ŠTÍTEK: zima

Valašskou krásu - ledopády na Pulčinách chodí obdivovat davy
Malebná obec skrytá v kopích Valašska zažívá každoroční nápor turistů. Už od časného dopoledne se plní parkoviště auty se značkami z celé Moravy. V minulých letech nechali představitelé osady instalovat závoru a parkovací automat, aby alespoň trochu regulovali ledabylé parkování návštěvníků. Výjimečná podívaná, kterou v zimě nabízí zdejší malebná příroda, totiž láká ke shlédnutí doslova davy turistů.
29 fotografií

Valašskou krásu - ledopády na Pulčinách chodí obdivovat davy

Valašsko
Fotbalový areál v Blšanech.
/FOTO, VIDEO/ Přihraj. Citovka. Perfektní. To je ono. Po fotbalovém areálu v Blšanech na Podbořansku se rozléhají hlasy trenérů. Je pátek 19. ledna dopoledne, teplota klesla hluboko pod bod mrazu, na poměry suchého jihu Ústeckého kraje napadlo poměrně dost sněhu. Tréninkové hřiště je ale připravené, s míči a v rozlišovácích se po něm prohánějí naděje českého fotbalu.
51 fotografií

V Blšanech se hraje fotbal i v zimě. Teď tam má sraz česká reprezentace

Fotbal
Orlické hory jsou v zimě rájem pro běžkaře i pěší turisty.
Dva reportéři Deníku, dva rozdílné pohledy na tradiční svár na horských magistrálách. Neshodneme se ani my v redakci. Podle jednoho reportéra patří turistické stezky na horách, které se často kryjí s běžkařskými trasami, v zimě lyžařům na běžkách, podle druhého ale stejně tak pěším turistům. Co si myslíte vy? Nebo je to jen o vzájemné ohleduplnosti? Hlasujte v anketě pod článkem.
24 fotografií

Duel Deníku. Komu patří stezky na hřebenech hor? Běžkařům, nebo pěším turistům?

Orlicko
Orlické hory jsou v zimě rájem pro běžkaře i pěší turisty.
/ANKETA/ Běžkaři versus chodci. V Orlických horách jsou desítky kilometrů vyžehlených stop pro běžkaře, mezi nimi se však pohybují pěší turisté. „Ničí nám stopy. Ať si chodí po turistických trasách a ne našich,“ zlobí se někteří běžkaři. Úprava stop přitom stojí obce stovky tisíc korun za jednu sezonu. Komu tedy patří hory v zimě? Přinášíme zkušenosti lyžařů, turistů, stanoviska rolbařů i ochranářů. A co si myslíte vy? Měl by být omezen vstup pěších na běžkařské tratě? Hlasujte v naší anketě.
24 fotografií

Tudy běžky, tudy pěšky. Neničte nám stopy, vzkazují běžkaři v Orlických horách

Orlicko
Ilustrační foto: Sněhové řetězy
Nasazovali jste někdy v zimě na autě sněhové řetězy? Pokud ano, jistě tušíte, proč se této činnosti někteří řidiči vyhýbají jako čert kříži. Přestože jsou sněhové řetězy v zimních podmínkách skvělým pomocníkem, jejich instalace patří k nočním můrám nejednoho motoristy. Pokud s nimi nemáte zkušenost, může vám jejich nasazování v terénu pořádně otrávit náladu. Tady se můžete podívat na několik videí, jak se s nasazováním sněhových řetězů vypořádat. Poradíme také, kdy je použít a kde koupit.

Nasazování sněhových řetězů umí řidiče potrápit. Podívejte se, jak na to

Život řidiče
Fotbalisté líšeňské rezervy (v červeném) přezimují na čtvrté příčce divizní tabulky.
Teprve na začátku loňského léta si fotbalisté líšeňského béčka vybojovali premiérový postup do divize, ve čtvrté nejvyšší soutěži ale zatím rozhodně nepůsobí jako ustrašený nováček. Rezerva druholigového týmu je po podzimu čtvrtá, na povedené výsledky hodlá navázat i v jarních odvetách, do kterých možná vyrazí i s novými nadějnými dorostenci a talentovanými posilami ze zahraničí.

