Finsko je nejšťastnější země na světě

Ze světové zprávy o štěstí vyplývá, že za nejlepšími podmínkami k životu je potřeba vydat se na sever Evropy. Naopak Spojené státy se stále propadají dolů. Letos skončili na 18. místě. Přestože je země ekonomicky silná, potýká se s problémy s obezitou, depresemi a nedůvěrou ve státní instituce. 

Finsko sesadilo z trůnu Norsko a stalo se nejšťastnějším národem na světě.
Finsko sesadilo z trůnu Norsko a stalo se nejšťastnějším národem na světě.
Zdroj: Profimedia.cz

Kde je lidem nejvíc dobře? Agentura OSN se i letos zaměřila na pocit štěstí z hlediska průměrné délky života, HDP, sociální podpory, míry korupce, bezpečnosti i svobody rozhodování. V potaz tentokrát vzala i fakt, jak se v zemi cítí imigranti.

V souboji 156 zemí světa zvítězilo Finsko, kde si lidé pochvalují přístup k přírodě, bezpečnosti, péči o děti, dobré školy a bezplatnou zdravotní péči.

Finsko se tak vyhouplo z loňského pátého místo a na prvním místě vystřídalo Norsko. V letošní top 10 severské země dominují – k Finsku, Norsku, Dánsku, Nizozemsku a Švédsku se navíc přidal Island, Švýcarsko, Kanada, Nový Zéland a Austrálie.  
 
Ekonomicky velmi silné státy obsadily až druhou desítku – Spojené státy jsou na 18. místě (vloni na 14. místě), Británie má 19. místo a Spojené arabské emiráty skončily na 20. místě.
 
Česko si oproti loňskému roku polepšilo – z 23. místa se dostalo na 21. pozici a Slovensko, které bylo vloni čtyřicáté, je letos na 39. místě.

Krize v zámoří

Jedna z kapitol 170tistránkové zprávy se věnuje i stále častějším zdravotním problémům, jako je obezita, deprese a zneužívání návykových látek. Ukázalo se, že ve Spojených státech se tyto problémy objevují mnohem častěji než v ostatních zemích.
 
Přestože ekonomika roste a příjmy na jednoho obyvatele se v USA během posledního půl století výrazně zvýšily, pocit štěstí je ve vážném ohrožení. Vliv na nespokojenost má oslabená sociální podpora, zhoršující se podmínky ve zdravotnictví, nárůst korupce ve vládě a v podnikání a pokles důvěry ve veřejné instituce.
 
"Přestože jsou Spojené státy stále bohatší, situace se nezlepšuje a bez přehánění by se dalo říct, že Amerika právě prožívá společenskou krizi,“ řekl profesor Jeffrey Sachs z Kolumbijské univerzity v New Yorku.

Shoda imigrantů a místních

Poprvé, co se agentura OSN věnuje zpracování zprávy o světovém štěstí, se zajímala i o pocit štěstí imigrantů v jednotlivých zemích. I v této kategorii získalo nejvyšší ocenění Finsko. Naopak nejméně šťastní byli přistěhovalci v Sýrii, kterou už se sedm let potýká s občanskou válkou.
 
"Zajímavým zjištěním zprávy je pozoruhodná shoda mezi štěstím přistěhovalců a místních obyvatel," oznámil profesor John Helliwell z Kanadské univerzity v Britské Kolumbii. "Přestože přistěhovalci pocházejí ze zemí s velmi odlišnými úrovněmi štěstí, jejich zpětná vazba o životě v nových domovech se shoduje s pocity místních obyvatel."

Nejhůře se aktuálně žije v Burundi, které se umístilo na posledním 156. místě. Země ve východní Africe se zmítá v občanské válkce a v nekončících pokusech o převrat, jejichž součástí jsou i etnické čistky.

10 nejšťastnějších zemí

1. Finsko (vloni 5.)

2. Norsko (1.)

3. Dánsko (2.)

4. Island (3.)

5. Švýcarsko (4.)

6. Nizozemí (6.)

7. Kanada (7.)

8. Nový Zéland (8.)

9. Švédsko (10.)

10. Austrálie (9.)

10 nejméně šťastných zemí

147. Malawi (vloni 136.)

148. Haiti (145.)

149. Libérie (148.)

150. Sýrie (152.)

151. Rwanda (151.)

152. Jemen (146.)

153. Tanzánie (153.)

154. Jižní Súdán (147.)

155. Středoafrická republika (155.)

156. Burundi (154.)

Mohlo by vás zajímat: