Jak se vybírá místo pro vesmírný dalekohled? A kde taková území jsou?

Podle čeho se vybírají místa, kde se stavějí obrovské dalekohledy? Takový dalekohled je totiž na výběr lokality docela náročný.

Jak se vybírá místo pro vesmírný dalekohled? A kde taková území jsou?
Jak se vybírá místo pro vesmírný dalekohled? A kde taková území jsou?
Zdroj: archiv

Když se člověk podívá na lokalitu největších světových observatoří na mapě, nemůže se ubránit pocitu, že astronomové musí milovat oceán a hory, a proto v rámci efektivity staví dalekohledy na místech, kam se ‘normální smrtelník’ podívá leda tak na dovolenou. Ačkoliv lásku k moři a oceánům jim nikdo upřít nemůže, za lokalitami dalekohledů stojí daleko pádnější důvody než jen klima pro příjemné služební cesty.

VIDEO: Jak vypadá největší vesmírný dalekohled an světě?

Co všechno mu vadí?

Pokud se rozhodnete postavit observatoř světové úrovně, musíte brát v úvahu to, v jakých podmínkách ji postavíte. Postavit optický dalekohled uprostřed města přirozeně nedává smysl, protože by byl konstantně oslňován pouličním osvětlením. Podobně jsou na tom rádiové dalekohledy, které by byly rušeny jakýmikoliv rádiovými vlnami, mobilními telefony a podobnými zařízeními. Jak tedy vypadá ideální místo pro většinu pozemních observatoří?

 

Je dostatečně odlehlé, aby nebylo rušeno vnějšími vlivy. Žádoucí je i velká nadmořská výška. Ta hned ze dvou důvodů. Nad dalekohledy je menší vrstva atmosféry a observatoř je nad nízkou oblačností. Zároveň je žádoucí, aby místo pro observatoř nebylo příliš vlhké, neboť vodní páry absorbují některé vlnové délky. V ideálním případě by se zde neměla příliš měnit teplota, neboť přístroje, zejména ty, které pozorují v blízké infračervené oblasti, a submilimetrové, jsou na tyto změny velmi citlivé.

 

Jaké observatoře jsou nejvýznamnější? 

Paranal Observatory (ESO) - Chile - 2,635 m (hostuje např. Very Large Telescope, VLT)
La Silla Observatory (ESO) - Chile - 2,380 m (např. New Technology Telescope, NTT)
Mauna Kea Observatory - Hawaii, USA - 4,190 m (např. dalekohledy Keck)
Roque de Los Muchachos Observatory - Kanárské ostrovy, Španělsko - 2,396 m (např. Gran Telescopio de Canarias, GTC)
Apache Point Observatory - Nové Mexiko, USA - 2,788 m (např. Sloan Digital Sky Survey, SDSS) 

Pro optické dalekohledy podmínky nejsou až tak stríktní, jako pro zmíněné submilimetrové dalekohledy, jakým je například ALMA (Atacama Large Millimeter Array) na pláni Chajnantor.

Pozor na páry

V případě submilimetrových observatoří je třeba dávat pozor hlavně na troposférické vodní páry. Právě ty absorbují záření na submilimetrových délkách a znemožňují pozorování. Testování míst s nejnižším výskytem vodních par v troposféře se od roku 2006 zabýval přístroj IASI (Infrared Atmospheric Sounding Interferometer) na družici METOP-A.

OBRAZEM: Vzdálené galaxie v 16 milionech pixelů

Ta se nachází na polární orbitě, a je tak schopná pozorovat každý den všechny vytipované oblasti. Je pro ně schopná spočítat takzvaný transmisní model, který do jisté míry předpovídá, jak moc bude submilimetrové záření pohlcováno.

Po mnoha letech měření byla stanovena nejlepší místa pro sudmilimetrové observatoře. Suverénně nejlepší podmínky jsou v Chile a na Antarktidě, kde je absorpce submilimetrového záření v podstatě minimální. Antarktida má navíc tu výhodu, že jsou zde prakticky neměnné podmínky a konstantní půlroční tma (nemluvě o tom, že odhlehlejší místo jen tak nenajdete). V rámci severní polokoule bylo překvapivě zjištěno, že podmínky, v tomto ohledu srovnatelné s Havajskými ostrovy, má Grónsko. Špatně na tom není ani Yangbajing v Tibetu, kde se nachází mezinárodní observatoř detekce kosmického záření. 

Takže pokud chcete zaměstnání, kde vás v budoucnu pošlou na služební cestu na Antarktidu, astronomie nemusí být špatná volba.

Úvodní foto: South Pole Telescope se sběrnou plochou 10 m, který detekuje záření na mikrovlnách, milimetrových a submilimetrových délkách. Zdroj Jeff McMahon

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

 

Související články