Čtvrté příčky si Líšeň B váží. Zahraniční nováčky překvapily zima i tvrdá dřina

Fortuna divize
Momentka je ze zápasu Pěnčín - Hrádek nad Nisou.
/FOTO, VIDEO/ Mladší hráči hrají futsal, ostatní se občas sejdou a zahrají si fotbálek. Na podzim v krajském fotbalovém přeboru neporažený Slovan Hrádek nad Nisou už má nachystán i další scénář zimní přípravy. "Máme přípravné zápasy, pohár, budeme mít krátké soustředění," nastínil jeho podobu předseda klubu Ondřej Holeček s tím, že hráči individuální plány nedostali: "Jsme amatéři, necháváme to na každém, co bude dělat."
68 fotografií

Posily se hodí vždy, ale v zimě je to těžké, ví Holeček. Hrádek tým rozšíří

Kraje
Ilustrační foto: Na trhu můžeme koupit zimní a letní směsi do ostřikovačů
Prázdná nádrž na „vodu“ do ostřikovačů dokáže v zimním období znepříjemnit jízdu nejednomu řidiči. Užitečnou funkci ostřikovačů oceníme například při cestování na mokré vozovce, kdy se při jízdě za jiným jedoucím vozidlem vytváří na předním skle auta mastná vrstva vody, soli a nečistot. Pojďme se ve stručnosti podívat, jak kapalinu do ostřikovačů vybrat.

Směs do ostřikovačů: na co si dát v zimě pozor a jak ji vybírat

Život řidiče
Fotbalisté MFK Karviná B, kteří přezimují v čele MSFL, zahájili přípravu na jaro v pondělí 8. ledna.
/FOTOGALERIE/ Podzim jim vyšel úžasně! Do své první sezony v MSFL šli fotbalisté MFK Karviná B v roli nováčka, přesto její úvodní část zakončili v čele tabulky. V 17 odehraných zápasech vybojovali 33 bodů za deset výher a tři remízy. Stejný počet má ale na 2. místě také „béčko“ ostravského Baníku i třetí Zlínsko, čtvrtý Uničov ztrácí na lídra třetí ligy pouhé dva body.
9 fotografií

Ostrý start zimy. Lídra třetí ligy čeká první test, do Karviné dorazí Frýdlant

Fortuna ČFL + MSFL
Myslete na sebe v každé situaci. Onemocnění kůže v podobě maligního melanomu patří mezi nejagresivnější formy rakoviny.
Konečně se pořádně rozjela zimní sezóna a sjezdovky se už začínají plnit nadšenými lyžaři a snowboardisty, kteří si užívají zimní radovánky. Na horách však číhá i nebezpečí, které vám sice neublíží hned, ale může mnohonásobně zvýšit riziko onemocnění agresivní formou rakoviny kůže. I horské sluníčko má totiž sílu a může naši pokožku nevratně poškodit. Jak spálení zabránit, jak poznat rakovinu kůže a jak předejít výskytu zhoubného melanomu?

Na horách v zimě: Jak se chránit před sluncem kvůli agresivní formě rakoviny

Zdraví
Vlasy mohou v zimě viditelně ztrácet lesk a sílu a dokonce se i lámat a třepit.
Příchod mrazivého počasí vystavuje náš organismus vyšší zátěži. Trpí i pokožka a vlasy, které jsou vystaveny venkovnímu chladu nejvíce, a navíc musí snášet prudké změny teploty při přechodu z mrazivých venkovních prostor do vytopených místností, kde je často suchý vzduch. Nejvýrazněji na to reagují vlasy, které mohou viditelně ztrácet lesk a sílu a dokonce se i lámat a třepit. Jak pečovat o vlasy v mrazivém počasí? A co vlasům v mrazu škodí?

Mráz vlasům nesvědčí, může způsobit i jejich lámání. Jak pečovat o vlasy v zimě?

