ŠTÍTEK: zima

Fotbalisté Bohušovic na archivním snímku
Představte si, že vám jako trenérovi absolvuje zimní přípravu 90% kádru! Na krajské úrovni číslo, z nějž byste normálně měli obrovskou radost. Jenže co když máte v kádru jen deset hráčů? Přesně to je případ Bohušovic nad Ohří, které ale i tak drží v I. B třídě skvělé postavení. Spokojenost po zimě hlásí i roudnická rezerva, Křešice, České Kopisty či Liběšice.

Devadesátiprocentní účast! Ale z deseti hráčů, glosoval přípravu kouč Bohušovic

Kraje
Fotbalisté Chlumce na archivním snímku ještě před "čistkou", která v klubu proběhla během zimy.
Hodně divokou zimu prožil fotbalový Chlumec, který na členské schůzi odvolal bývalého předsedu Jana Malce. Nového trenéra pro změnu hlásí Chuderov, na lepší časy, zdá se, se blýská také na Střekově. Povedenou přípravu hlásily před startem jarní části I. B třídy také Velké Březno a Svádov.

Chuderov má nového kouče, Chlumec celé vedení! Zvedne se Střekov?

Kraje
Ve fotbalových Přešticích se v zimě posilovalo i opouštělo.
Dlouhá zimní příprava bývá často v očích fotbalistů nutným zlem, kde se nabírá především kondice. Zároveň je ale jednoznačně ideální dobou na posilování kádrů jednotlivých týmů pro důležitou jarní část sezony, ve které se bojuje o postup, klidný střed tabulky a záchranu. Jinak tomu nebylo ani v letošní zimní přestávce, o změny v kádrech nebyla nouze.
55 fotografií

Fotbalové příchody, odchody, změny v kraji. Aneb škatulata, hejbejte se

Kraje
Hrady a zámky se těší na turisty, někde si pro ně připravili levnější vstupné.
Památky na Jindřichohradecku se s nástupem jarního počasí připravují na novou návštěvnickou sezonu. Během zimy se jejich správci věnovali běžné údržbě i přípravě expozic. Většina hradů a zámků otevře své brány od dubna, někde ale zpřístupňují interiéry turistům o něco dříve. Návštěvníci se v nadcházející sezoně mohou těšit i na příjemný bonus v podobě snížení ceny vstupného.
11 fotografií

Památky se pomalu probouzejí. Návštěvníci se mohou těšit na levnější vstupné

Jindřichohradecko
Fotbalisté Mojžíře ilustrační
Ústecké zástupce v I. A třídě trápí na začátku jarní části počasí. Zatímco Mojžíř přesunul své utkání proti Roudnici na umělou trávu na Kamenný Vrch na Střekově (sobota 15.00), utkání Libouchce v Modré bylo nakonec odloženo. To ostatně tak nějak předpověděl i trenér hostů Václav Strádal.

Mojžíř získal trenéra z Army! Libouchec trápí mizerná docházka

Kraje
Novosedlice (v modrém) - Litvínov 0:3
Nováčkovi západní skupiny B třídy z Novosedlic na konci podzimu začal docházet dech. Dohrával v okleštěné sestavě a inkasoval vysoké příděly, v Chlumčanech dostal dokonce dvacet branek. Podle předsedy klubu Karla Mayerhofera byl před sezonou důležitým faktorem odchod trenéra Dušana Tesaříka do Ústí nad Labem. „On hráče tmelil, pod ním to bylo jiné. Ale věřím, že jaro bude lepší," snaží se být optimistou.
30 fotografií

Dvacítku už snad Novosedlice nedostanou, přes zimu se daly do kupy

Kraje
Málo světla a chladné počasí dokážou s psychikou pěkně zatočit
Předjaří by se klidně mohlo jmenovat „čas intenzivního čekání na návrat slunce“. Tma a chlad si už s naší psychikou pohrály až až, takže všichni pracujeme z posledních sil, jsme unavení, podráždění, bez energie. A abychom si dodali naději na lepší a hlavně sluncem projasněné zítřky, ukončujeme naši konverzaci vždy konstatováním: už aby tu bylo jaro!
5 fotografií

Lidé strádají kvůli nedostatku slunce. Těchto pět tipů vám vrátí dobrou náladu

Zdraví
Lyžaři na vrcholu Černé hory ve SkiResortu Černá hora - Pec.
Mizerný leden, skvělý únor. Po slabém začátku roku se situace na horách výrazně zlepšila. Vlekaře těší návrat zimního počasí. Podmínky pro lyžování jsou výborné, jak v krkonošských střediscích, tak i menších skiareálech, například v Jestřebích horách v Radvanicích. Lidé si jezdí užívat jarní prázdniny. Areály je lákají vedle lyžování na sáňkařskou cestu, zážitkové jízdy rolbou, zimní bobovou dráhu nebo večeři na vrcholu sjezdovky.
21 fotografií

