem Gagarin teprve snil

Věda a technika
Litvínov se v Hradci nenastartoval.
V Litvínově už nějaký pátek bijí na poplach. Na pomoc povolali klubové legendy Ručinského nebo Reichela, přivedli zámořské dříče, shánění nového kouče. Na severu Čech dělají co mohou, jenže volný pád se jim nedaří zastavit. Rozhoduje se na ledě a tam výhry nepřichází. Krušnohorci z posledních dvanácti kol zvítězil jen dvakrát a zmítají se u dna extraligové tabulky.

Krize se prohlubuje! Litvínov prohrál popáté v řadě

Hokej
Satelit na oběžné dráze - Ilustrační foto
Nový typ unikátního RTG teleskopu se po krátkém suborbitálním letu ve vesmíru - zhruba 200 km nad zemským povrchem - v pořádku vrátil volným pádem do vln tichého oceánu. Jedinečný rentgenový širokoúhlý teleskop typu “račí oko” byl tak poprvé  na světě ověřen ve vesmíru.

Kunovická firma se zúčastnila experimentu NASA

Slovácko
Luboš Palata
S Vladimirem Putinem je to po dvaceti letech jeho vlády Rusku jako s tou slavně ohlášenou a před pár dny zřícenou novou raketou na jaderný pohon. Podobně jako ta raketa se měl Putin vládce neohroženě vznášet nad Ruskem neomezený čas a uniknout všem pokusům o sestřelení. Jenže dnes už to spíše než na další nekonečný putinovský let vypadá na blížící se havárii. Stejně jako u jeho údajně úžasné jaderně-jaderné rakety je jen otázkou, kdy se zřítí k zemi. A kdo všechno to kromě Putina ještě odnese a jak moc a jak dlouho bude Rusko postputinovským radioaktivním odpadem zamořeno.

Glosa Luboše Palaty: Putin padá volným pádem

Komentáře
Adrenalin park Jedlová
Vystoupit z komfortní zóny mohou zájemci, kteří se vydají do adrenalinového parku. V České republice si vyzkouší volný pád, houpačku s přetížením, stezku vytvořenou pijany piva nebo obtížné lanové trasy. Zajímavé atrakce mohou navštívit i děti, na které čeká třeba bungee trampolína. V adrenalinových parcích lidé díky široké nabídce stráví celý den.
17 fotografií

Prolézt se nad zemí nebo zkusit rychlý pád. Adrenalin zažijete na horách

Cestujeme
Pavlína Wolfová
Návštěva adrenalinového parku patří prý poslední roky do programu rodinných výletů – otcové se procházejí mezi korunami stromů, děti skotačí na obřích houpačkách, padají z výšek s veselými výkřiky někam dolů a matky je u toho fotografují a doufají, že ty všemožné úchyty, kotvy, gumy a karabiny připevnil někdo vážně zodpovědný.

Život Pavlíny Wolfové se sportem: Skok volným pádem

Komentáře
Letí...
Linec - Rakouské mistrovství v tzv. speedskydivingu ve Welsu vyhrál Alexander Diem z Vorarlberska, když dosáhl při volném pádu rychlosti 476,23 km/h, napsaly OÖN.

Soused padal rychlostí 476,23 km/h

Z okolí
Vánoční stromeček. Ilustrační foto.
Teplice – Galileo Galilei, Tycho Brahe či Isaac Newton. Tito tři učenci kdysi pouštěli z výšky různá tělesa, aby otestovali v praxi zákon volného pádu. Nikdo z nich ale nevyužil vánoční stromek. To napadlo až z lenosti lidi v současnosti. Zatímco Newtonova kulička nebyla až tak nebezpečná, jehličnan může při dopadu na zem zranit člověka nebo poškodit zaparkovaná auta.

Co to letí? Nejen v Teplicích hází lidé vánoční stromky z oken

Teplicko
Jan Kubičík
Brno – Při prosincovém závodě Světového poháru v rakouské Montafoně se zranil a necelé dva měsíce před startem zimní olympiády tak řešil nepříjemné komplikace. Brněnský snowboardcrossař Jan Kubičík nakonec pochroumané rameno vyléčil a těší se na premiérový start pod pěti kruhy. „Vím, že s nejlepšími kluky můžu závodit. Když všechno sedne, chci až na vrchol,“ hlásí dvaadvacetiletý talent.

Snowboardcrossař Kubičík: V jednom týdnu jsme si tři olympionici vyhodili rameno

Ostatní sporty
Mrakodrapy na pražské Pankráci.
Na mrakodrapu V Tower na Pankráci se odehrál zajímavý kousek. Dva basejumpeři, Karlové Bejšovec a Klíma, se odrazili ze střechy a skočili z výšky 104 metrů. Než se jim otevřel hlavní padák, letěli 2,5 vteřiny volným pádem. Po zdařilém přistání okamžitě popadli padák a běželi do zaparkované dodávky, kde se schovali. 
20 fotografií

Basejumpeři tajně skočili z pražského mrakodrapu

Praha
Paragliding je atraktivní a zároveň nejlevnější letecký sport
Dnes startujeme již pátou tematickou část našeho 50dílného seriálu Poznáváme Česko. Po pohádkách, sakrálních stavbách, technických unikátech a gastronomických zázracích to opět rozjedeme. Následující dny se vám budeme snažit rozpumpovat váš adrenalin. Dnes začneme ve vzduchu, ale čekají vás dobrodružné zážitky na vodě, na kole, v lanoví, ale i na nebezpečných trasách nad hlubokými údolími a ve skalách. Inspirujte se v Deníku. Navíc z každého místa, které v létě navštívíte, nám můžete poslat tematickou fotografii a zúčastnit se soutěže o iPhone. Každý týden rozdáváme jeden.
6 fotografií

