ANIMACE: Lodní doprava trošku nabobtnala. Kam se plavilo před 200 lety?

Lodní doprava prodělala za uplynulá staletí neskutečný rozvoj. Podívejte se, jak přibývalo lodí, které se plavily po světových oceánech.

ANIMACE: Lodní doprava trošku nabobtnala. Kam se plavilo před 200 lety?
ANIMACE: Lodní doprava trošku nabobtnala. Kam se plavilo před 200 lety?
Zdroj: archiv

Během 18. a 19. století se podařilo Evropě ovládnout svět. Do té doby se velmoci hašteřily o drobná území na kontinentu, ale s tím, jak se zlepšovala a modernizovala námořní plavba, se Evropanům dařilo pronikat do cizích zemí. A s pomocí střelného prachu je ovládnout. 

Hlavními námořními velmocemi té doby byli Angličané, Španělé a Holanďané. Princetonský historik Ben Schmidt použil údaje z lodních deníků a vytvořil rovnou dvě animace, které ukazují, jak od 17. století lodě putovaly. Navigační data lodí jsou volně dostupná, najdete je TADY

Na první animaci je vidět, jak se plavily lodě různých národností po oceánech od roku 1750 do roku 1850. Pokud se budete soustředit a porovnáte video s historickými událostmi, pak vás určitě upoutá několik momentů. Z animace jde vyčíst například snaha Britů ovládnout Indii, ale třeba také snahy Francie postavit se nadvládě Britů na oceánech.

 

Ve druhém videu jsou k vidění události za stejných sto let, ale stlačené do jediného roku – díky tomu jsou skvěle vidět sezónní vlivy. Na rozdíl od současnosti totiž bylo počasí tím hlavním faktorem, který omezoval plavbu lodí.

 

Pokud máte raději statické obrázky, výsledky sesbíraných dat ukazují také mapy z tohoto serveru. Možná ještě lépe než z animací z nich lze vyčíst, jak moc se lišily zájmy velmocí na světových mořích. Fascinující je i fakt, jak náročné bylo sesbírat údaje, díky nimž mapy a navigace vznikly. Pokaždé, když posádka plachetnice měřila polohu a zanášela ji do lodního deníku, musela provést sérii měření pomocí několika přístrojů. Dnes se kapitán jen podívá na displej GPS…

Následující obrázky ukazují trasy britských, holandských a španělských lodí:

Plavby některých lodí v mapách nejsou zanesené, autoři úmyslně ignorovali například cesty přes Tichý oceán. Proč, to se dozvíte na stránkách autora animací.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články