ŠTÍTEK: zima

Alois Grussmann (vlevo) a Luděk Mikloško.
/EXKLUZIVNÍ ROZHOVOR – 2. ČÁST/ Jedna starost skončila, další však začíná. Po záchraně FORTUNA:LIGY se Luděk Mikloško chystá na své druhé přestupní období ve funkci sportovního ředitele Baníku Ostrava. A ví, že ho čekají pracovně nabité letní týdny. „Příchodů bude určitě více, než v zimě, kdy jsme udělali jen Bitriho,“ přiznává fotbalový funkcionář ve druhé části obsáhlého rozhovoru pro Deník, v níž se vyjádřil k jednáním o setrvání Srdjana Plavšiče a Cadua, budoucnosti veteránů Jana Laštůvky s Jiřím Fleišmanem, nadějným i zavedeným mladíkům, či slovům trenéra Pavla Hapala.
17 fotografií

Mikloško o létu v Baníku: Nejsme nuceni prodávat. Kolik chce posil a co mladíci?

FORTUNA:LIGA
Koupit otop na příští zimu se vyplatí již teď, tedy v jarních měsících. Lidé tak výrazně ušetří například na uhlí.
Uplynulý rok způsobil nebývalé otřesy na trhu s palivy. Důvodem byly rostoucí ceny energií způsobené zejména ruskou válkou na Ukrajině. Faktury s vyúčtováním za nedávno skončenou zimu vystrašily nemálo svých adresátů. Mnoho lidí ve snaze ušetřit změnilo způsob vytápění svých domů. Odborníci se sice vždy neshodnou na tom, jaký zdroj vytápění bude nejvýhodnější, vjednom ale mají jasno všichni. Stejně jako dosud se vyplatí na nic nečekat a zakoupit si otop na příští zimu již teď na jaře.

Kdo nakoupí uhlí už teď na jaře, výrazně ušetří. Klesají i ceny palivového dřeva

Ekonomika
Popraskané ruce se musí především hydratovat a chránit před mrazem
Jak se zbavit popraskané kůže na rukou? To je otázka, která trápí mnohé z nás. Suchá kůže, která má v zimě navíc tendence se trhat a působit značné bolesti, dokáže velmi znepříjemnit život. Popraskanou kůži na rukou lze však snadno vyléčit i během jediné noci. Víme, čím ruce namazat, zda zabere domácí léčba i jaký postup zvolit, abyste se zbavili bolesti co nejrychleji.
5 fotografií

Popraskané ruce umí potrápit, vyléčit je ovšem lze přes noc. Zkuste tyto tipy

Zdraví
Fotbalisté Doks jsou velkým překvapením jara a postrachem soupeřů. Naposledy remizovali v Nespekách.
Fotbalový krajský přebor má na jaře odehráno pět kol. Nejlepším týmem úvodní třetiny druhé poloviny soutěže se staly Doksy. Podzimní otloukánek nabral přes zimní období velkou sílu a těží z toho náramně. V kvintetu odehraných zápasů posbíral už 11 bodů a strmě stoupá tabulkou vzhůru. Aktuálně už je dvanáctý a reálně nyní může uvažovat o tom, že se vyhne sestupu.
25 fotografií

Radikální změna Doks nese ovoce. Na jaře jsou vládcem kraje

Kraje
Zahradní jezírko Tomáše Marka je na obyvatele a jejich obdivovatele vždy připraveno
Jaro je ideálním časem pro plánování či výstavbu i na zahradě. Jednou z možností je její oživení vodním prvkem. Chceme-li si zpříjemnit posezení ve stínu našich stromů, nebo vytvořit zákoutí s odlesky slunce na vodní hladině, pak je ideální volbou stavba zahradního jezírka. Řešení se nabízí hned několik. V pětidílném webseriálu vám ukážeme, jak na to.
33 fotografií

Zahradní jezírko krok za krokem, díl čtvrtý: Hlídáme kyslík a sadíme karasy

Zahrada
Pítko u Kančí obory v Břeclavi je po zimě opět v provozu. Už ho využívají k ovlažení běžci.
Břeclavští i přespolní běžci už využívají oblíbené pítko u Kančí obory. Vodovody a kanalizace Břeclav jej po zimní přestávce uvedly do provozu. „Vzhledem k tomu, že běháme celoročně, tak nám možnost občerstvit se v zimních měsících chybí. I v chladu je to potřeba. Přes zimu jsou bohužel všechna pítka ve městě mimo provoz. Takže už v polovině března jsme každým dnem vyhlíželi, kdy napajedlo znovu spustí," svěřil se Břeclavan Martin Daneš.
2 fotografie

Běžci už se osvěžují v pítku u Kančí obory v Břeclavi. Po zimě je opět v provozu

Břeclavsko
Martin Fuksa v Kolumbii.
Už potřetí rychlostní kanoista Martin Fuksa před sezonou dobíjí baterky v kolumbijském Guatapé. A to doslova. „Jezdíme tu v teple. Nabíjí to, i nálada je lepší. Snadněji se trénuje,“ říká devětadvacetiletý závodník Dukly Praha a mnohonásobný medailista ze světových soutěží, který se do jihoamerického střediska poblíž rovníku vydal společně s bratrem Petrem, trenérem a otcem v jedné osobě, a kanoistickými kolegy z Nymburka.
4 fotografie

