ŠTÍTEK: zima

Penízovku sametonohou je možné najít i v zimě
Sběr hub patří mezi oblíbené aktivity během léta i na podzim. V zimě se ale do lesa s košíkem vydávají většinou už jenom opravdoví znalci a mykologové. I během studených dní je ale možné odnést si ho plný. Pokud počasí dovolí, můžete teď v lese narazit třeba na hlívu, Jidášovy uši nebo penízovku sametonohou. Jsou to ideální druhy pro štědrovečerní hostinu i silvestrovské pohoštění.

Houby do vánočního kuby? Najít je lze i v zimě, ale pozor na mráz

Česko
Ilustrační foto: Chodci na silnici
Na silnicích je potkáváme pravidelně a sami mezi ně někdy patříme. O to více nebezpečnější je setkání s nimi v zimě, kdy je ve tmě můžeme za volantem snadno přehlédnout. Chodci patří mezi nejzranitelnější účastníky silničního provozu. Život máme jenom jeden, proto si pojďme připomenout základní pravidla, jak bychom se měli jako chodci v rámci svého bezpečí na silnici chovat.

Chodci v zimě na silnicích: co mají dělat, aby je řidiči nepřehlédli

Život řidiče
Starosta Špindlerova Mlýna Martin Jandura.
/ROZHOVOR/ „Nové sjezdovky jsou krásné, je to velký posun dopředu,“ láká na lyžovačku do Špindlerova Mlýna jeho starosta Martin Jandura. V rozhovoru pro Krkonošský deník se například také dozvíte, zda bude ubytování ve vyhlášeném zimním středisku dražší nebo zda se bude nově platit za parkování na městských plochách. 

Hoteliéři jezdí nakupovat do Polska, přiznává starosta Špindlerova Mlýna

Krkonoše
Zima může být pro vlasy náročná. Venku na ně působí chladný až mrazivý vzduch, v místnostech je zase vzduch suchý
Zima je pro lidské zdraví velmi náročným obdobím. Nízké teploty škodí i vlasům, proto bychom jim měli věnovat zvláštní péči. To, co jim prospívá v létě, v zimě nemusí platit. Některé stylingové postupy, které vlasy v jiných ročních obdobích zpravidla snášejí dobře, by je v zimě mohly dokonce poškodit. Jak chránit vlasy před mrazem? Proč elektrizují? A jak v zimě správně pečovat o vlasy?

Jaké 3 věci byste v zimě svým vlasům nikdy neměli dělat: Opatrnost se vyplatí

Ženy
Nový web Deníku 77plus1.cz nabízí regionální zajímavosti, fotografie, videa i něco navíc
Ladovská zima za okny je a srdce jímá bílá nostalgie. Na Vysočině zavřeli D jedničku, kamiony hrály na honičku. Aby se člověk bál zajít do Teska na nákupy, jak jsou tam na tych rovných střechách sněhu kupy. S dovolením jsem si vypůjčila pár slok z písničky Jaromíra Nohavici Ladovská zima. Je v ní totiž s nadsázkou, ale trefně shrnuto vše, čím v posledních dnech žil snad každý v Česku.

77plus1: Ladovská zima, ohnivý drak ve svítícím svetru i přestěhovaný orloj

O Deníku
Punkové koncerty kapel SPS, VHS a Driák zahájily zimní sezonu v music clubu KlonDike v Peci pod Sněžkou.
V pátek 8. prosince začne lyžařská sezona v Peci pod Sněžkou. Lyžaři můžou poprvé vyrazit i na večerní lyžování a koncert kytaristy Jana Hausera v Bullbaru pod sjezdovkou Javor. Zimní sezonu už odstartovali v Peci pod Sněžkou o uplynulém víkendu v KlonDike music klubu, kde to rozjely punkové kapely SPS (ta slavila 35 let od vzniku), VHS a Driák. V pátek se bude poprvé lyžovat také v Areálu Mladé Buky, ve Svatém Petru a na Hromovce ve Špindlerově Mlýně a Harrachově, v sobotu na Benecku.
39 fotografií

VIDEO: V hudebním klubu v Peci už to žije, sjezdovky se otevřou v pátek

Krkonoše
Krmivo by se ptáčkům nemělo sypat jen tak na podložku, ale vždy do krmítka
Také rádi pozorujete ptáčky, kteří dosedli na vaše krmítko a radostně do sebe hází jedno semínko slunečnice za druhým? Přikrmování může ptákům pomoci přežít dlouhou zimu a ulehčit jim každodenní shánění potravy. Mnozí lidé však stále nevědí, čím ptáky v zimě krmit a kdy s dokrmováním začít. Není jedno, co do krmítka dáváte. Některé pochutiny totiž mohou ptáky i zabít. Čím v zimě krmit ptáky? Co do krmítka pro ptáky rozhodně nedávat? A jaké krmítko je pro ptáky vhodné?
4 fotografie

Milujete zimní krmítka? Dejte pozor na tři chyby, které mohou ptáky zahubit

Zvířecí deník a chovatelství
Nejnižší teploty v Ústí nad Labem byly v dávnější historii 11. ledna 1940, hodnota -22,6 °C; v novější pak 29. prosince 1996 na stanici Mánesovy sady -23 °C.
Zima letos překvapila už z kraje prosince. Leckde se na kopcích už dají najít i skoro půlmetrové vrstvy sněhu. Z let minulých si přitom pamatujeme spíš Vánoce na blátě a suché holomrazy, nebo naopak náledí od půlky ledna do půlky února. Jenže to takhle vždycky nebývalo a staré fotografie od konce 19. století, postupně až k roku 2010 nám ukazují sněhovou čepici i v průmyslovém Ústí nad Labem.
23 fotografií

