ŠTÍTEK: zima

Ilustrační foto.
Velký rozruch přednedávnem vyvolaly informace o stanovení minimálních teplot v různých objektech a prostorách. Vyhláška ministerstva zdravotnictví platí dva týdny; zatím se nezdá, že by z jejího uplatňování plynuly vážnější komplikace. Faktem však zůstává, že příchod zimy o sobě příliš vědět nedává. Na druhou polovinu října máme počasí mimořádně teplé – a podle předpovědí meteorologů vydrží dozvuky babího léta i v příštích dnech: až do konce měsíce.

Boj s energetickou krizí: teplé ponožky, nápoj zdarma, polévka za korunu

Z okolí
Po pořádné zimě se spoustou sněhu touží hlavně vyznavači lyžování
Druhá polovina letošního září nám připomněla, jak vypadá předčasné dušičkové počasí. K tomu na vrcholky hor přinesla první sněhovou nadílku a do nížin přízemní mrazíky. Chladné dny a noci společně s hrozbou energetické krize tak stále častěji nastolovaly otázku, jaká bude letošní zima. A i když existuje řada předpovědních modelů, ale také pranostik a lidových mouder, není odpověď snadná.
12 fotografií

Jaká bude letošní zima? Napovědět mohou i žaludy nebo zajíci

Věda
Pneuservisy začínají přezouvat na zimní pneumatiky.
Teploty místy klesající k bodu mrazu, k tomu blížící se termín oficiálního začátku motoristického zimního období. To jsou důvody, proč se plní objednávkové formuláře pneuservisů v Česku. Řidiči ovšem musí počítat s tím, že přezutí je bude stát více peněz. Hlavním důvodem je citelné zdražení pneumatik levnějších značek. Ceny zvýšily kvůli drahým energiím i pneuservisy.

Zimní pneu citelně zdražily. Řidiči čím dál více sahají po celoroční alternativě

Ekonomika
Lyžování v libereckém skiareálu Ještěd
Říjen není ještě ani v polovině, energetická krize je na vzestupu, ale provozovatel lyžařského areálu na Ještědu začal s výrobou umělého sněhu. Vysloužil si za to bouřlivou kritiku od lidí z Liberce a ekologických aktivistů. Nyní se přidala i některá lyžařská centra, jako například Skiareál Klínovec na vrcholku Krušných hor a Mladé Buky v Krkonoších.
10 fotografií

Zasněžování v říjnu a za krize? Na Ještědu se zbláznili, zní z Krkonoš

Regiony
Na kontrolu spalinových cest je třeba pozvat jednou ročně kominíka, kondenzační kotel se má kontrolovat každý druhý rok. Ilustrační foto
Studená rána již několik dní napovídají, že je nejvyšší čas začít s vytápěním. Kdo chce při topení ušetřit, neměl by zapomínat na pravidelné kontroly systému vytápění před zimní sezonou. Co je potřeba zkontrolovat a jak na správné kontrole můžete v zimě ušetřit, vám prozradí další díl úsporného seriálu. Deník jej připravuje ve spolupráci se serverem Šetřím.cz a odborníky z ČEZ i portálu TZB-info.

Jak se připravit na zimní sezonu? Správně seřízený kotel ušetří stovky korun

Energie
Bruslařská škola berounské školní družiny v Závodí.
Ten, kdo pozoroval cvrkot dětí školní družiny, asi ho napadlo, že se blíží „zima“. Ta však má ještě chvíli čas, vždyť nedávno začal podzim. A v posledních dnech? To už vůbec ne. Vždyť v současné době lze říci, že po dlouhém pochmurném počasí vklouzlo k nám „babí léto“. A to je dobře. Vždyť nás čeká ještě řada podzimních radovánek.
31 fotografií

Budou z nich hokejisté nebo krasobruslařky? Děti ze Závodí se učí bruslit

Čtenář reportér
Ilustrační foto
Za tři týdny začne silničářům zimní období. Závěje, sněhové jazyky nebo náledí. Silničáři v Pardubickém kraji budou letos v zimě udržovat přes tři tisíce kilometrů silnic. Řidiči mají ještě v živé paměti minulou zimu, kdy nebyly sjízdné hlavní tahy, o které se od roku 2017 starají soukromé firmy Eurovia a Sovis a kterých je v kraji přitom jen pár stovek kilometrů.

Okrsky v zimě sjízdné, hlavní tahy nikoliv. Pochlapí se letos konečně silničáři?

Svitavsko
Hasiči na Monínci.
Tradiční ruch před příchodem zimní sezony zažila sedačková lanovka v rekreačním areálu Monínec. V tomto případě se nejednalo o pravidelnou údržbu, ale vrhli se na ni profesionální hasiči. Právě lanovka se ve středu 5. října stala dějištěm velkého cvičení členů skupin lezců – tedy hasičů, kteří vedle dalších specializací mají i výcvik pro práci ve výškách a nad volnou hloubkou.
5 fotografií

Kdyby se lanovka zastavila. Hasiči cvičili před příchodem zimy na Monínci

Benešovsko
Fešák! Ilustrační foto.
Protože se jí vzhled koupeného kocoura nelíbil, prodala ho žena z okresu Ansbach dál, a tím spustila soudní spor. Šlechtitelka koček ze Saska-Ahaltska ji zažalovala o 5000 eur.