Zdraví
„Zima v létech 1974-1975, kdy jsem si s kamarádem Jardou pořídili svá první auta,“ napsal nám do Deníku Ladislav Chroboczek
Zima nás překvapila už z kraje prosince a přinesla rovnou kalamitu. I v nížinách, kde je v posledních letech běžný spíš poprašek sněhu, jsme mohli sáňkovat a na Šumavě napadlo i přes tři čtvrtě metru sněhu. Čtenáři Deníku zapátrali ve svých fotografiích, aby nám ukázali, že podobné zimy plné sněhu a s mrazy kolem minus 20 °C nebývaly nic neobvyklého.
12 fotografií

OBRAZEM: To bývaly jinačí zimy! Ve sněhu řádil obojživelník a na řece ledoborec

Zprávy
Aleš Zach se navrátil zpět do mariánskolázeňské Viktorie.
Potvrzeno. Dlouho se šuškalo, že by se mohl trenér Aleš Zach navrátit zpět do mariánskolázeňské Viktorie. Po jeho překvapivém odvolání a hlavně způsobu, kterým ukončení jeho mise během podzimní části Fortuna divize A proběhlo, ale tomu málokdo věřil. Nakonec však zvítězila láska k fotbalu a Zach se navrátil zpět do lázeňského města k rozdělané práci, kterou během první části divizní soutěže ve Viktorii rozdělal. A pokud vše půjde jako tomu bylo právě v podzimní části, má Viktoria zaděláno v áčkové divizi, které vévodí, na historický úspěch.
100 fotografií

V zimě sehnat hráče je opravdu majstrštyk, říká po návratu do Viktorie Aleš Zach

Fortuna divize
Ilustrační foto: Auto v mrazech
Mrazivé počasí posledních dnů, kdy venkovní teploty klesají v noci na některých místech v republice i pod -10 °C, patří k nočním můrám mnoha řidičů. Mráz dokáže ráno před jízdou vystavit nejednomu motoristovi stopku. Pojďme si připomenout několik základních rad, jak si v takovém případě poradit.

Udeřily mrazy: jak na slabou baterii, námrazu i přimrzlé dveře

Život řidiče
Psí packy v zimě potřebují zvýšenou péči
Psi procházky milují a neodradí je ani fakt, že venku udeřily tuhé mrazy. Ve většině případů se s poklesem teploty vyrovnají dobře a ve sněhu hravě dovádějí. Ale jejich tlapky mohou vlivem nízkých teplot utrpět značná poranění a pes se dokonce může jejich olizováním i otrávit. Proč psům mazat tlapky, jak se v zimě o psí packy starat a jak psovi tlapky ošetřit?
4 fotografie

Jak se v mrazech starat o psí tlapky? Při nesprávné péči hrozí omrzliny i otrava

Zvířecí deník a chovatelství
Krtek dokáže za den vyhrabat až 50metrovou chodbu
Zahrádkáři diskutují na sociálních sítích o aktuální vysoké aktivitě krtků na jejich zahradách. Podivují se, že ačkoli panují zimní měsíce, hromádky hlíny rostou na trávnících jako houby po dešti, a mají obavy, zda se krtci nepřemnožili. Podle odborníků ale není jejich chování ničím neobvyklé. Vypuzení krtka ze zahrady je však náročný úkol.

Všude jsou hromádky, zuří zahrádkáři kvůli krtkům. Mírná zima jim nahrává

Zvířecí deník a chovatelství
Sýkora koňadra
Už od nadcházejícího pátku do první lednové neděle mohou lidé opět sčítat opeřence. Projekt Ptačí hodinka pořádá Česká společnost ornitologická už pošesté. Loni se v Pardubickém kraji zapojilo 1 501 sčítačů, kteří pozorovali 31 920 různých ptáků. Nejčastěji spatřili sýkoru koňadru, která se objevila v 84 % všech odeslaných záznamů. V okrese Pardubice ale zvítězil havran polní, následovaný vrabcem polním a domácím.
26 fotografií

Blíží se Ptačí hodinka, na Pardubicku pozorováním vládl havran, v kraji koňadra

Pardubicko
Plastové krmítko.
/FOTO, VIDEO/ Už tento pátek 5. ledna započne Ptačí hodinka. A potrvá až do neděle 7. ledna. Dobrovolníci se v této době opět mohou zapojit do sčítání opeřenců. Projekt Ptačí hodinka pořádá Česká společnost ornitologická už pošesté. Loni se jí v Královéhradeckém kraji zúčastnilo 1 761 sčítačů, kteří pozorovali 36 984 různých opeřenců. Nejčastěji to byla sýkora koňadra, která se objevila v 87 procentech všech odeslaných záznamů.
12 fotografií

