Čínské ponorky mají překonat Tichý oceán za 100 minut

Ponorky jsou obávanými zbraněmi, skryté v hlubinách oceánu mohly vypustit rakety i s jadernou náloží. Ovšem na druhou stranu ploužily se pod hladinou nanejvýš rychlostí povolenou pro obec. To však chtějí rázně změnit konstruktéři z čínského Charbinu.

Čínské ponorky mají překonat Tichý oceán za 100 minut
Čínské ponorky mají překonat Tichý oceán za 100 minut
Zdroj: archiv

Klasické ponorky dosahují v hlubinách rychlosti kolem 55 km/h. Podle listu South China Morning Post charbinští inženýři hodlají postavit revoluční ponorku, která zvládne překonat vzdálenost mezi Šanghají a San Franciscem, tedy přibližně 10 tisíc kilometrů za necelé dvě hodiny. Zní to až trochu fantasticky, ale na druhou stranu jev, který to má teoreticky zajistit je znám již dlouho.

Superkavitace – tedy vytvoření trvalé vzduchové bubliny, která sníží tření vodní masy – dokonce již využívají první a zatím utajované zbraně velmocí. Prvenství si připsali Sověti, jejich experimentální torpédo s využitím superkavitace dosáhlo 370 km/h. A přibližně před pěti lety se objevila zpráva, že Američané úspěšně vyvíjejí miniponorky v rámci projektu Underwater Express, které dosahují rychlosti 185 km/h. Funkční řešení na podobném principu by bylo samozřejmě žádoucí i pro klasické lodi – o což v USA také usilují.

Číňané si nyní chtějí jako sílící mocnost přisadit i v této oblasti a tvrdí, že přišli na inovativní postupy, které překonávají dva hlavní problémy, jejichž překonání je nutné k dosažení superkavitace pro velká tělesa a pak i zrychlení na úroveň zvuku (což je pod vodou téměř 6000 km/h).

„Naše technologie je odlišná od všech dosavadních přístupů,“ tvrdí vedoucí výzkumu, profesor Li Feng-čen.

superkavitace

Pro vytvoření bubliny je nejprve nutné, aby ponorka dosáhla pod hladinou rychlosti 100 km/h, kdy je možné vytvořit superkavitační bublinu. Tím to ale nekončí, protože následně motor už nemůže využívat odpor vody a zákonitě musí přejít na raketový pohon.

Problémy však zůstávají, protože je velmi obtížné kontrolovat velikost bubliny a mohou být problémy s její stabilitou, Li však tvrdí, že lze měnit nastavení kapalné membrány a změnou hodnot jejího odporu i takovou ponorku kormidlovat.

Přestože je projekt utajován především s ohledem na jeho vojenský potenciál, někteří odborníci pochybují o smysluplnosti takových ponorek, protože budou značně hlasité. Současné ponorky si zakládají na tichém pohybu, skrývání a možnosti překvapivého přiblížení k hladině s taktikou udeř a zmiz.

Ovšem nemalé jsou i možnosti komerčního využití nejen v civilní dopravě, ale třeba i pro individuální plavání a potápění, které by se dostaly podle profesora Li na zcela novou úroveň.

 

Související články