O výrobu benzinu z vody a vzduchu usiluje německá firma

Nový vynález může obrátit na světovou ekonomiku vzhůru nohama, německá společnost s názvem Sunfire GmbH tvrdí, že dokáže proměnit vodu a v podstatě odpadní oxid uhličitý na uhlovodíkovou kapalinu podle přání - například petrolej, benzín a oleje. Nic ovšem není známo o nákladech procesu a nakolik ho může ovlivnit některými analytiky předpovídaný pokles cen ropy.

Zařízení na výrobu syntetického benzinu ze vzduchu a vody.
Zařízení na výrobu syntetického benzinu ze vzduchu a vody.
Zdroj: Sunfire GmbH

Revoluční řešení, o němž informuje web Techticking.com spočívá v tajené chemické reakci, která převádí vstupní směs na požadovaný mix uhlovodíků. Proces zajišťuje Fischer-Tropschova syntéza, která za vyšších teplot (200-350 stupňů Celsia) přeměňuje směs oxidu uhelnatého a vodíku do kapalných uhlovodíků. Firma další detaily procesu tají, nicméně samotná syntéza je známa už od 20. let minulého století a použivaly ji za druhé světové války Japnsko i Německo, protože oběma mocnostem Osy chyběly vlastní přirozená naleziště a musely vyrábět náhražky z uhlí. 

Drážďanská firma nyní doplnila tuto syntézu o vylepšení: elektrolytické získávání vodíku z vody. Energie získaná ze slunce a větru přemění vodu na páru z níž se běhěm elektrolýzy odstraní kyslík. V dalším kroku se z atmosféry získaný oxid uhličitý přemění na oxid uhelnatý a společně s vodíkem se z něj syntézou získává čisté palivo. Sunfire GmbH ukázala své zařízení, ve kterém reakce probíhá. Jejich prototyp dokáže vyprodukovat barel syntetického benzinu denně.

Proces výroby benzinu ze vzduchu a vodySoučasná efektivita procesu prý dosahuje 50 procent, což je podle společnosti skvělý výsledek. Zároveň jsou tvůrci projektu přesvědčeni, že se efektivita procesu dá zvýšit na 70 procent. Celá technologie musí nyní projít testy a získat potřebná povolení, aby měli i investoři jistotu, že jde o spolehlivý produkt. Reálné použití uměle produkovaných pohonných hmot a zbavení se závislosti na Rusku nebo Saúdské Arábii je ještě daleko a podobně jako v minulosti jejich využití závisí na dostupnosti a ceně přírodní ropy.

Očekává se pokles cen ropy

S tím, jak se ceny ropy v uplynulých letech pohybovaly kolem 100 dolarů za barel (v roce 2008 dosáhla téměř 150 dolarů za barel), se roztrhl pytel s novými technologiemi, které nabízejí produkci syntetických pohonných hmot na uhlovodíkové bázi. Nicméně většina z nich není levnější než těžba ropy formou vrtů nebo frakování. Analytici však nově v příštím roce očekávají pokles cen ropy za barel. Jestliže v současnosti se cena ropy pohybuje kolem 75 dolarů za barel, tak je možné, že pokles bude pokračovat až na úroveň 50 dolarů za barel.

Vzhledem k tomu, že u nás tvoří většinu z ceny litru pohonných hmot daňové zatížení, tak to stěží postřehneme, avšak pro firmy, které vsadily na syntetickou produkci benzinu v souvislosti s mnohokrát ohlašovaným vyčerpáním zásob ropy, to může být na dlouho konečná.

Mohlo by vás zajímat

Související články