Ptačí hodinka se blíží, loni jí v Královéhradeckém kraji vévodila sýkora koňadra

Zprávy
Sněhová kalamita, která spolu s extrémním ochlazením zasáhla Československo na přelomu roku 1978 a 1979. Nebyla sice první ani poslední, jež zemi postihla, ale prudkostí změny teploty byla přece jen výjimečná
Generace Husákových dětí si ze svého dětství na tuto noc dobře vzpomíná. Na Silvestra 1978 se k nám v nočních hodinách převalila přes Krušné hory vlna extrémně studeného arktického vzduchu. Nastal chaos. Teploty klesly z 10 °C nad nulou až k více než 20stupňovému mrazu. Padaly přitom neuvěřitelnou rychlostí tři stupně za hodinu. Důsledky pociťujeme ještě dnes: kvůli této kalamitě se totiž vrátil letní čas. 
17 fotografií

Silvestr 1978 přinesl šok: Večer bylo téměř jaro, ráno mráz uvrhl zemi do chaosu

Historie
Před rozpraskanými rty vás ochrání živočišné sádlo a vazelína, ostatní složky jsou přídatné.
Suché a rozpraskané rty jsou již jakýmsi symbolem chladných dnů. Tenká pokožka je na zimu, vítr i mráz citlivá a často dochází k bolestivým prasklinám. Na suché rty je proto nejlepší pořídit si vhodný balzám. Některé balzámy však obsahují složku, která by se na rty používat v zimě neměla, protože může způsobit ještě větší škody. A co by naopak „jelení lůj“ obsahovat měl za každou cenu? Možná vás překvapí, jak jednoduché to může být. A poradí vám i zkušený dermatolog Petr Arenberger.
4 fotografie

Jaký balzám použít na popraskané rty? Dermatolog radí, kterou složku si pohlídat

Zdraví
Věšení prádla v kombinaci s nesprávným větráním může přispět ke vzniku interiérových plísní
Plíseň na zdech či v okolí oken je velkým problémem v mnoha domácnostech. Většinou se objeví jako blesk z čistého nebe a ve chvíli, kdy se plíseň rozroste, už bývá na preventivní opatření pozdě. Způsobuje ji nadměrná vlhkost, nesprávné větrání, ale například i sušení prádla na sušáku. Jak plíseň vzniká, jak se jí zbavit, jaké preventivní kroky podniknout a proč jsou pro nás spory plísní nebezpečné?

Co může za plíseň v bytě? Často za ní stojí i váš způsob sušení prádla

Domácnost
MČR v motoskijöringu.
Zlí jazykové říkají, že veškerý sníh, který v Česku během této zimy napadl, byl ten v průběu měsíce prosince. Jak tomu bude ve skutečnosti, to se teprve uvidí. Že to bude s bílou pokrývkou přece jenom lepší, v tom upřímně doufají pořadatelé mistrovství České republiky v motoskijöringu. Na kalendářní poradě sestavili program závodů, jichž by se mělo v lednu a únoru odjet celkem pět a jak je tradicí, tak všechny na východě Čech. Konkrétně v Klášterci, Letohradu, Rudníku a Dobřanech.
18 fotografií

Motoskijöring 2024: Pětidílný kalendář je připraven. Teď už jenom ten sníh...

Ostatní sporty
Suchý vzduch, mráz i vítr pokožku obličeje vysušuje.
Pokožka našeho obličeje vyžaduje v zimě odlišnou péči. Ne každý to však ví, čímž si zadělává na řadu problémů. Na rozdíl od léta je například největší chybou nanášet hydratační či opalovací krém před odchodem z domova. Co na obličej v zimě namazat, jak pleť chránit a jak o ni pečovat poradil Deníku uznávaný dermatolog a český lékař Petr Arenberger.
5 fotografií

5 chyb v péči o pleť, které ženy v zimě dělají. Lékař Arenberger radí, jak na to

Ženy