Češi chtějí zachránit asijského jednorožce, zoologickou senzaci 20. století

Saolu, vzácného asijského kopytníka, nikdy nechovala žádná zoo na světě. I přesto zoologické zahrady a další organizace z celého světa podporují úsilí, které představuje poslední naději na záchranu kriticky ohroženého druhu.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Pomoci by mohlo založení prvního záchranného chovného centra na světě. V rámci koordinované kampaně na jeho vznik přispělo už 22 evropských a severoamerických zoologických zahrad částkou více než 350 tisíc dolarů. Unie českých a slovenských zoologických zahrad se rozhodla připojit se k těmto snahám a záchranu saoly rovněž finančně podpořit. Pro záchranný projekt poskytne 100 tisíc korun.

Po Zoo Zlín, Zoo Praha, Zoo Ostrava a Zoo Plzeň, které tento ochranářský projekt již podporují, se tímto do projektu přímo zapojuje dalších 16 českých a slovenských zoo.

Saolu vědci objevili v roce 1992 v Annamském pohoří na hranicích Laosu a Vietnamu. Navzdory intenzivním snahám Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) o ochranu jejího přirozeného prostředí saolu stále významnou měrou ohrožuje komerční pytláctví, díky němuž se tento druh dostal na pokraj vyhynutí. Podle odhadů přežívá v přírodě pravděpodobně nanejvýš 100 jedinců. Posledním řešením kritické situace saoly je vybudovat chovné centrum, založit koordinovaný chovný program a vytvořit životaschopnou záložní populaci saoly v lidské péči pro případ jejího vymření v přírodě.
Divoká saola zachycená fotopastí v centrálním Laosu v roce 1999.Zdroj: archiv, se svolením Williama Robichauda

Pracovní skupina pro saolu (Saola Working Group) v rámci IUCN ve spolupráci s vietnamskou a laoskou vládou spustila 1. října 2017 kampaň na shromáždění finančních prostředků, které použije k založení záchranného chovného centra ve Vietnamu a ke zlepšení ochrany lesních oblastí Vietnamu a Laosu pro případné vypuštění saoly zpět do volné přírody.

„I když bude záchranný chovný program riskantním počinem, neboť o způsobu života, chování a rozmnožování saol zatím nic nevíme, je to jediná možnost, jak zachránit toto úchvatné zvíře před vyhubením,“ říká Bill Robichaud, koordinátor Saola Working Group IUCN.

„Unie českých a slovenských zoologických zahrad si je vědoma nevyčíslitelné hodnoty saoly i zcela neodkladné nutnosti podniknout co nejrychlejší a nejefektivnější opatření pro záchranu tohoto vzácného druhu. Jednotlivé členské zoologické zahrady se rozhodly svými příspěvky vyjádřit svůj jasný závazek k ochraně nejen saoly, ale i dalších ohrožených divokých zvířat,“ vysvětluje Mgr. Erich Kočner, prezident UCSZOO a ředitel Zoo Košice.

Od objevu bylo z přírody odchyceno pouhých přibližně 10 saol, a to obyvateli vesnic v Laosu a Vietnamu. Bez profesionální veterinární a chovatelské péče však tato zvířata přežila nanejvýš pouhých několik měsíců. Poslední odchycení saoly bylo zdokumentováno v roce 2010.

Biologové saolu v přírodě od jejího objevení vyfotografovali pouze pětkrát, a to vždy jen prostřednictvím fotopastí – dvakrát v Laosu a třikrát ve Vietnamu. Nejnovější fotografie byla pořízena v roce 2013, kdy fotopast Světového fondu na ochranu přírody zachytila saolu v rezervaci Quang Nam Saola Reserve ve středním Vietnamu. Byl to první snímek saoly v přírodě po více než 15 letech. Tyto kopytníky je velmi těžké v přírodě nalézt. Důvodem je jejich nízký počet a skrytý způsob života, pro které získala přezdívku „asijský jednorožec”.

Saola Working Group ve spolupráci s vietnamským ministerstvem zemědělství a rozvoje venkova zvolilo za místo pro výstavbu prvního centra na chov saoly na světě Národní park Bach Ma ve Vietnamu.

Související články