Cukr + len = první bio auto z Eindhovenu

Biologicky rozložitelné auto, ve kterém se můžete prohánět rychlostí až 80 km/hod, může být dalším krokem v ekologické automobilové dopravě. VIDEO z prezentace v článku.

Lina je automobilem budoucnosti. Lehký a efektivní vůz vyrobený za použití rostlin.
Lina je automobilem budoucnosti. Lehký a efektivní vůz vyrobený za použití rostlin.
Zdroj: Profimedia.cz

Lehké elektrické auto vyvinuli studenti z vysoké školy technologické v nizozemském Eindhovenu. Na výrobu použili pryskyřici získanou z cukrové řepy a len vypěstovaný právě v Holandsku. Konkrétně? Podvozek, karoserie a interiér vozidla jsou pouze z přírodních materiálů.

Speciální automobil dostal název Lina. Váží pouhých 310 kilogramů a dokáže jet maximální rychlostí 80 kilometrů za hodinu. Poháněn je lithium-iontovými bateriemi s výkonem 8 kilowattů, které využívají dva DC motory. V současné době je certifikovaný u Nizozemského úřadu pro vozidla jako technicky způsobilý a je vhodný pro přepravu čtyř osob. 

Zdroj: Youtube

Jedinými komponenty, které nejsou z biologicky rozložitelných materiálů, jsou kola a náprava. Co je vyrobeno z cukrové řepy na první pohled sice připomíná plast, ale není tomu tak. Pro sestrojení lehkého podvozku využil tým kombinaci bio-kompozitů a bio-plastů. Kompozit na bázi bio je vyrobený ze lnu, a přitom nabízí poměr pevnosti a hmotnosti podobný jako u skleněného vlákna. Přitom se však výrazně liší v souvislosti s udržitelností.

Vozidlo je navíc vybaveno technologií NFC. Identifikátor je zabudovaný ve dveřích a jeho cílem je rozpoznání a odemknutí různým řidičům po přiložení jejich chytrého telefonu. Vozidlo se poté přizpůsobí konkrétnímu uživateli, například seznamem oblíbených písniček nebo přístupem k telefonním kontaktům. Funkce se hodí při sdílení auta několika lidmi, např. členy rodiny.

Mohlo by vás zajímat: