Nový druh oblaku? Seznamte se – to je undulatus asperatus

„Rozrušená vlna“ – to je název pro nový druh oblaku, který se objevuje jen na severní polokouli naší planety.

Zdroj: archiv

Pozorování mraků není jen koníčkem snílků, ale také lidí s fantazií i vědců. Anglická společnost CAS (Cloud Appreciation Society) sdružuje fanoušky do oblaků a jejich fantastických tvarů. Teď navrhla, aby byl mezi oblaky oficiálně přiřazen dříve nepozorovaný objekt. 

Bude teplo a sucho a na sníh zapomeňte. Do konce století se klima v Česku změní

Nový oblak už má název – jeho objevitelé mu říkají undulatus asperatus neboli „rozrušená vlna“. Byl pozorován zatím jen na severní polokouli, nejčastěji nad americkými prériemi, nad Francií, Norskem, Skotskem a Velkou Británií. Jde o temný dynamický oblak – zatím ho studují akademičtí vědci, ale fanoušci by rádi, aby se dostal do příštího Atlasu oblaků. 

Organizace CAS odstartovala kampaň, která by se dala označit za „vědecký lobbying“. Právě fanoušci pro oblak vybrali jeho jméno a teď chtějí, aby byl uznám oficiálně. A to není právě lehký úkol – akademici jsou v tomto ohledu totiž poněkud rozvážní. 

Tím, kdo by oblak oficiálně uznal, je Světová meteorologická organizace sídlící v Ženevě. Ta také vydává Mezinárodní atlas oblaků, ovšem s hodně občasnou periodicitou. Ten poslední vyšel roku 1975… Pokud se CAS jejich snaha podaří, půjde o první nově uznaný oblak od roku 1951!

Co jsou oblaky: Oblaky jsou tvořena drobnými kapkami vody nebo ledovými krystalky. Vznikají při ochlazení vzduchu zkapalněním vodní páry, která je obsažena všude v atmosféře. Tyto kapky se shlukují a vytvářejí oblaky.

Amatéři pro vědce připravili rozsáhlou zprávu, v níž jsou kromě popisů také fotografie z mnoha pozorování. Rádi by, aby byl undulatus asperatus byl do atlasu včleněn jako podtyp jiného druhu, oblaku typu mammatus. Podle meteorologa Grame Andersona se undulatus vyznačuje tím, že ho formují větry vanoucí z velkých výšek.

Podle zakladatele CAS Gavina Pretor-Pinneyho jde ale o víc než jen o slávu. „Pozorování oblaků je důležitý způsob, jak zdokumentovat efekty globálních změn klimatu na oblohu. Právě oblaky by nám mohly dát odpovědi na otázky o to, jaké klima nás v nejbližší budoucnosti čeká.“

Společnost CAS má v současné době asi 30 000 členů a jde o nejrozsáhlejší spolek tohoto druhu. Od roku 2005 provozuje internetové stránky s fotografiemi oblaků, které její členové pořídili; stala se tak významným, byť amatérským, pomocníkem meteorologů i klimatologů…

Více se o oblacích dočtete například ZDE.

FOTO: CAS

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články