Dikobraz versus levhart nebo lví smečka. Hádejte, kdo vyhraje?

V Africe je boj o život neúprosný. Kořistí a predátorem se může stát kdokoli. Na vybírání není čas.

Dikobraz versus levhart nebo lví smečka. Hádejte, kdo vyhraje?
Dikobraz versus levhart nebo lví smečka. Hádejte, kdo vyhraje?
Zdroj: archiv

A tak se fotografům i návštěvníkům podařilo zachytit na první pohled docela bizarní souboje. Drobný dikobraz je takovým Davidem a levhart, nebo dokonce celá lví smečka jsou neporazitelnými Goliáši. Ale v divoké přírodě není nikdy nic tak jednoznačné a černo-bílé. Drobní dikobrazi totiž dostali do vínku docela úspěšnou zbraň, která je dokáže ochránit třeba i před celou lví smečkou - jejich ostny jsou totiž ostré jako jehly. Kdo se s nimi dostane do křížku, riskuje nejen obrovskou bolest, potenciální zánět, ale také třeba smrtelné poranění vnitřních orgánů.

Urzoni kanadští mají podobné bodliny. Vědci odhalili tajemství úspěšnosti těchto zbraní

Dikobraz versus lví smečka

Lvi jsou páni afrických savan. Jejich přítomnost vyvolává respekt v řadách téměř všech zvířat. Až na jednu výjimku - dikobraza. Malý hlodavec se pohybuje spíš pomalu a byl by - nebýt bodlin - ideální a snadnou kořistí pro mnoho zvířecích obyvatel afrického kontinentu. 

I když dikobraz své bodliny vystřelovat nemůže, jak tvrdí rozšířený mýtus, ostny se snadno uvolňují  a zůstávají zapíchnuté v těle nepřítele. Pod dlouhými bodlinami mají tito hlodavci ještě další sadu kratších a silnějších ostnů. 

Věděli jste, že…
- dikobrazi žijí pouze ve starém světě, v Africe, jižní a jihovýchodní Asii a také ve Středozemí?
- v Americe najdete velmi podobného živočicha, který se s dikobrazi často plete - urzona kanadského?
- dikobrazy najdete i v Evropě? Na Apeninském poloostrově.

Dikobrazi se nejdříve snaží útočníka zastrašit. Dupou, funí a chřestí ostny, to ale v mnoha případech nestačí. Vytasí pak svou pravou zbraň. Otočí se k nepříteli zády a začnou couvat a snaží se zapíchnout ostny (uvolňují je stahováním kůže) do útočníkova těla. Tam se ostny pevně zabodnou a mohou způsobit nejen zánět, ale i následnou smrt. 

Podívejte se na video National Geographic - zachycuje boj neohroženého dikobraza s několika mladými a především zvědavými lvy:

Dikobraz versus levhart:

Levharti docela úspěšně přežívají díky své neuvěřitelné přizpůsobivosti - a ta se týká i stravy. Živí se vším možným - od hlodavců až po antilopy. Živí se třeba i želvami, pštrosy, šakaly a nepohrdnou ani dikobrazem.

Jejich přizpůsobivost je vidět i na místech jejich výskytu - v Africe obývají buše i pralesní oblasti, v Asii žijí na polopouštích i v tropických pralesích a ve vyšších polohách dokážou čelit velmi tvrdým zimám. Vystupují i vysoko do hor a jsou výborní plavci. Patří mezi nejrozšířenější kočkovité šelmy.

Toto video zachycuje levharta, na jehož jídelníčku se dikobraz objevuje, jak se snaží ostnatého hlodavce udolat. Podaří se mu to?

 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články