Příprava v Kolumbii. Když sluníčko svítí do obličeje, jezdí se líp, tvrdí Fuksa

Ostatní sporty
Vítání jara v Bečovské botanické zahradě.
I když to podle počasí příliš nevypadalo, v Bečovské botanické zahradě vítali v sobotu jaro, a to opravdu velkolepě. Program byl totiž velmi nabitý, od úkolové stezky pro děti, přes vynesení a spálení Morany, vystoupení kapely Bugr band až po ukončení zimní sezóny Karlovarského otužileckého spolku. Otužilci právě tam totiž 5. listopadu zahajovali plaveckou sezónu u příležitosti lampiónového průvodu.
12 fotografií

Vynesení Morany i horský půlmaraton. V Bečově vítali jaro

Karlovarsko
Ledová Kristýna. První ročník Mistroství Libereckého kraje v zimním plavání se konal v rekreačním areálu Kristýna v Hrádku nad Nisou
Ledová Kristýna. To je vcelku nevinný název akce, která není pro každého. Jedná se o závodní plavání ve studené vodě (na Kristýně konkrétně 4,3°C) na vzdálenosti 100, 250, 500, 750 a 1000 metrů. Vítěz na nejdelší trati strávil ve vodě dlouhých 13 minut a 27 vteřin. Nejdelší čas ve vodě strávila Libuše Švrčková. Ta doplavala v těžko uvěřitelném čase 28 minut a 17 vteřin. Všichni, kdo vůbec do takto studené vody vlezli, mají náš upřímný obdiv.
89 fotografií

PODÍVEJTE SE: Brr zima! Na Kristýně se konalo první mistrovství v zimním plavání

Ostatní sporty
Led byl po ránu i na Hradubické a dálnici D11, páteřních silnicích kraje. O ty se přitom nestarají krajští silničáři, nýbrž státní ŘSD. A to každou kalamitu za nezvládnutou situaci čelí kritice. Snímek je z Opatovic nad Labem
Cestáři v Pardubickém kraji čelí od dnešního rána, které navzdory pokročilému datu přineslo asi největší kalamitu letošní zimy, tvrdé kritice za kluzké, sněhem zasypané a zledovatělé silnice, jež si vyžádaly desítky nehod. Ráno se do silničářů opřel i pardubický hejtman Martin Netolický, až později své vyjádření mírnil. Krajští cestáři tvrdí, že kalamitní situace, která se nedala v krátkém čase zvládnout, vládla dnes všude v Česku. A poukázali na silnice I. tříd ve správě státu, které byly celé dopoledne v mnohdy horším stavu než vedlejší silnice, o něž se starají oni, krajská "Suska".
15 fotografií

Led, bouračky, bílá tma. Zaspali jste, spílají řidiči silničářům. Ti to odmítají

Chrudimsko
Návštěva ZŠ Vodňanská při dni otevřených dveří.
Měsíc březen si pro děti z Paraplíčka přichystal mnoho kulturních akcí a vzdělávacích programů. Děti si je všechny moc užily. Každý si přišel na své – od hada Žofky po divadlo, knihovnu až k rozloučení se s Moranou a přivítání jara. Předškoláci vyrazili na Dřípatku, kde byl pro ně připraven výukový program s názvem Nebezpečná zvířata. Jak už název napovídá, tento program byl jen pro statečné a otrlé.
28 fotografií

Březen byl pro děti z Paraplíčka plný zážitků, skončily se zimou a hladily hada

Čtenář reportér
V Blansku vítali jaro a vynesli smrtku. Slavnosti jara ovládly v sobotu park na nábřeží řeky Svitavy.
/FOTO, VIDEO/ Už bylo dost zimy. Pryč s ní a jaro sem! Slavnosti jara v Blansku otevírá v sobotu po poledni průvod dětí z tamní základní umělecké školy. Z podzámčí nesou věnec ozdobený dlouhými stuhami. Přes pěší zónu šlapou až do parku na nábřeží řeky Svitavy, kde na ně čeká řada stanovišť s pestrým programem. K průvodu se ve slunném odpoledni připojuje například Hana Nečasová se synem Matyášem. „Původně jsme se chystali na závody na Sportovním ostrově Ludvíka Daňka, ale ty byly nakonec zrušené. Tak se jdeme projít na nábřeží. Má tam být pěkný program pro děti, tak uvidíme,“ hlásí žena.
39 fotografií

V Blansku vítali na nábřeží jaro. A vynesli smrtku

Blanensko
Momentka je z někdejšího mistrovské utkání krajského přeboru mezi Jiskrou Mšeno a Višňovou (ve žlutém).
Na přírodní trávu se nedostali během zimní přípravy vůbec a ani generálka nedopadla úplně podle ideálních představ. Přesto trenér Milan Melka, po podzimu sedmého celku krajského fotbalového přeboru libereckém regionu TJ Jiskra Višňová, věří, že jeho vyladěný tým nedělní premiéru v Železném Brodě zvládne. "Počítáme, že i tam se bude hrát na umělce, proto jsme generálku s Krásnou Studánkou sehráli na umělém povrchu ve Frýdlantu," objasnil záměr kouč, jenž měl k závěrečné přípravě výhrady.

Za pivo a párek se kvalitní fotbalisté shánějí do přeboru těžko, ví kouč Višňové

Kraje
Kombinace tří složek nápoje dodá tělu maximum energie
S příchodem jara může určitá skupina lidí pociťovat jistou podrážděnost, poruchy koncentrace, zapomnětlivost či silnou celodenní únavu. V tomto období normální jev, který je spojován s reakcí organismu na dlouhou zimu a nedostatek vitaminů a denního světla. Na příznaky jarní únavy můžete vyzrát umícháním nápoje, který vaše tělo po zimě nastartuje.
6 fotografií

Nápoj, který zatočí s jarní únavou? Stačí vám na něj pouze tři ingredience

Zdravý život