Ameriku zasáhne vlna 25 milionů tun odpadků. Jsou to zbytky cunami

Když před rokem zasáhla Japonsko ničivá vlna cunami, smetly vlny do moře spousty odpadků. Ty se teď valí valí na Ameriku.

Ameriku zasáhne vlna 25 milionů tun odpadků. Jsou to zbytky cunami
Ameriku zasáhne vlna 25 milionů tun odpadků. Jsou to zbytky cunami
Zdroj: archiv

Do oceánu se zřítily zbytky domů, rozbité rybářské lodě, mrtvá lidská i zvířecí těla a spousta odpadu. Většina sice klesla na mořské dno, ale spousta se na vlnách udržela. Jde o obrovské množství – odhadem asi 25 milionů tun. Podle vědců z havajské univerzity v Manoa kolem roku 2014 donesou mořské proudy odpadky k pobřeží Ameriky. 

Odpadky budou všude

Tam by mohly zasáhnout pobřeží od Aljašky až k Mexiku. Vědci Nikolaj Maximenko a Jan Hafner z International Pacific Research Center představili simulaci, která podrobně ukazuje, jak odpad pokryje asi 8 000 kilometrů Tichého oceánu, ponesou ho mořské proudy i vítr. Že se nejedná jen o nějaké šílené předpovědi, dokazují fakta: Některé zbytky z japonské katastrofy už se do Ameriky dostaly. Krátce před Vánocemi byl ve státě Washington nalezen japonský barel, další našli ve Vancouveru. V dalším měsících podobných nálezů bude jen přibývat…  

Podívejte se, jak bude vlna odpadků postupovat:

Maximenko a Hafner vyvinuli model založený na chování plovoucích bójí, které už léta plavou oceánem – a jsou pečlivě monitorované. Souvislá vrstva odpadu se začala tvořit pět dní poté, co cunami Japonsko zasáhla. Podle zprávy už za necelý rok zasáhne odpadkový příboj Havaj a rok poté západní pobřeží Spojených států, Mexika a Kanady. 

Předměty plovoucí po hladině se zřejmě dostanou k americkým břehům ve dvou vlnách; ta druhá, která přijde roku 2016, bude zřejmě ještě silnější než ta první. Americké námořnictvo už masivní příliv odpadků pozorovalo i vizuálně – údajně jsou v něm předměty různého druhu i velikosti. V prosinci je viděla i ruská rybářská loď, na hladině podle svědectví námořníků plavaly ledničky, televizory i trámy. 

Přišel na to Čech! Jan Hafner, který se na této studii podílel, je Čech. Absolvent Karlovy univerzity dnes pracuje na University of Hawaii. Více se o něm dozvíte na jeho profilu. 

Radioaktivní vlna?

Přesné místo, kam by moře mohlo zbytky trosek vyplavit, se spočítat nedá. Odpadků je však neobvyklé množství. Jiné podobně velké katastrofy za sebou sice nechaly více mrtvých, ale do moře se dostalo méně trosek. A pokud ano (jako např. u hurikánu Katrina roku 2005 nebo cunami v Indickém oceánu roku 2004), tak byly trosky vyplavené spíš u vlastních břehů. 

Japonská cunami však nejprve obrovskou silou udeřila na stavby u břehů a potom se podobně velkou silou vrátila zpět. Vzala s sebou nejen vodu, ale i zbytky domů, které strhla. Přestože byla vlnou a zemětřesením poškozená i jaderná elektrárna Fukušima, podle japonských i merických expertů nehrozí, že by se oceánem radiace dál šířila.

Podívejte se na video, jak se bude vlna šířit:

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články