Náš člověk na Havaji: Dům, co přežil hurikány i tsunami

Galeristka Jana Boemer má neuvěřitelný osud. Žije na Havaji a pravidelně sem bude přinášet to nejzajímavější, co se dá na místě, považovaném za ráj na zemi, vidět a zažít. Tentokrát něco o tom, jak si pořídila galerii hned u moře.

Náš člověk na Havaji: Dům, co přežil hurikány i tsunami
Náš člověk na Havaji: Dům, co přežil hurikány i tsunami
Zdroj: archiv

Hawajské ostrovy mají velkou výhodu, že si nikdo nemůže zakoupit pláž. Ze zákona jsou pláže veřejné a na Kauai platí zákon, aby byly i privátní pozemky přístupné. Napočítala jsem na našem ostrově dohromady 47 pláží a jen několik z nich je obtížně přístupných.

Odvrácená strana mince je, že neexistuje něco jako promenáda u moře. Žádné kavárny a bary, jako to známe z řad turistických míst. Nikdo nesmí na pláži postavit židličky a servírovat drinky. Výjímkou je jen několik málo hotelů.

Hlavním městem ostrova je Lihue, ale město Kapaa cca 10 minut od letiště se stalo nejobydlenějším. Kapaa se vine po celé své části okolo oceánu a vlastní 4,3 míle dlouhou procházkovou stezku určenou pro cyklisty.

Rok po našem přistěhování se nám podařilo v Kapaa získat dům, který jsem z mnoha mých návštěv vždy milovala. Šťastnou náhodou jsme získali nájemní smlouvu a letos na podzim otevíráme uměleckou kavárnu s galerií pod názvem Art Café Hemingway. Práce galeristky mi po opuštění Prahy asi jako jediná věc z Čech chyběla.

Dům je kouzelný svým vzhledem a přímo přes ulici se nachází pláž, kde jsem během rekonstrukce odpočívala. Budova z roku 1927 patří k historickým  a přežila jako jedna z mála v Kapaa tři hurikány a jednu tsunami.  Díky opravám můžeme s manželem žasnout, jak se zde staví. Hawaii je nejdražší stát USA a postavení domu zde stojí statisíce dolarů. Vše je však jen z prkének, většinou pokrytých vlněným plechem. Můj dědeček by takto nepostavil ani chatičku.

Ale co byste chtěli, jsme přece na Havaji :-).

 

 

PŘEDCHZÍ DIÍL:

 

Související články