ŠTÍTEK: zima

Pokud je to možné, přesuňte v zimě květiny blíže k oknům, nejlépe na jižní stranu
Zimní období je náročné i pro pokojové rostliny. Může to znít zvláštně, protože odpočívají, zůstávají ve stálé teplotě a jsou chráněny před nepřízní počasí. Jenže suchý vzduch, méně světla i klidová fáze, do které pokojovky v zimě vstupují, vyžadují jinou péči, než jim poskytujeme na jaře a v létě. Jak se o ně starat v zimě? A co jim nejvíce škodí?

I pokojovky poznají, že už je zima. Co musíte vědět, abyste pomohli a neškodili

Domácnost
Ilustrační snímek
Je to téma, které se řeší před zimou každoročně. Ačkoliv ten, kdo jezdí se svým dieselovým vozem častěji, a „otočí“ nádrž každý týden či 14 dní, nic řešit nemusí. Pokud jste ovšem na opačném konci spektra, najezdíte málo a jedna nádrž nafty vám v autě vydrží klidně čtvrt roku, měli byste zpozornět. Blíží se totiž sezóna zimní nafty.

Teď tankujeme přechodovou naftu, za měsíc to bude zimní. Čím se ale liší?

Život řidiče
Babí léto skončilo, je čas přezout.
/FOTO, VIDEO/ Babí léto definitivně skončilo. V následujících dnech nás čeká ochlazení. Konec října tradičně bývá období, kdy lidé berou pneuservisy útokem. Přestože oficiální zimní motoristická sezona ještě nezačala, je nejvyšší čas přezout na zimní pneumatiky.Tedy pokud se chcete vyhnout případným frontám a dlouhému čekání. Deník v Ostravě a okolních městech zjišťoval, kolik letos stojí přezutí a uskladnění pneumatik.
17 fotografií

PŘEHLEDNĚ: Za kolik přezujete gumy v Ostravě a okolí? Pneuservisy zvedly ceny

Ostravsko
Kanadské borůvky jsou odolné vůči mrazu.
Kanadské borůvky se u nás těší čím dál větší oblibě. Jsou chutné a přitom nepoměrně větší než ty, které rostou v lese. S trochou péče borůvky zvládnete na zahradě nebo na svém balkonu pěstovat určitě také. Už proto, že jejich plody jsou plné vitamínů a antioxidantů. Jeden šálek borůvek obsahuje jen 80 kalorií a dodá vám přitom 25 % denní dávky vitamínu C. Abyste ale mohli sklízet bohatou úrodu, musíte borůvky na zimu správně ošetřit. Víte, jak zazimovat kanadské borůvky? A jak zazimovat borůvky na balkoně?
5 fotografií

I odolné kanadské borůvky je nutné zazimovat. Jedna chyba jim škodí víc než mráz

Zahrádkaření
Noční osvětlený běžkařský okruh v Orlickém Záhoří na Rychnovsku.
V Orlických horách zřejmě už v nadcházející zimní sezoně 2023/2024 otevře nové lyžařské středisko. Vzniká v Orlickém Záhoří na Rychnovsku. Zkušební provoz čtyřsedačkové lanovky o délce 1 450 metrů pod vrchol Koruna, který je s výškou 1 101 metrů druhým nejvyšším v Orlických horách, by mohl začít v prosinci. Uvedli to zástupci obce i firmy, která stavbu lanovky zajišťuje. Podle nich půjde o nejdelší lanovku v české části Orlických hor.

