Doprava budoucnosti: Podbike neboli kolo a elektromobil v jednom

Norská společnost představila velomobil Podbike, který zkombinoval prvky cyklistiky s designem automobilu. Při jízdě sice musíte šlápnout do pedálů, ale pomůže vám elektrický pohon, a hlavně se budete cítit v bezpečí.

Zdroj: Profimedia.cz

Podbike je navržený tak, že pedály slouží pouze k napájení generátoru, nikoli k otáčení kol. Zajímavé je, že „zaparkovat“ jej můžete i ve svislé poloze, což znamená, že nezabere tolik místa. Podle společnosti se na jedno parkovací místo vejde celkem osm velomobilů.

Zdroj: Profimedia.czKonstrukce se skládá ze čtyř kol a dvou HUB motorů. Skrze pedály se generuje energie elektricky přenášená na motory, zatímco akumulátor nabízí dodatečnou energii.

Podbike má místo pro jednoho dospělého s prostorem vzadu pro dítě. Na nabitou baterii ujede vzdálenost kolem 60 kilometrů. Vybaven je termoplastickou střechou s hliníkovým rámem pro ochranu před povětrnostními vlivy a pro podporu optimální aerodynamiky.

Zdroj: Youtube

„Automobily způsobují spoustu problémů, z nichž stále diskutovanější je znečištění ovzduší. Jízdní kola jsou mnohem lepší variantou. Bohužel jsou jen minimálně využívaná pro každodenní dopravu. Vzali jsme to jako výzvu a řešili, jak přesvědčit co nejvíce lidí, aby dali přednost kolu,“ řekl mluvčí norské společnosti. Podbike je podle něj vozidlo, které skvěle propojuje pohodlí a praktičnost s nízkým dopadem na životní prostředí.

Velomobil by opravdu mohl být tím pravým řešením dopravy budoucnosti. U elektricky ovládaných kol sice odpadá zátěž při zdolávání strmých kopců nebo během jízdy v silném větru. Neřeší se však problém při náhlých změnách počasí ani dostatečně nechrání v případě nehod. Podbike, který je v rámci Evropské unie klasifikován jako jízdní kolo, je v tomto ohledu mnohem vypracovanější, tedy rychlejší a bezpečnější.

V Norsku by se měl začít prodávat počátkem roku 2019 a v Evropě v roce 2020. Cena se odhaduje na 4500 eur.

Mohlo by vás zajímat: