Staré přísloví „Co si kdo navaří, to si také sní!" může dostat nový dodatek, že míra následného ztloustnutí nemusí nutně záviset na množství nebo druhu potraviny, ale na tom, jak ji uvaříte.
ČlánkyMnoho lidí bojuje s neodolatelnou chutí na něco sladkého, nezdravého, smaženého… a nejčastěji je to přepadá v pozdních hodinách. Věděli jste, že některé chemické látky obsažené v potravinách, tzv. exorfiny, mohou ve vašem těle působit podobně jako návykové látky?
ČlánkyNový vynález může obrátit na světovou ekonomiku vzhůru nohama, německá společnost s názvem Sunfire GmbH tvrdí, že dokáže proměnit vodu a v podstatě odpadní oxid uhličitý na uhlovodíkovou kapalinu podle přání - například petrolej, benzín a oleje. Nic ovšem není známo o nákladech procesu a nakolik ho může ovlivnit některými analytiky předpovídaný pokles cen ropy.
ČlánkyMořské aerosoly významně ovlivňují kvalitu ovzduší i zemské klima, jsou však zároveň jednou z nejméně prozkoumaných složek atmosféry. Tým našich vědců se to pokouší změnit.
ČlánkyVymyslel kontaktní čočky, byl jedním z tvůrců silonu a podílel se na manifestu 2000 slov. Na jeden život toho je toho víc, než byste čekali.
11 fotografií
SPECIÁL: Osobnost týdneČeští vědci vyvinuli unikátní metodu úpravy prostředku proti stárnutí glutathionu (GSH), která zrychlí a zlevní jeho výrobu ve formě lépe využitelné v organismu.
ČlánkyVýstřel zasáhl Johna Pembertona přímo do stehna. V bitvě u Columbusu roku 1865 bylo vážně zraněno víc lidí, ale jen jediný průstřel stehna zkazil zuby tolika lidem na celém světě. Jak k tomu došlo?
SPECIÁL: Osobnost týdnePrvní výzkumníci vesmíru se potýkali se spoustou problémů – bezpečností systémů, klaustrofobií i osamělostí. A také s nadýmavostí…
ČlánkyZa jeden hrníček té nejkvalitnější kávy Kopi Luwak zaplatíte až 600 dolarů. V přepočtu kolem 100 00 korun. Přitom tato dobrota vzniká velmi odporným způsobem…
ČlánkyMezi mravenci a termity se vedou války, které počtem obětí připomínají ty nejkrutější konflikty lidských dějin. Ukazuje se však, že i zbraně používané hmyzem jsou pozoruhodně rafinované…
ČlánkyProzkoumat možnost výroby skotské whisky v podmínkách stavu beztíže je cílem ojedinělého experimentu, do něhož se v těchto dnech pustila posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).