Nový lyžařský areál se dokončuje v Orlickém Záhoří. Nejspíše otevře ještě letos

Rychnovsko
Nemocnice Vrchlabí zaznamenala obrovský progres v kvalitě péče, počet pacientů výrazně narostl.
Nemocnice Vrchlabí spustí na začátku listopadu investice za desítky milionů korun, které budou znamenat zvýšení počtu lůžek, rozšíření zdravotnické péče i nové pracovní příležitosti. Reaguje tím i na narůstající poptávku po lékařské péči, která v posledních letech ve Vrchlabí výrazně vzrostla. Nemocnice se zároveň se připravuje na nejtěžší období v roce - zimní sezonu.
14 fotografií

Progres pokračuje, Nemocnice Vrchlabí rozjíždí investice za desítky milionů

Krkonoše
Ilustrační foto
Na vrcholu nejvyšší české hory Sněžky v neděli poprvé v nadcházející zimě sněžilo. Teplota na Sněžce klesla slabě pod bod mrazu. Před rokem v Krkonoších poprvé sněžilo 18. září v nadmořské výšce 1100 metrů. Na facebooku to uvedl Český hydrometeorologický ústav. "Zima k nám na nejvyšších místech pouze nakoukla. Jedná se pouze o krátkou epizodu a v dalších dnech čekáme opět oteplování," uvedli meteorologové.

Na Sněžce meteorologové zaznamenali první sněžení nadcházející zimy

Krkonoše
Ilustrační foto
Na vrcholu nejvyšší české hory Sněžky v neděli 8. října poprvé v nadcházející zimě sněžilo. Teplota na Sněžce klesla slabě pod bod mrazu. Před rokem v Krkonoších poprvé sněžilo 18. září. Na facebooku to uvedl Český hydrometeorologický ústav. První sníh během neděle napadl i na polské straně Vysokých Tater, kde odpoledne teploty klesly pod nulu. Zaskočilo to turisty, uvedla na svém webu zpravodajská televize TVN 24.

První posel zimy: Na Sněžce poletoval sníh, překvapil i turisty v Tatrách

Regiony
Sběr trnek se doporučuje až po prvních mrazících. Získají prý nasládlou chuť.
Kdo okusil tyto extrémně trpké plody, na jejich chuť nikdy nezapomene. Řeč je o trnce obecné, která nepotřebuje dlouhé představování. To ale není důvod, proč bychom neměli její léčivé plody na podzim sbírat. Kromě šípků, černého bezu či hlohu totiž patří mezi rostliny, které před zimou probudí imunitní systém, ale navíc i podpoří vaši snahu zhubnout pár kilo. Co vše se z trnek dá připravit, kdy je sbírat, jak poznat, že jsou zralé a jak připravit trnkový čaj či víno?

Rostou skoro všude. Vyzkoušejte plody, které před zimou posílí vaši imunitu

Zdravý život
Zimní krása hor v Deštném.
Skicentrum Deštné v Orlických horách letos investovalo do svého rozvoje zhruba deset milionů korun a dalších asi osm milionů do přípravy projektu nové šestisedačkové lanovky v areálu Marta I. Výstavbu lanovky se zázemím za celkových 70 milionů korun majitel skicentra plánuje na příští rok, aby bylo hotovo na zimní sezonu 2024/2025.

Skicentrum v Deštném v Orlických horách chystá výstavbu nové lanovky

Rychnovsko
Luděk Mikloško, sportovní ředitel Baníku Ostrava.
/OBSÁHLÝ ROZHOVOR/ Zatímco zima byla v ostravském Baníku přestupově klidná, léto přineslo v kádru třesk. Jeho ideovým vůdcem byl šéf sportovního úseku Luděk Mikloško, který původně plánoval přivést okolo šesti hráčů. Nakonec skončil téměř na dvojnásobku. „Bylo to větší, do týmu se sáhlo víc, než jsme sami čekali a plánovali. Přestupů prostě vyšlo dost. A to i díky majiteli, který byl ochotný do toho dát peníze,“ říká v rozhovoru pro Deník bývalý gólman.
47 fotografií

Mikloško o přestupech Baníku i Kaločovi. Co schůzka ředitele s možným trenérem?