Od sousedů: Soudní pře o kocoura

Z okolí
Vyškovský zimní stadion.
Letošní zima nebude jednoduchá. Damoklův meč v podobě rostoucích cen energií se vznáší i nad českým sportem. Někde zavřou tělocvičnu, jinde vypnou topení a dramaticky zvýší příspěvky. Bude to stačit? Snad… Deník oslovil zástupce sportovních klubů, oddílů a jednot po celé zemi, abychom zjistili, jak moc velký problém jim způsobují vyšší částky za elektřinu či plyn. 
17 fotografií

Bude sport jen pro bohaté? Ceny energií děsí kluby, desítkám z nich hrozí zánik

Ostatní sporty
Epidemiolog Rastislav Maďar
Jak moc na nás viry zaútočí s příchodem chřipkové sezóny letos v zimě? Co se bude dít, když se chřipka potká s covidem? Docent Rastislav Maďar, náš přední epidemiolog a odborník na infekční onemocnění pro nás připravil předpověď pro blížící se období většího výskytu respiračních nemocí. A přidal rady, jak se před viry i bakteriemi co nejlépe chránit.
4 fotografie

Epidemiolog Rastislav Maďar: Chřipková sezóna bude nejhorší za poslední roky

Zdraví
Šárka Jelínková.
Magistra Šárka Jelínková, rozená Janková, se narodila v roce 1968 v Bystřici pod Hostýnem, kde s krátkou přestávkou celý život žije. Narodila se do rodiny politického vězně v době, kdy už tatínek byl na amnestii po téměř sedmi letech propuštěn a oženil se. Pobyt v uranových dolech na něm zanechal ale stopy, a když bylo Šárce 13, umřel.
6 fotografií

Jsem vlastně velmi šťastný člověk, říká Šárka Jelínková

Ženy
Starostové obcí tvrdí, že na zimní úklid všech chodníků by museli najmout stovky pracovníků, na něž ovšem nemají peníze.
První sníh v nedohlednu, ale města na Svitavsku se už nyní chystají na zimní údržbu. Technické služby ve Svitavách musí do sněžení rozmístit stovky cedulek. Ty označí chodníky, které nebude město tuto zimu uklízet. Celých 30 kilometrů chodníků budou muset označit cedulkami o neprobíhající zimní údržbě. Pokud si na nich někdo zlomí nohu, odškodnění nebude už platit město. Vyplácí se to i v Moravské Třebové.

Tady sníh neuklízíme! Svitavy rozmístí stovky cedulek. Ušetří tak za zlomeniny

Svitavsko
Nejstarší základní škola v Benešově stojí v ulici Na Karlově.
S problémy kolem překotného a výrazného zdražení energií se musí vyrovnávat nejen rodiny, ale také instituce. Například školy. Jak mají pro letošní zimu vyřešené vytápění a budou přijímat nějaká úsporná opatření? To jsou otázky, na které by nejspíš odpověděla většina ředitelů škol stejně nebo podobně.

Školy na Benešovsku budou šetřit, mrznout děti ale kantoři nenechají

Benešovsko
Blíží se podzim
"Tak se vám drazí čtenář poslední dobou tak nějak nestačím divit. Asi tak od konce ledna, případně poloviny února (což je mimochodem nejkrásnější část roku), kolem sebe začínám slyšet přání, aby ta zatracená zima skončila, roztála ta bílá pohroma a začalo jaro plné probouzející se přírody. Jenže pak se zase objevují stesky, že nějak moc prší, všude je bahno, a proč již není léto," uvažuje Karel Kafka, kterému za příspěvek děkujeme. 
6 fotografií

V každém počasí jsou lidé nespokojení, všímá si Karel Kafka. Teď přijde podzim

Čtenář reportér
Přijímací stanice podpořského plynovodu Nord Stream 1 v Lubminu na severu Německa na snímku z 11. července 2022
Údržba jediné provozuschopné turbíny plynovodu Nord Stream 1 odhalila závady. Do jejich odstranění zůstane plynovod mimo provoz. Uvedla to ruská plynárenská společnost Gazprom. Neupřesnila, kdy by se dodávky tímto plynovodem mohly obnovit. Podle německé firmy Siemens Energy nicméně zjištěný problém nepředstavuje důvod k přerušení provozu. Nord Stream 1 přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře a je hlavní trasou pro dodávky ruského plynu do Evropské unie.
4 fotografie

Nord Stream 1 zatím zůstane mimo provoz. Údržba odhalila závady, uvedl Gazprom

Ekonomika
Klínovec.
Klínovec jako nejvyšší bod Krušných hor je pro víkendovou chatu nevšedním, leč atraktivním místem. Zejména v zimě tam zažijete, co z hlediska počasí znamená drsný sever. Když tam Ivu Dvořákovou vzal manžel poprvé, všude okolo ní byla mlha. Klínoveckou věž, která je pro vrchol charakteristická, spatřila až při dalších návštěvách. Vrcholové místo si žena z Teplic ale nakonec přeci jen oblíbila. Dnes tam jezdí na chatu odpočívat, pracovat i sportovat. „Trvalo mi pár měsíců, než jsem Klínovci přišla na chuť a oblíbila si občas drsnější počasí,“ říká Iva Dvořáková z Teplic.

Chatařka z vrcholu Klínovce: Drsné místo. Co si na kopec nepřivezeme, to nemáme

Teplicko
Klínovec.
Klínovec jako nejvyšší bod Krušných hor je pro víkendovou chatu nevšedním, leč atraktivním místem. Zejména v zimě tam zažijete, co z hlediska počasí znamená drsný sever. Když tam Ivu Dvořákovou vzal manžel poprvé, všude okolo ní byla mlha. Klínoveckou věž, která je pro vrchol charakteristická, spatřila až při dalších návštěvách. Vrcholové místo si žena z Teplic ale nakonec přeci jen oblíbila.

Chatařka z vrcholu Klínovce: Drsné místo. Co si na kopec nepřivezeme, to nemáme

Regiony