ŠTÍTEK: zima

Aby vás krása růží těšila i příští rok, musíte se postarat o jejich včasné zazimování, které zabrání poškození lístků nebo kořenů
Růže nazýváme královnami květin, a podle toho je potřeba s nimi i zacházet. Aby vás krása růží těšila i příští rok, musíte se postarat o jejich včasné zazimování, které zabrání poškození lístků i kořenů. Jak správně zazimovat růže? Kdy je nejvhodnější čas na zazimování a jak se před zimou postarat o růže popínavé a o růže v květináčích?

Růže je nutné zazimovat právě teď: Potřebují chránit před mrazem, ale i dýchat

Zahrada
Zvídálkové vzhůru do muzea
Zvídálkové vzhůru do muzea. Tak zněl nadpis pozvánky na akci do Slováckého muzea v Uherském Hradišti od pracovnic Petry Tománkové a Alexandry Turečkové a dalších pracovnic Slováckého muzea, skřítka Zvídalka, který tentokrát zavítal na výstavu „Kdo nemá kožucha, zima mu bude“. Alexandra poutavě dětem ve výstavní síni vyprávěla nejen o tom, kdy a jaké kožichy se v minulosti nosily.
14 fotografií

Kdo nemá kožucha, zima mu bude. Děti si užily výstavu tradičních zimních kousků

Čtenář reportér
Slunéčka nás zbavují zahradních škůdců, bydlet s nimi ale nechceme.
Se svými zářivými barvami a výraznými skvrnami jsou mezi brouky nepřehlédnutelné. V létě berušky nadšeně vítáme, protože nás zbavují otravných zahradních škůdců. Na podzim nás už ale mšice netrápí, zato berušky, které při hledání úkrytu před zimou vtrhnou do našich domovů, jsou rázem nevítaným hostem. Co dělají berušky v zimě? Jak vypadá kousnutí od berušky? A dá se zbavit slunéčka východního, které je u nás vetřelcem?
12 fotografií

Roztomilí broučci? Invazi berušek zabraňte včas, mohou se jich k vám drát stovky

Domácnost
Zvídálkové vzhůru do muzea.
Zvídálkové vzhůru do muzea. Tak zněl nadpis pozvánky na akci do Slováckého muzea v Uherském Hradišti od pracovnic Petry Tománkové a Alexandry Turečkové a dalších pracovnic Slováckého muzea, skřítka Zvídalka, který tentokrát zavítal na výstavu „Kdo nemá kožucha, zima mu bude“. Alexandra poutavě dětem ve výstavní síni vyprávěla o tom, kdy a jaké kožichy se v minulosti nosily a také se děti dozvěděly o zvycích během zimních měsíců.
14 fotografií

Kdo nemá kožucha, zima mu bude. Děti si užily nejen výstavu

Čtenář reportér
Psí pláštěnka. Ilustrační snímek
Podzim řada lidí nevítá zrovna s otevřenou náručí. Venku se brzy stmívá, počasí je chladné a často sychravé. Do svých šatníků bychom neměli sahat pro sezonní oblečení jen pro sebe, ale také pro své mazlíčky. Především krátkosrstí psi žijící v bytě totiž mohou v chladnu a vlhku snáz prochladnout. Myslet je třeba i na to, aby jak člověk, tak pes, byl při procházce ve tmě dobře vidět.
4 fotografie

Péče o psy na podzim? Klouby v teple, reflexní prvky ve tmě i úprava jídelníčku

Zvířecí deník a chovatelství
Nová Ves doma přejela Tlustici
Fotbalová I. B třída udělala tečku za podzimní částí. Tři celky z Příbramska ji zakončily doma. Nová Ves porazila vysoko Tlustici, Petrovice přetlačily Černolice a rezerva Sedlčan remizovala s Loděnicí. Pouze béčko Dobříše zajíždělo do Králova Dvora, kde se drželo do poločasu. Domácí po přestávce rozhodli dvěma rychlými góly.

