ŠTÍTEK: zima

Bioklimatolog Zdeněk Žalud.
/ROZHOVOR/ Nebývale brzy se v letošním roce začalo na jihu Moravy ozývat jaro. Mandloňový sad v kraji dokonce vykvetl již začátkem března. Mnozí hovoří o posunu sezóny až o měsíc dopředu. „Další roky budeme mít velmi teplé, možná ještě teplejší než extrémní loňský rok, který byl vůbec nejteplejším od doby, kdy měříme teploměrem,“ říká v rozhovoru pro Deník bioklimatolog Zdeněk Žalud.
2 fotografie

Ohrožovat nás na jihu Moravy bude sucho, říká bioklimatolog Zdeněk Žalud

Vyškovsko
Tomáš Polách vydržel jako hlavní trenér fotbalistů Zbrojovky Brno necelých šest měsíců.
Jak dobře jeho angažmá v roli hlavního kouče fotbalistů Zbrojovky začalo, tak neslavně skončilo. Bývalý vynikající záložník Tomáš Polách převzal brněnské mužstvo v závěru podzimní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY po Luďkovi Klusáčkovi, jemuž dělal asistenta. Po dvou vítězstvích přišla porážka 0:1 s olomouckým béčkem. A na jaře už jen dvě remízy a čtyři porážky, po nichž ho vedení klubu odvolalo. Od pondělí vede celek, který v sobotu od čtvrt na jedenáct dopoledne nastoupí v Drnovicích proti Vyškovu, Lukáš Kříž. „Věděli jsme, že potřebujeme udělat výsledek, impulz, od kterého se odrazíme, protože tým není složený tak, aby hrál na příčce, na které je,“ řekl sedmačtyřicetiletý Polách v exkluzivním rozhovoru pro Deník.
25 fotografií

Nesu veškerou zodpovědnost, že jsme dole, říká Polách. Co měl udělat jinak?

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA
Muškáty jsou velmi oblíbenou okrasou balkonů a teras
Muškáty milovaly už naše babičky. I když se nabídka kvetoucích rostlin zdobících balkony a parapety neustále rozšiřuje, pelargonie patří mezi stálice českých balkonů. Důvod je jednoduchý. Jsou krásné, snadno se množí a pěstovat je zvládne i začátečník. Navíc si muškáty můžete vybírat z bohaté palety barev a odrůd jak vzpřímeně rostoucích, tak převislých, tvořících úžasné barevné kaskády květů. Přečtěte si, jak pěstovat muškáty, aby dobře rostly a jejich bohaté květy vydržely celé léto až do prvních podzimních mrazíků.
5 fotografií

Co dělat pro záplavu muškátových květů? Je to překvapivě snadné

Zahrada
Uvnitř Slezského bylinářství v Opavě. Foto: archiv Slezského bylinářství
/FOTOGALERIE/ Bylinkářky Silvie Melušová a Barbara Masopustová v Opavě provozují Slezské bylinářství již jedenáct let, a dokáží tak lidem poradit se zdravotními problémy. Barbara Masopustová se s Deníkem podělila o cenné informace a rady, jak regenerovat lidské tělo po zimě. Kromě jiného vyjmenovala bylinky, jež po zimě dostanou tělo do módu, ve kterém bude správně fungovat po celý rok.
11 fotografií

Kopřiva či pampeliška? V opavském bylinářství poradí, čím se pročistit po zimě

Opavsko
Ráječští fotbalisté díky třem jarním výhrám poskočili už na čtvrté místo krajského přeboru.
Do jarní části sezony vstupovalo s obavami, jak kádr ovlivní neobvykle hned dvě trenérské změny. Navíc když dalšího dlouhodobého kouče už v zimě fotbalové Ráječko nenašlo. Zatím však celek z Blanenska září. Společně s Kuřimí jsou jedinými kluby, které po zimní pauze neztratily ještě ani bod, a Olympia tak poskočila už na čtvrté místo krajského přeboru. Navíc má i další pozitivní zprávu. Už s předstihem našla lodivoda, který mužstvo převezme od léta. A jedná se o známé jméno se třetiligovými zkušenostmi.

Jarní štika? Ráječko! Díky třem výhrám už je čtvrté, našlo si nového kouče

Kraje
Zdravotní horoskop na duben 2024
Duben už definitivně bude patřit jaru. Jarní únava ustoupí přípravám na teplejší období a plánování letních dovolených. Mnozí chronicky nemocní mohou počítat se zlepšením zdravotního stavu, zahrádkáři by si naopak měli dávat pozor na problémy se zády, jelikož v dubnu bývají obvykle hodně aktivní. Alergici vítají jaro s menší radostí, letos je pyly obzvlášť potrápí. Podívejte se na speciální zdravotní horoskop pro všechna znamení pro následující týdny.

Velký dubnový zdravotní horoskop. Kdo si má raději dát méně kávy?

Ženy
Mirovický útočník Matěj Štochl má prvoligové zkušenosti z Příbrami a Bohemians.
K hlavním oporám nováčka krajského přeboru patří zkušený útočník Matěj Štochl. V 17. kole se v Oseku trefil dvakrát a výraznou měrou se zasloužil o to, že si Mirovice odvezly bod. Čtyřiatřicetiletý fotbalista s prvoligovou minulostí z Příbrami a v Bohemians už nastřádal tucet branek a patří k nejlepším střelcům elitní jihočeské soutěže.

