Jiný způsob vaření může snížit kalorickou zátěž stejného jídla i o polovinu

Staré přísloví „Co si kdo navaří, to si také sní!" může dostat nový dodatek, že míra následného ztloustnutí nemusí nutně záviset na množství nebo druhu potraviny, ale na tom, jak ji uvaříte.

Není rýže jako rýže, závisí, jak se uvaří.
Není rýže jako rýže, závisí, jak se uvaří.
Zdroj: dollarphotoclub.com

Vezměte si takovou rýži. Mohla by určitě aspirovat na nejrozšířenější potravinu na světě. Dobře se dlouhodobě skladuje a bez náročné přípravy ji lze zakomponovat do nejrůznějších jídel po celém světě. Jenže, jak už to bývá, je i nositelkou „proklatých" kalorií – především ve formě škrobu, který se při trávení částečně mění na cukr, ale hlavně na tělesný tuk.

Za obezitu mohou bakterie. Tělo se jen brání

Přitom stačí rýží uvařit jinak a linka mířící od konzumace rýže k ukládání tělesného tuku se naruší – tedy kalorická hodnota rýže klesne o 50 procent a ještě to sebou nese další výhody. Tvrdí to podle listu The Washington Post výzkum vysokoškolského studenta chemie ze Srí Lanky, který porovnával různé metody vaření rýže a jak je po chemické stránce sladit s lidským metabolismem. A našel jednoduchý recept.

"Stačí vařit rýži jako obvykle, ovšem s jednou změnou – ve chvíli, kdy se začne voda vařit, tak před přidáním rýže, přidáme kokosový olej v množství, které odpovídá 3 % hmotnosti vařené rýže," prozrazuje Sudhair James, který představil svůj předběžný výzkum setkání American Chemical Society (ACS). Ale to není vše. Po uvaření je potřeba nechat rýži vychladnout, klidně během 12 hodin.

Proces vaření s kokosovým olejem, doplněný o zchlazení po chemické stránce naruší trvanlivé škroby, které nejvíce přispívají k tvorbě tuku. Rýže v tom není sama – podobně působí na škroby forma úpravy například u brambor nebo hrachu.
Studie by měla být doplněna i pro evropské podmínky, kde se kokosový olej tolik nepoužívá jako na Cejlonu.

Související články