Jak zubní kartáček zachránil vesmírnou stanici ISS

Dějiny dobývání vesmíru jsou plné improvizací. Člověk by řekl, že patří spíš do minulosti – opak je však pravdou. Minulý týden totiž zachránili dva astronauti mezinárodní vesmírnou stanici ISS pomocí zubního kartáčku.

Zdroj: archiv

Přestože se o tom moc nepsalo, je pravdou, že ISS měla před týdnem dost závažný problém. Ale protože také marketing vesmírného výzkumu se věnuje raději těm příjemným a úspěšným záležitostem, do médií se tato informace dostala jen okrajově. Bylo by však škoda o ní neříct – způsob, jakým NASA problém vyřešila, je totiž ukázkou toho, jak vítězí důvtip nad moderní technologií za miliardy. Porouchaný byl důležitý systém zodpovědný za přívod elektřiny pro stanici; několik dní tak celá ISS jela jen v nouzovém režimu. 

NASA odhalila ve vesmíru miliony černých děr

Aby to napravili, museli astronauti Akihiko Hošide a Sunita Williamsová vystoupit ve skafandrech do vesmíru a při operaci dlouhé 6 a půl hodiny závadu odstranit. Byli přitom vybaveni několika improvizovanými nástroji: problém byl tak vážný a výjimečný, že na celé ISS nebyl nástroj určený pro takovou práci. Nakonec závadu vyřešil obyčejný zubní kartáček za pár dolarů. 

Jak to celé začalo

30. srpna Williamsová a Hošide vystoupili do vesmírného prostoru na celých osm hodin, ale ani přesto nebyli schopní vyřešit porouchanou jednotku MBSU. Od té doby na vyřešení problému pracoval tým expertů všeho druhu v Johnsonově centu v Houstonu. Nejlepší inženýři NASA zkoušeli přijít na to, jak nainstalovat jednotku MBSU za použití vybavení, které je na palubě ISS. Celé to vypadalo podobně jako ve slavné (a pravdivé) scéně z filmu Apollo 13, kdy se řešilo, jak zachránit nešťastnou výpravu na Měsíc, také jen pomocí gumových rukavic, papírové krabice a pár dalších drobností. 

Nakonec se jako klíčový problém ukázalo odstranit zaseknutý uzávěr. To se nakonec podařilo vyřešit pomocí upraveného kartáčku na zuby, jímž astronauti zaseknutou část promazali. Dalším improvizovaným nástrojem, který astronauti využili na opravu, byl kartáč vyrobený z drátů. Keith Johnson z Johnsonova vesmírného centra popsal, proč použili právě tyto improvizované nástroje: „Věděli jsme, že v krytu máme nějaké částice, proto jsme museli my dole vymyslet nástroj s využitím toho, co mají tam nahoře.“ 

Mise skončila naprostým úspěchem – jednotka MBSU funguje bez problémů. „Vypadá to, že jste právě opravili stanici,“ zavolal rádiem opravářům astronaut Jack Fischer poté, co z ISS zkontroval, jak všechno funguje. Novinářům pak řekl: „V posledních pár dnech jsme se cítili, jako bychom byli na Apollu 13. NASA naštěstí umí skvěle řešit neřešitelné problémy – a tak gratuluji celému týmu!“ Inženýři, kteří zubní kartáček navrhli, si záchrannou misi na pomoc Apollu 13 několikrát připomněli – šéf týmu Van Cise dodal: „Bylo neuvěřitelné sledovat, kolik kreativních nápadů se v naší skupině tak rychle objevilo. Bylo to opravdu jako ve filmu!“

 FOTO: NASA

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články