FOTO: Panečku, to bývaly zimy! Podívejte, i v Ústí se dalo na ulici sáňkovat

Ústecko
Sypač s radlicí odklízí sníh ze silnice I/35 mezi Libercem a Turnovem, kde uvázly kamiony, 18. ledna 2023, Paceřice na Liberecku
Zimní počasí vtrhlo do Česka vcelku nečekaně. Po nadprůměrných podzimních teplotách přišel zásadní obrat. Husté sněžení a čerstvý vítr komplikovaly o víkendu dopravu na silnicích. Přestože silničáři měli v terénu veškerou techniku, boj s přírodou prohrávali. Komplikace jim však přidělali i někteří nezodpovědní řidiči. Kvůli špatnému stylu jízdy nebo nevhodným pneumatikám zkomplikovali nejen údržbu silnic a „zašpuntovali“ hlavní silniční tahy. Návod, jak při jízdě na sněhu nenabourat, sice neexistuje, přesto by se šoféři měli řídit radami odborníků. Které to jsou? Deník připravil přehled.

Sněhová kalamita ukázala chyby řidičů: Jak správně jezdit, co je nutné dodržovat

Česko
V krkonošské Malé Úpě začala o víkendu lyžařská sezona.
O víkendu odstartovala v Malé Úpě lyžařská sezona. Vlekaři v nejvýše položené krkonošské vesnici otevřeli sjezdovku v areálu Pomezky v celé délce 1000 metrů. Sněhové podmínky byly vynikající. Podle ředitele Ski areálu Malá Úpa Martina Bučka přijely v sobotu na první lyžování více než čtyři stovky návštěvníků, v neděli jich bylo o trochu méně.
57 fotografií

VIDEO: Zimní pohádka v krkonošské vesnici. V Malé Úpě začala lyžařská sezona

Krkonoše
Ilustrační foto
Jelen lesní je největší savec Krkonoš. Na české straně hor žije přibližně 650 jedinců. Pokud v zimě nemá ve volné přírodě dostatek potravy, působí škody v lese, především na přirozeném zmlazení. Jako prevence těchto škod v Krkonoších slouží 18 přezimovacích obůrek, kde je zvěř v zimě uzavřena. Aby měla klid, na 19 cestách vedoucích v těsné blízkosti nebo skrz tyto obůrky a krmeliště vydává Správa KRNAP každý rok zákaz vstupu. Ten platí od 1. prosince do 30. dubna.

V okolí přezimovacích obůrek zavládne klid

Čtenář reportér
Ilustrační foto: Zima na silnicích
V zimě někteří řidiči se svým autem raději nevyjíždějí, pokud nemusí. Má to svůj důvod. Jízda v tomto období je totiž mnohem náročnější jak na techniku, tak na schopnosti řidiče. Silnice jsou vlivem neustále se měnícího počasí a teplot kolem bodu mrazu nevyzpytatelné, a proto nebezpečné. Pojďme si připomenout několik základních rad, na co by si motoristé měli dát v tomto období pozor.

Zima prověří schopnosti řidiče i auta: na co si dát při řízení pozor

Život řidiče
Fotbalisté SK Hranice porazili Frýdek-Místek 3:2
Po úvodních čtyřech zápasech jediný získaný bod, pak změna trenéra. Místo Romana Matějky se ke kormidlu třetiligových fotbalistů SK Hranice postavil Radek Malina. Bývalý brankář skončil podzim s bilancí 13 zápasů, 18 získaných bodů za šest výher a sedm porážek. Jeho tým je v tabulce čtrnáctý, má na dostřel jedenácté Blansko a má i slušný náskok na nejhorší trio MSFL. Kádr se ovšem v zimě nevyhne změnám.
36 fotografií

Na týmu byla deka, přiznává Malina. Hranice posílí levý obránce

Fortuna ČFL + MSFL
Aby vás krása růží těšila i příští rok, musíte se postarat o jejich včasné zazimování, které zabrání poškození lístků nebo kořenů
Růže nazýváme královnami květin, a podle toho je potřeba s nimi i zacházet. Aby vás krása růží těšila i příští rok, musíte se postarat o jejich včasné zazimování, které zabrání poškození lístků i kořenů. Jak správně zazimovat růže? Kdy je nejvhodnější čas na zazimování a jak se před zimou postarat o růže popínavé a o růže v květináčích?

Růže je nutné zazimovat právě teď: Potřebují chránit před mrazem, ale i dýchat

Zahrada
Zvídálkové vzhůru do muzea
Zvídálkové vzhůru do muzea. Tak zněl nadpis pozvánky na akci do Slováckého muzea v Uherském Hradišti od pracovnic Petry Tománkové a Alexandry Turečkové a dalších pracovnic Slováckého muzea, skřítka Zvídalka, který tentokrát zavítal na výstavu „Kdo nemá kožucha, zima mu bude“. Alexandra poutavě dětem ve výstavní síni vyprávěla nejen o tom, kdy a jaké kožichy se v minulosti nosily.
14 fotografií

Kdo nemá kožucha, zima mu bude. Děti si užily výstavu tradičních zimních kousků

Čtenář reportér