Záchrana i nadále zůstává naším hlavním cílem, tvrdí nejlepší střelec Mirovic

Kraje
Velikonoční výzdoba přinese na hřbitov barvy a svěžest jara.
Kraslice, barevné jarní květiny a nejrůznější dekorace na stolech i oknech domácností k Velikonocům neodmyslitelně patří. Velikonoční svátky jsou ale i doba, kdy se naše myšlenky častěji obracejí k blízkým, kteří už mezi námi nejsou. Oslavit společně svátky jara sice nemůžeme, ale uctít své zesnulé příbuzné a přátele můžeme i tím, že po zimě zkrášlíme místo jejich posledního odpočinku. Pestré barvy oživí hrob i vzpomínky na ně. Jaké velikonoční dekorace se na hrob hodí? Jak hroby na Velikonoce hezky vyzdobit?
11 fotografií

Barevný hrob na Velikonoce. Vkusné a krásné dekorace si můžete snadno vyrobit

Hobby
Děti i rodiče by uvítali možnost běžkování v rámci školního lyžařského kurzu
Letošní mírná zima pomalu končí a české školy začnou již brzy plánovat lyžařské kurzy na příští zimu. Letos se však více než jindy diskutovalo, zda tradiční výcvik na sjezdovkách do škol patří, kolik rodin si jej může dovolit nebo zda má smysl při stále horší situaci se sněhem. Proto se značka Hamé a její Májka, dlouhodobí partneři české biatlonové reprezentace, podívaly na alternativu – běžkování. Závěr je překvapivý – běžkování na lyžácích podporují jak mladí, tak jejich rodiče. A to by měly vzít školy při plánování příští zimy v potaz. 

Revoluce na českých školách? Účastníci lyžařských kurzů by uvítali i běžky

Podnikání
Okresní přebor, dohrávka 7. kola: TJ Byšice - SK Slavia Velký Borek, hráno 18. 11. 2023 na UMT ve Velvarech
V rozmezí deseti bodů se v podzimní části srovnaly celky z lepší poloviny tabulky okresního přeboru. Nejblíže má před sobotním startem odvet k titulu Kostelec. Výhrou v závěrečném vzájemném utkání se na tři body přitáhla druhá Vysoká. Oba týmy v zimě shodou okolností přišly o jednoho klíčového hráče. Nejen to otevírá šanci i dalším. S jakými vyhlídkami jdou jednotlivé celky do jara?
21 fotografií

Start OP: Horní Beřkovice posílily, Dolní oslabily. Byšice s novým koučem

Okresy
Fotbalisté Hvozdné (žluté dresy) v prvním jarním utkání hostí vedoucí mužstvo soutěže Tečovice: „Na utkání se už těšíme. Přijede k nám první mančaft, teoreticky v tomto zápase nemáme co ztratit. Jdeme si to s nimi rozdat!“
V roli nováčka znovu více než obstáli, opětovně ukázali, jak soupeřům umí zatopit. Fotbalisté Hvozdné v podzimní části I. B třídy skupiny B obsadili čtvrtou pozici, na vedoucí Tečovice ztrácí osm bodů. „Na jaro se jdeme porvat o co nejlepší výsledek!“ hlásí trenér týmu Vlastimil Bořuta starší, jenž se značnou část odvetných bojů bude muset obejít bez Petra Janoše.
61 fotografií

Hvozdná po zimě přichází o Srovnala. Přijít má mladík ze Slovácka

Kraje
Radovánky MŠ Pomněnka v Ústí nad Labem.
Zima už nám pomalu dává sbohem, venku to spíše vypadá, že vládu převzalo jaro. Než nám ale ta kalendářní zima opravdu skončí, ráda bych se s vámi podělila o vše, co děti v MŠ Pomněnka během ledna a února prožily. A nebylo toho málo! Po celý měsíc leden probíhala akce s názvem „Ledový měsíc“. Děti se seznamovaly s charakteristickými znaky ročního období zima, povídaly si o tom, jak zvířátka přežívají zimu a jak my jim můžeme pomoci toto období přečkat.
30 fotografií

Děti z Mateřské školy Pomněnka si užívaly nejen zimní radovánky

Čtenář reportér
SK Vysoké Mýto vs. RMSK Cidlina Nový Bydžov.
/DIVIZE/ Dlouho se nestalo, aby byly z krajského pohledu tak zajímavé jarní boje v divizní soutěži. A to na obou pólech tabulky. Na vrcholu skupiny C strávila celou zimu Jiskra Ústí nad Orlicí a nejtěsnějším vítězstvím v úvodním jarním dějství v Benešově dala všem fanouškům jasně najevo, že to s útokem na třetí ligu myslí smrtelně vážně.
22 fotografií

FOTBALOVÝ DENÍK: Ústecké postupové plány. Letohradský pokus o zázrak a spásu

Fortuna divize
Fotbalový Fryšták má na čelo jen malou ztrátu. Hned na úvod jara ho po dosavadních vítězných zápasech čeká pořádně těžká prověrka.
Nic se nezměnilo, také přes zimu jedou ve starých kolejích. Fotbalisté Fryštáku stejně jako v posledních letech neabsolvují společnou přípravu, pouze se schází na přípravné zápasy. Ve všech třech zatím uspěli, po podzimu I. B třídy skupiny B jim navíc patří třetí místo. Se stále dosažitelnou ztrátou na vedoucí Tečovice. „I bez tréninků jsme na špičce soutěže, musíme být spokojeni!“ zdůrazňuje kouč týmu Jiří Málek.
50 fotografií

Fryšták v zimě netrénoval, vyhrál všechny zápasy. Z B-týmu povolal hráče

Kraje