Jarní prázdniny táhnou lidi do hor. Vlekaře těší návrat zimního počasí

Krkonoše
Lyžaři na vrcholu Černé hory ve SkiResortu Černá hora - Pec
Mizerný leden, skvělý únor. Po slabém začátku roku se situace na horách výrazně zlepšila. Vlekaře těší návrat zimního počasí. Podmínky pro lyžování jsou výborné, jak v krkonošských střediscích, tak i menších skiareálech, například v Jestřebích horách v Radvanicích. Lidé si jezdí užívat jarní prázdniny. Areály je lákají vedle lyžování na sáňkařskou cestu, zážitkové jízdy rolbou, nebo večeři na vrcholu sjezdovky.
21 fotografií

Vlekaře těší návrat zimního počasí. Jarní prázdniny táhnou lidi do hor

Regiony
Olomoucké masopustní veselí. 4. února 2023.
Svět obrácený naruby, doba hýření, ale i symbolické oslavy konce zimy a rej masek. To vše přinášely po celá staletí masopustní zvyky. Z čeho vzešly a co přetrvalo? Jak říká ředitel Národního ústavu lidové kultury Martin Šimša, tato živá tradice je spojena mimo jiné i s popíjením alkoholu. „Členové průvodu se v zimě zahřáli pálenkou. Nejnověji v devadesátkách vznikla na venkově tradice koštů kořalek v tomto období,“ povídá etnolog v rozhovoru pro Deník. S obavami se dívá na bourání staletých masopustních obyčejů v Belgii. Některé karikaturní masky v průvodech vadí aktivistům i UNESCO jako rasistické.
53 fotografií

Drsná masopustní tradice? Zapalování mužů ve slámě, popisuje etnolog

Česko
Železný Brod A trénink
V krajském přeboru Libereckého kraje na podzim bojoval také tým Železný Brod A. Přezimuje na dvanácté příčce tabulky ze čtrnácti zúčastněných mužstev. Na kontě má do jara devět bodů. Bude muset hodně přidat. Součástí jeho přípravy je i účast v zimním turnaji v Lomnici nad Popelkou, který  odstartoval první únorový víkend na lomnické umělce. A A tým Brodu nechyběl.
36 fotografií

Áčko Brodu maká i v zimě. Teploty jsou pod nulou, ale trénovat se musí

Okresy
Ilustrační foto.
Bez vody k napouštění vnitřních bazénů, pro vytvoření ledu na kluzišti či mytí aut zůstaly některé vesnice v kraji. Letní sucha spojená s omezením odběru pitné vody jsou každoročně se opakujícím jevem. Několik obcí na jihu Moravy ale musí s vodou šetřit i v zimě. Lidé v Běleči a místní části Křeptov na Brněnsku a v několika dalších obcích na Blanensku a Boskovicku tak můžou i v zimních měsících používat vodu jen pro běžnou domácí spotřebu.

Málo vody v okolí Brna a na Blanensku už i v zimě: lidé musí omezovat spotřebu

Brněnsko
Všichni zúčastnění při soustředěné práci ve včelíně
Včelaření je nejen užitečná záliba, ale vyžaduje zodpovědný přístup a přičinlivost. Je totiž zároveň závazkem vůči včelám, které jsou samy symbolem pracovitosti. A včelař se vlastně jejich životu musí do jisté míry přizpůsobit. Toto krásné a tradiční hobby přiblížil Vladimír Brádler, který se o své včelky stará uprostřed malebné krajiny Broumovska.
17 fotografií

Starost o vlastní úly není žádný med. Včelařství má stále svá tajemství

Zvířecí deník a chovatelství
Fotbalisté Moravské Slavie (v červenobílých dresech) za sebou mají povedenou podzimní část sezony.
Namáhavě se v zimní přestávce hledají hráči vhodní k doplnění kádru. O tom se přesvědčuje i fotbalová Moravská Slavia nastupující v krajském přeboru. Nejstarší brněnský fotbalový klub zahájil přípravu před dvěma týdny, v sobotu sehraje první přípravný duel v půl jedenácté dopoledne v Řečkovicích proti Kuřimi.

Doplnit kádr je v zimě náročné, zní z Moravské Slavie. Co zklamalo trenéra?

Kraje
Cesta v zimě přes Barák ušetří sice čas, nervy asi málokomu
Cesta Loučka-Vizovice přes kopec zvaný Barák je pro řidiče způsob, jak ušetřit čas, možná i benzín. S příchodem zimy se pro některé stává také adrenalinovým zážitkem. Neudržovaná komunikace s klikatými zatáčkami linoucími se lesem může mnohým připomínat Barum Rally. Než potkají kamion, kterému selhala navigace a zahnala ho až sem. Většinou se nedostane dál než po první zatáčku.
7 fotografií

VIDEO: Cesta v zimě přes Barák ušetří sice čas, nervy asi málokomu

Zlínsko
SK Sigma Olomouc - SK Slavia Praha 2:0, Mojmír Chytil
Necelý týden před startem jarní části FORTUNA:LIGY to vypadá, že by se útočník Mojmír Chytil přeci jen mohl přesunout do Slavie, ač celou zimní přípravu absolvoval v Sigmě a na trase Olomouc - Slavia byl v posledních dnech relativně klid. V pondělí by však útočník Hanáků měl absolvovat zdravotní prohlídku v Praze. S informací přišel web iSport.cz. Sigma ji následně na dotaz Olomouckého deníku potvrdila.
113 fotografií

Chytil blízko přestupu do Slavie? Míří na zdravotní prohlídku, potvrdil klub

Fotbal