Nemožná skála, ostrá jako nůž

Na severním pobřeží Ománu testuje tým mladých horolezců své schopnosti na pobřežních útesech ostrých jako čepel nože. Adrenalinový zážitek zprostředkovává v lednovém vydání našeho časopisu reportáž Marka Synnotta a fotografie Jimmyho China.

Zdroj: Jimmy Chin / National Geographic

V našem týmu je nás šest včetně dvou z nejlepších mladých horolezců na světě: Alexe Honnolda a Hazel Findlayové. Vesnice, známá pod jménem Sibi, je domovem asi tuctu rodin, které mají všechny stejné příjmení Alsúrí. Kromě rybaření se živí především jako pastevci koz.

Náhle se jeden z mužů uprostřed chůze zastaví, ukáže vzhůru na tyčící se útes a začne křičet. Tři sta metrů nad námi šplhá Alex jako mravenec nahoru po skalní stěně. Muži jsou z toho celí pryč.

„Co to říkají?“ ptám se tlumočníka. „To se dá těžko vysvětlit,“ odpovídá. „V podstatě si však myslí, že Alex je nějaký kouzelník.“

Celkem rozumím proč. I pro mě jsou Alexovy schopnosti těžko pochopitelné. Ovšem stejně tak i tato krajina: za 28 let lezení jsem neviděl tak magické skalní útvary. Na některých místech pevnina vystupuje přímo z oceánu jako čepel nože.Díky blízkosti moře jsou útesy ideální pro sólování nad hlubokou vodou, což je specifický druh lezení, při němž vyšplháte po stěně tak vysoko, jak to jde, a pak se svalíte do vody. Zní to poměrně neškodně, avšak nekontrolovaný pád může způsobit vážná zranění, a dokonce i smrt.

Související články