Lékaři bez hranic ošetřili v Somálsku půl milionu pacientů. Krize však pokračuje

Lékaři bez hranic zachraňují životy lidí ohrožených násilím, nemocemi a podvýživou. V Somálsku je to běh na dlouhou trať…

Zdroj: archiv

Humanitární krize v Somálsku v loňském roce dominovala titulním stránkám novin. Pozornost médií od té doby zeslábla, ale závažnost situace v Somálsku je stále vysoká. Rozsah krize je jasně čitelný ze svědectví pacientů a personálu mezinárodní humanitární zdravotnické organizace Lékaři bez hranic. Ti každodenně zachraňují životy v oblastech ohrožených násilím, podvýživou a nemocemi.

Abdirasak Sheikh Abdiwahab pracuje ve výživovém centru Lékařů bez hranic pro závažně podvyživené děti v přístavním městě Kismayo v jižním Somálsku. „Pacientů je mnoho, protože tady není žádná veřejná nemocnice. Pracujeme v malé pronajaté budově, kde se staráme o podvyživené děti. Většinou jich tu máme mezi 80 a 120,“ říká Abdisarak.

Středisko v Kismayu přitahuje lidi z velké dálky, někdy cestují i více než 60 kilometrů. Matka jednoho z pacientů je z Kismaya, ale před lety musela z města uprchnout v průběhu občanské války. „Nejdřív jsem žila v Kismayu, a pak jsme se přesunuli do tábora v Hagardheera. Zůstala jsem tam osm měsíců, ale pak můj jednoroční syn těžce onemocněl a já se musela vrátit do Kismaya. Když jsem se vrátila, řekli mi, že je tu nová nemocnice Lékařů bez hranic, kde léčí děti, a tak jsem ho sem přinesla,“ vypráví.

Líba Taylor v Somálsku: Fotila jsem dívky, které se na obřízku vysloveně těší

„V nemocnici jsme už 17 dnů. Služby jsou tu kvalitní. V noci ošetřovatelé syna pravidelně budí, dávají mu mléko a kontrolují jeho stav. Když má průjem, dostává léky. Péče je opravdu nepřetržitá,“ dodává.

V její rodné vesnici je potřeba zdravotní péče zjevně velmi vysoká. „Auta odevšad svážejí pacienty,“ říká. „Lidé jsou přinášeni k silnici, kde mohou být snadno odváženi. Tato organizace opravdu pomáhá lidem, kteří to potřebují.“

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I v jiných částech Somálska je situace podobná. Například v okolí vesnice Guri El je zdraví populace podlomeno několikaměsíčním nedostatkem jídla. Dr. Faiza Adam Abdirahman, který pracuje v nemocnici Lékařů bez hranic v Guri El, vypráví o místních podmínkách.

„Před několika dny trochu zapršelo. Lidí v okolních vesnicích jsou oslabeni podvýživou, a proto hned propukly nemoci jako spalničky a malárie. Začalo k nám přicházet mnoho pacientů. Nemocnice byla přeplněná a dalo se to jen stěží zvládat. Normálně máme kapacitu 40 lůžek, ale měli jsme tu i 160 dětí.  Všechny byly velmi oslabené. Přicházely s vysokou horečkou, a proto jsme jim dávali vitamín A nebo dle potřeby také nutriční doplňky a transfúze. Mnoho z nich také mělo další infekce typu pneumonie a podobně.“

V období od května do prosince 2011 Lékaři bez hranic provozovali 22 projektů v různých částech Somálska a v uprchlických táborech pro Somálce v Etiopii a Keni. V tomto období ošetřili přes 78 500 pacientů s akutní a 30 000 se středně těžkou podvýživou. Bylo ošetřeno i více než 7 200 pacientů se spalničkami a dalších 255 000 lidí v oblasti Afrického rohu bylo naočkovánoLékaři bez hranic pomohli u více než 6 000 porodů a celkem vyšetřili více než 537 500 pacientů. Válka v Somálsku trvá už 21 let a konec konfliktu stále není v dohledu.

Také v Kismayu se po začátku období dešťů začaly šířit spalničky. „V současnosti léčíme všechny případy spalniček,“ říká Abdisarak ze střediska v Kismayu. „U podvýživy však ošetřujeme jen závažné případy u dětí mladších pěti let, protože pro všechny prostě nemáme místo,“ dodává.

O závažnosti epidemie vypráví i jedna z pacientek v Kismayu. „Přišla jsem z vesnice Goobay s pěti dětmi. Šli jsme celou noc. Jedno z dětí dostalo spalničky a ty se rychle rozšířily na všechny ostatní. V nemocnici už jsme 12 dní. Když jsem je sem přivedla, téměř nemohly chodit, ale teď už jsou v pořádku.“


 Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF) jsou mezinárodní humanitární organizace, která poskytuje odbornou zdravotnickou pomoc lidem v ohrožení a v případě krizí. Lékaři bez hranic mají v současnosti více než 2 500 mezinárodních a 25 000 místních spolupracovníků, kteří poskytují zdravotnickou pomoc ve zhruba 65 zemích světa. Lékaři bez hranic poskytují zdravotní péči převážně v zemích, ve kterých nefungují nebo zcela chybí jakékoliv zdravotnické struktury, často v odlehlých a těžce přístupných oblastech.

Podpořit Lékaře bez hranic můžete nejen jako člen mise, ale také coby dárce nebo dobrovolník. Více informací naleznete na www.lekaribezhranic.cz.

Lékaři bez hranic zveřejnují pravidelné zprávy, rozhovory, svědectví pacientů, videa a fotografie o situaci v krizových oblastech a poskytované pomoci. Bližší informace lze nalézt na:
Web: www.lekari-bez-hranic.cz  Facebook: www.facebook.com/lekaribezhranic 
Twitter: twitter.com/msf_czech    YouTube: www.youtube.com/msfczech

 

ÚVODNÍ FOTO: Matky s dětmi čekají na vyšetření, při kterém bude asistovat i lékař ze zahraničí prostřednictvím videokonference. Guri El, Somálsko, říjen 2011. (foto © Peter Casaer/MSF) 

 

 MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články