Máme jen 1000 let na útěk ze Země, varuje Stephen Hawking

Lidstvo nepřežije pokud nebude schopné uniknout během tisíce let ze své křehké planety, varoval na své přednášce Los Angeles známý fyzik Stephen Hawking. Současné rozpočty na pronikání do vesmíru jsou přitom škrcené hospodářskou krizí.

Máme jen 1000 let na útěk ze Země, varuje Stephen Hawking
Máme jen 1000 let na útěk ze Země, varuje Stephen Hawking
Zdroj: archiv

"Musíme dál do vesmíru kvůli lidstvu samotnému. Pokud chápete, jak vesmír funguje, můžete ho ovládat," prohlásil profesor Hawking.

Stephen Hawking

Průzkum vesmíru se však potýká s globální finanční krizí a také ve spojených státech se ho dotkly výdajové škrty. Zejména byl NASA osekán rozpočet na výzkum vzdálených planet o 300 miliónů dolarů, jehož součástí je i nalezení dvojčete Země, tedy planety příhodné pro život.

Hawking, který se proslavil populárně vědeckou knihou Stručná historie času (prodalo se 10 miliónů výtisků), opakuje podobná varování již několik let. Ačkoli sám se nedokáže hýbat kvůli neurodegenarativnímu postižení Lou Gehringovou chorobou, nabádá veřejnost k podpoře dobývání vesmíru.

Na druhou stranu ovšem kritizoval pokusy o vysílání zpráv směrem k jiným světům. Tvrdí, že přilákání pozornosti vyspělejší civilizace, by pro nás nemuselo skončit dobře. Odkazuje přitom na scénář objevení a kolonizace Nového světa, který nedopadl pro indiány dobře.

Ačkoli lidstvo v současnosti obývá celou planetu a využívá její zdroje, je jeho osud podle Hawkinga příliš křehký a může ho zcela zničit klimatická pohroma, nebo i nemoci či jaderná válka.

Související články

Související články