Gólové i zabijačkové hody v Nové Vsi. Petrovice před zimou poskočily

Kraje
Z cesty ze Šerlichu.
/FOTO, VIDEO/ Ve středu 14. listopadu se měla slavnostně otevírat zrekonstruovaná silnice vedoucí z Deštného k vrcholovým partiím Orlických hor. Jenže plánované otevření muselo být nakonec odloženo. Řidiči tak nadále projíždějí stavbou. Někteří zde v minulých dnech už po zpuštění zkušebního provozu měli k silnici své výtky a upozornili na některá nebezpečná místa. Na místě stále probíhají práce a hejtman ujišťuje, že po dokončení bude bezpečnější.
5 fotografií

Na silnici na Šerlich přibudou zpevněné výhybny. Bude bezpečnější, říká hejtman

Rychnovsko
Než přijde zima, je důležité postarat se o rostliny na zahradě
Zimy bývají v posledních letech teplotně nadprůměrné. Ty skutečně tuhé, kdy mrzlo až praštělo a sněhová pokrývka chránila zahrady, známe spíš už jen z ladovských obrázků. Není tedy zbytečné chránit choulostivé rostliny? Kdepak! Počasí je vrtkavé a náhlý příchod silného mrazu může způsobit nevratné poškození některých dřevin či rostlin v nádobách. Jak se postarat o zahradu před zimou?

Postarejte se o své rostliny dříve, než na zahradu přijde mráz

Zahrada
Hlavní zbraní v boji proti škůdcům je pravidelná kontrola rostlin.
Zatímco pokojové rostliny v zimě odpočívají, o škůdcích, kteří je napadají, se to rozhodně říci nedá. Vyžívají toho, že pokojové květiny jsou v zimním období oslabené, protože světla je méně a vzduch v pokojích bývá suchý. Právě tehdy přichází nejlepší čas k jejich útoku. Mezi nepřátele našich rostlin patří například puklice, svilušky, mšice či smutnice. Jak poznat, že pokojové rostliny napadli škůdci? A jak se škůdců pokojových rostlin zbavit?
5 fotografií

Chřadnou vám pokojovky? Je čas zahájit boj proti škůdcům, zkuste tyto finty

Domácnost
Nejvíce lidí si našlo cestu na hrady Rabí (na snímku), Švihov a Velhartice.
Konec října znamená pro většinu památek i konec sezony a ta letošní byla pro hrady a zámky v Plzeňském kraji úspěšná. Památky ve správě Národního památkového ústavu navštívilo přes čtvrt milionu turistů, o 15 tisíc více než vloni. Skvělou návštěvností se pyšní i další památky. Některé chystají program i v zimě a během adventu.

Památky přilákaly přes čtvrt milionu lidí, otevřené jsou některé i v zimě

Klatovsko
1. SK Prostějov - FK Dukla Praha, Pavel Zavadil
V posledních dvou podzimních kolech v Opavě a doma s Kroměříží budou hrát svěřenci Pavla Zavadila o klíčové body, aby jejich výchozí pozice po zimní pauze byla co nejlepší. Nyní jsou totiž na sestupovém předposledním místě. A to i přesto, že Prostějov sahal po bodovém zisku s favoritem a druhým celkem FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY Duklou Praha. „Pokusíme se získat maximum bodů,“ hlásí kouč.
73 fotografií

Prostějov má záchranářské starosti. V zimě nás čeká šichta, ví kouč Zavadil

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA
Jan Boček po roční pauze letos znovu otevře skiareál v Petříkovicích u Trutnova.
/FOTO, VIDEO/ Před rokem v září utrpěl při farmaření vážný úraz, bezmála půl roku strávil v nemocnicích a vleky v jeho lyžařském areálu v Petříkovicích u Trutnova se v loňské sezoně nerozjely. Byť Jan Boček uvažoval, že provoz sjezdovek po dvaceti letech úplně ukončí, nakonec se nechal přesvědčit. Teď vše chystá na novou zimní sezonu. Skiareál pokračuje.
19 fotografií

Přerazil si záda, měsíce ležel v nemocnici. Konec skiareálu však nedopustil

Krkonoše
Odchyt divokých koček v městské části Ralska Ploužnici.
„Místní Romové vypichují oči kočičkám a párají jim bříška.“ Tak zněl jeden z příspěvků, který koloval na sociální síti Facebook a vyvolal mezi diskutujícími pobouření. Že se jedná o fámu, potvrdil spolek Šance zvířatům, jehož členové aktuálně na sídlišti v Ralsku, konkrétně v městské části Ploužnice, odchytávají přemnožené kočky za účelem kastrace.
6 fotografií

V Ralsku kočky netýrají. Obyvatelé Ploužnice pro ně chystají na zimu zázemí

Českolipsko