Co dokáže trpělivost: Týraná zvířata před a po záchraně

Případy týrání zvířat jsou vždy otřesné, nemělo by k nim docházet, ale o to radostnější je, když psi, kočky a i další zvířata najdou milující domov. Ukážeme vám příběhy jedenadvaceti zvířat, která se dočkala svého šťastného konce, ačkoli si zpočátku prožila mezi lidmi krušné časy. I přes zradu od člověka se těm nevinným tvorům díky náhradní péči povedlo obnovit jejich důvěru v dobro. 

Zdroj: Youtube

Není nic smutnějšího, než pohled na obrázky týraných zvířat - němých tváří, které svůj osud nemají šanci změnit vlastním přičiněním. Z fotografií je cítit bezmoc, a stejnou bezmoc pociťujeme i my, protože není v našich silách podobným případům zabránit.

VIDEO: ROZZUŘENÝ SLON VTRHNE MEZI DAV LIDÍ A ZDEMOLUJE OSOBNÍ AUTO. PROČ?

Proč vlastně lidé zvířatům ubližují? Odkud se bere taková nepochopitelná krutost? Psychologické výzkumy naznačují, že zvířata v drtivé většině případů nejsou týrána proto, že by byla agresivní nebo jiným způsobem nebezpečná. Motivace k týrání vychází z povahy člověka samého. Tyran chce zvíře ovládnout, dokázat si svoji nadřazenost, pomstít se mu nebo šokovat okolí pro "zábavu". Někteří jedinci si na zvířatech jednoduše vylévají vztek, jiní tím vydírají blízkou osobu. Řada žen, které utekly od tyranizujícího partnera, má zkušenost, že partner vyhrožoval zabitím jejich domácího mazlíčka.

Od násilí na zvířatech je jen krůček k násilí na lidech. Drtivá většina sériových vrahů podle psychologů nejprve týrala zvířata, než se jejich oběťmi staly lidské bytosti. Psychologové dále upozorňují, že v rodinách, kde se týrá zvíře, často dochází i k týrání dětí a jiných slabších osob.

HŘÍČKY MATKY PŘÍRODY: ŽIVOTASCHOPNÉ ZVÍŘECÍ MUTACE. TITO TVOROVÉ EXISTUJÍ A ŽIJÍ

O to radostnější je pak vědomí, že některé příběhy týraných zvířat mají šťastný konec. Prohlédněte si fotogalerii psíků a kočiček, jejichž život vzal díky dobrým lidem obrat k lepšímu, ačkoli byli nalezeni ve zuboženém stavu. Rozdíly "před a po" jsou neuvěřitelné a dodávají nám naději, že na záchranu není nikdy pozdě.

Může vás ještě zajímat: 

GALERIE ROZTOMILOSTI: Zvířecí kamarádi jako mláďata a dospělí

Galerie fleků: řádění matky přírody! Nejzajímavější ZVÍŘECÍ ANOMÁLIE

Související články