Náhražku ropy vaří izraelští vědci z vody a slibují revoluci do deseti let

Vědci z Ben Gurionovi univerzity oznámili, že objevili komerčně úspěšnou alternativu k ropě. Tvrdí, že jejich objev způsobí revoluci na trzích s energií a surovinami.

Náhražku ropy vaří izraelští vědci z vody a slibují revoluci do deseti let
Náhražku ropy vaří izraelští vědci z vody a slibují revoluci do deseti let
Zdroj: archiv

"Nejde o žádná kouzla, je to životaschopná technologie," řekl profesor Moti Herskowitz webu The Jewish Chronicle. Odhaduje, že komerčního využití se jejich postup dočká během pěti až deseti let.

Podobně jako jiné výzkumné týmy i ten izraelský zakládá svůj postupy na vodě a oxidu uhličitém. Poprvé však zároveň slibuje, že jde o postup efektivní. Jiné obdobné technologie se vzhledem k nákladům zatím nedokázaly konkurovat ropě při ceně kolem 100 dolarů za barel. 

Herskowitz pouze prozradil, že při postupu se oxid uhličitý v podstatě míchá s vodou a syntetickým plynem ve speciálním reaktoru. Vzniká "zelený sliz" jehož následnou rafinací lze vyrábět benzín, naftu nebo letecké palivo. Vody je na Zemi téměř nevyčerpatelná zásoba a oxid uhličitý se dá zachytávat z průmyslových komplexů, pro které byl odpadním plynem, který zvyšuje hustotu skleníkových plynů v atmosféře.

"Účinná přeměna CO2 na palivo přes reakci s vodíkem je velmi slibná a má potenciál být významným krokem pro nahrazení fosilních paliv," komentoval zprávu o výzkumu izraelských kolegů profesor Christopher Hardacre z univerzity v Belfastu.

Už dlouho kolují různé předpovědi o kolapsu současné civilizace vzhledem k silné závislosti na ropě, jejíž ložiska se postupně vyčerpávají. Nicméně nové technologie zpřístupnily dosud nedostupná ložiska a menší revoluci způsobilo frakování břidlicových vrstev ve Spojených státech. 

 

 

 

Související články