James Cameron a jeho ponor na nejhlubší místo naší planety

Na National Geographic budete moci 13. května zhlédnout premiéru jedinečného dokumentu o sestupu Jamese Camerona na dno Mariánského příkopu.

Zdroj: archiv

Byl to můj celoživotní sen. Většina lidí mě zná jako filmaře. Ale mou vášní vždy byl a je oceán a jeho poznávání…

Americký filmař James Cameron přenesl ve svých snímcích Avatar či Vetřelci diváky do alternativních světů, ale teprve jeho nedávno uskutečněná expedice na dno oceánu nabízí opravdu nezapomenutelný filmový zážitek a pohled na zcela jiný svět.

National Geographic Channel (NGC) oznámil 2. května uvedení premiérového půlhodinového dokumentárního speciálu James Cameron: Cesta na dno Země, v němž zaznamenal historicky první samostatně provedený sestup na dno Mariánského příkopu, do nejhlubšího bodu naší planety.

Nejizolovanější místo na Zemi?

V březnu se vizionářský filmař a průzkumník National Geographic vydal do hloubky bezmála 11 kilometrů a přistál v bodě nazývaném jako Challender Deep, jež najdeme v tichomořském Mariánském příkopu, pravděpodobně nejvíce izolovaném místě naší planety.

Exkluzivní dokument James Cameron: Cesta na dno Země uvede National Geographic Channel v premiéře v neděli 13. května od 21 hodin.

Rekordní výprava, kterou sledovala média ze všech koutů světa, byla součástí tzv. Deepsea Challenge, vědecké expedice provádějící hlubokomořský průzkum a bádání. Jejími garanty jsou právě James Cameron a společnosti National Geographic a Rolex. Cameron je prvním člověkem, jemuž se zdařil individuální ponor v jednomístném prostředku, a zároveň první osobou, která dosáhla naprostého dna Země v ručně řízeném batyskafu.

 

V doposud nejdetailnějším rozhovoru popsal James Cameron svou cestu do hlubin oceánu takto: „Sledoval jsem číslice, které ukazovaly, že klesám hlouběji a hlouběji. Když se dostanete do cílové hloubky, ponorka se zpomalí. Máte dlouhou chvíli na to, abyste se nad tím zamysleli. A pak musíte rychle jednat. Na dno vám už zbývá jen pár set metrů, musíte vyladit zátěže, nastavit kameru, zapnout reflektor. A jak hloubkoměr odpočítával, viděl jsem pod sebou tlumenou záři dna.“

Diváci se mohou těšit na všechny důležité momenty z více než sedmiletých příprav i aktuální záběry chvíle, kdy Cameron dosáhl zemského dna. Projekt byl rovněž Cameronovou první výpravou po získání titulu „průzkumník National Geographic“. 

Nemohl bych si vybrat lepšího partnera. National Geographic je organizace, která se vždy zasazovala o prozkoumávání a bádání, právě tím se proslavil TV kanál i magazín. Nachází totiž hranice lidského poznání a posouvají je dále. Historicky se snaží propagovat zkoumání, ale i nadchnout lidi něčím novým,“ říká Cameron.

Tři terénní vozy na špičce prstu 

V průběhu dokumentu se Cameron podělí o své myšlenky po jednom z prvních zkušebních ponorů a popíše zvláštní pocity z klesání temnotou i rozhodnutí, která musel učinit, když ponorka dorazila až na dno. Diváci zároveň uvidí, s jakými problémy se během experimentu musel vyrovnávat.

S výškou 188 centimetrů pro něj nebylo vůbec jednoduché se vměstnat do speciálně vytvořeného batyskafu, který se během klesání dokázal o 8 centimetrů smrštit a vydržel extrémní tlak pod hladinou. Ten odpovídá zhruba tlaku tří terénních vozů stojících na špičce našeho prstu u nohy. Několik hodin musel mít ohnutá kolena a rukama mohl pohnout jen několik centimetrů nutných k ovládání ponorky. Díky kamerám umístěným uvnitř bylo přesně zdokumentováno, v jakých podmínkách se celá plavba odehrála.

Skutečným cílem byla podpora výzkumu oceánů

Přelomový ponor měl mj. za úkol upozornit na nutnost výzkumu oceánu jako poslední neprozkoumané oblasti naší planety. Jak říká Cameron: „Mnohem více peněz se investuje do výzkumu vesmíru, ale jsou to oceány, co nám pomůže uchovat život zde na planetě Zemi. A my je ničíme rychleji, než je prozkoumáváme. Snažím se tedy také upoutat pozornost na nedostatečné financování oceánografického výzkumu.“

Více informací o dokumentu naleznete také na Facebooku a Twitteru NGC a na stránkách National Geographic Channel.  

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články