Paragliding v Beskydech nabízí adrenalin i relaxaci

Cestujeme
Sobota na kolínském letišti
Kolínsko /ANKETA/ - Od šerého dávnověku snili lidé o létání. Dát v současnosti průchod dávné lidské touze po křídlech není zase až tak složité, jak by se možná na první pohled zdálo. Jen stěží byste hledali v Čechách region, který nemá vlastní malé letiště, na kterém vám vaši touhu po pohledu na svět z ptačí perspektivy rádi splní.
21 fotografií

Sny o létání si můžete splnit třeba na kolínském letišti

Kolínsko
Ester Ledecká.
Lyžařka Ester Ledecká jako postavička Super Mario ze známé počítačové hry? V jedné její verzi je hrdinovým cílem trefovat branky na trati a sbírat body. Už při úterním superobřím slalomu na mistrovství světa ve Svatém Mořici Ledecká zavadila o jednu z branek a kvůli tomu chybovala, v dnešním kombinačním sjezdu prováděla něco podobného. Nakonec v součtu sjezdu a slalomu obsadila dvacáté místo.

Ledecká po sjezdu na MS: Připadám si občas jako Super Mario

Zimní sporty
Extraliga hokej Mountfield Hradec Králové vs. PSG Zlín
Hradec Králové – Kde je dno? Volný pád ševců pokračuje. Není se ani čeho zachytit. V neděli v Hradci Králové přišla osmá porážka v řadě. Skóre za posledních pět zápasů narůstá do děsivých rozměrů 4:29. Po výhře Pardubic v Plzni navíc klesli hokejisté PSG Zlín na předposlední místo, kde mají pouze tříbodový náskok na poslední Karlovy Vary, svého pátečního soupeře.
12 fotografií

Kde je dno? Byl to horor, nechápal výkon Zlína kouč Hamrlík

Hokej
Aquaventure - akvapark, který vám vezme dech!
Adrenalin, napětí, zábava, relax to vše a mnohem více nabízí unikátní akvapark – Aquaventure v Dubaji. Je jako šitý na míru pro milovníky vodních radovánek, ale i pro ty, kteří touží po adrenalinu či volném pádu, který jim vezme dech. Na co se můžete těšit při návštěvě dubajského vodního ráje?

Aquaventure - akvapark, který vám vezme dech!

Reklama
Ilustrační foto.
Česká Třebová – Areál Peklák, který v zimě patří lyžařům a v létě ho křižují bikeři a horské káry, nabídne další adrenalinovou atrakci. V dolní části areálu zřejmě ještě letos vyroste dobrodružná věž.

Adrenalin vyplaví skoky i houpačka

Orlicko
Z místa tragické nehody parašutistky.
Ústí n. O. – Vyšetřovatelé z Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod zveřejnili závěrečnou zprávu vydanou k tragické nehodě parašutistky, která se stala loni 19. září v Ústí nad Orlicí.

Komisaři uzavřeli tragický pád

Orlicko
Ilustrační foto
Klatovy – Devětačtyřicetiletý nizozemský parašutista, který vloni 28. srpna zahynul při seskoku na klatovském letišti, zemřel vlastní vinou, když si nedokázal poradit s krizovou situací. K tomuto závěru došel Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN). Píše to ve své závěrečné zprávě k tragické události, kterou nyní zveřejnil.

Parašutista zemřel, protože zpanikařil

Nehody
Na holešovickém Výstavišti začala Matějská pouť, která se ve zdejším areálu pořádá už po třiapadesáté.
Praha /FOTOGALERIE/ - Na holešovickém Výstavišti v Praze v sobotu začala Matějská pouť, která se ve zdejším areálu pořádá už po třiapadesáté. Podle odhadů pořadatelů atrakce v první den pouti vyzkoušelo zhruba pět tisíc lidí. Lepší počasí z pohledu pouťové zábavy slibuje neděle, kdy by se mělo oteplit a návštěvníci přijít v hojnějším počtu.
18 fotografií

Začátku Matějské pouti počasí příliš nepřálo

Volný čas
Z místa tragické nehody parašutistky.
Ústí n. O. - V sobotu kolem půl páté odpoledne došlo v Ústí nad Orlicí-Oldřichovicích k tragické nehodě, při které zemřela čtyřicetiletá parašutistka. Na místě zasahovaly všechny složky Integrovaného záchranného systému. "K objasnění příčin, proč k pádu došlo, se na místo dostavil také vyšetřovatel Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. Policejní vyšetřovatel nařídil provést soudní pitvu u zemřelé. Příčiny a okolnosti nehody jsou v šetření orlickoústeckých policistů," uvedla policejní mluvčí Hana Kaizarová.
3 fotografie

Tragédie v Ústí: parašutistka nepřežila volný pád

Nehody
Větrná smršť za sebou zanechala v Dolní Moravě velké škody.
Dolní Morava – Obnovování poničeného areálu lesního, vodního i lanového parku v Dolní Moravě je v plném proudu. Každý den jeho správci hlásí, jak pod heslem „Co tě nezabije, to tě posílí" postupují revitalizační práce a které zábavní atrakce se už podařilo opět uvést do provozu.

'Co tě nezabije, to tě posílí' aneb Dolní Morava se nevzdává

Orlicko