OBRAZEM: Jak se staví metro v New Yorku

Stavbu pražského tunelu Blanka obestírá spousta tajenství a utajování. Jeho stavitelé by se měli poučit od amerických kolegů, kteří naopak tunel pod New Yorkem propagují, jak jen to jde.

OBRAZEM: Jak se staví metro v New Yorku
OBRAZEM: Jak se staví metro v New Yorku
Zdroj: archiv

Metro na newyorské Second Avenue se teprve staví. Má být slavnostně otevřeno roku 2016 – ale ti, kdo na něm pracují, se pochlubili, jak jim to jde. 

Metropolitan Transit Autority, neboli městská dopravní společnost této americké metropole, zveřejnila na serveru Flickr sérii fotografií z výkopových prací.

 

Podívejte se sami, slova jsou v podstatě zbytečná. Monumentální velikost tunelů a mravenčí zanedbatelnost dělníků mluví víc než dalších 100 řádků textu.

 

Cenu tunelu se nám nepodařilo zjistit, je však velmi pravděpodobné, že nebude ani zdaleka tak drahý jako nechvalně proslulý tunel Blanka v Praze.

 

Newyorské metro je nejrozšířenější síť metra na světě, s 468 stanicemi na 26 linkách, 1355 kilometry tratí a více než šesti tisíci nasazovanými vozy.

 

Denně metro přepraví přes 6 milionů cestujících. Jako jeden z mála systémů slouží newyorská podzemní dráha cestujícím bez přestávky 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, 365 dní v roce.

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články