FORTUNA:LIGA
Sportovní ředitel Baníku Ostrava Luděk Mikloško
Zatímco zima byla v ostravském Baníku přestupově klidná, léto přineslo v kádru třesk. Jeho ideovým vůdcem byl šéf sportovního úseku Luděk Mikloško, který původně plánoval přivést okolo šesti hráčů. Nakonec skončil téměř na dvojnásobku. „Bylo to větší, do týmu se sáhlo víc, než jsme sami čekali a plánovali. Přestupů prostě vyšlo dost. A to i díky majiteli, který byl ochotný do toho dát peníze,“ říká v rozhovoru pro Deník bývalý gólman.
47 fotografií

Mikloško o přestupech Baníku i Kaločovi: Majitel byl ochotný do toho dát peníze

FORTUNA:LIGA
Ilustrační foto.
Dodávky tepla pro nadcházející zimu nejsou v Žatci ohroženy. Po rozsáhlém požáru, který letos v květnu poničil kotel na biomasu, o tom ujišťuje Žatecká teplárenská. I když zasažený kotel začne znovu fungovat zřejmě až na podzim 2024, zastoupí ho zatím záložní zdroj. Pokračuje vyšetřování, zřejmě šlo o technickou závadu. Společnost také řeší způsob opravy, škody se odhadují v řádech nižších stovek milionů. Díky pojištění by neměla ekonomická ztráta být vysoká, kvůli požáru se tak prý zdražovat nebude.

Teplo v zimě v Žatci bude. Kotelnu poničenou požárem nahradí záložní zdroj

Žatecko a Lounsko
Tisková konference FC Baníku Ostrava k sezóně 2023/2024 a představení nových dresů na Landeku, 19. července 2023, Ostrava.
/ROZHOVOR/ Dobře naladěný, výřečný, otevřený, ale i plný očekávání. Luděk Mikloško přišel na středeční předsezonní tiskovou konferenci v pohodovém rozložení. Má za sebou první letní přípravu v roli sportovního ředitele Baníku Ostrava, během které doslova překopal kádr. Skončily dlouholeté opory Jan Laštůvka, Jaroslav Svozil a Nemanja Kuzmanovič, naopak přišlo deset vesměs zajímavých posil. Očekávání fanoušků nejsou malá, i když každý si uvědomuje, že nic nepůjde přes noc. „Musí si to sednout,“ říká bývalý brankář Mikloško na prahu nového ročníku.
15 fotografií

Mikloško o jednání se Slavií i Baníku: Ewerton mozkem, chci Brabcovi splnit sen

FORTUNA:LIGA
Na Mapě republiky v Krkonoších se stále drží sníh.
Sněhové pole připomínající tvar bývalého Československa na úbočí Studniční hory v Krkonoších je jedním z nejviditelnějších indikátorů klimatické změny v ČR. Zatímco v minulosti odtávalo koncem léta, nyní je to zpravidla na přelomu června a července. Správci KRNAP dělají na Mapě republiky podrobné měření od konce 90. let 20. století. I když za tuto dobu změny nejsou tak zřetelné, v horizontu sta let už ano, řekl dnes ČTK při obchůzce sněhového pole mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Mapa republiky v Krkonoších má stále rozlohu poloviny fotbalového hřiště

Krkonoše
Výtopna Žatecké teplárenské v Perči u Žatce
Květnový požár ve výtopně Žatecké teplárenské (ŽT), v areálu v Perči kousek za městem, přinesl velké škody. Kotel na biomasu, jenž je součástí technologie ORC jednotky vyrábějící teplo a elektřinu, je mimo provoz a několik měsíců ještě bude. Nefunkční zůstane zřejmě i přes zimu. Proč v areálu hořelo, vyšetřují policisté a hasiči, nejpravděpodobnější variantou je technická závada. Kdy se kotel povede opravit, není v tuto chvíli jasné.

Požár v teplárně způsobil velké škody. Kotel bude nefunkční zřejmě i přes zimu

Žatecko a Lounsko