OBRAZEM: Jak slaví Velikonoce v Guatemale, Filipínách nebo Indii?

Velikonoce se slaví po celém světě. Většinou se k nám dostávají zprávy plné do krve rozšlehaných zad, zatloukání hřebíků do dlaní nebo ulicí plných křížů a podobně. Ano, i tak se Velikonoce slaví. Ale slaví se také i jinak.

OBRAZEM: Jak slaví Velikonoce v Guatemale, Filipínách nebo Indii?
OBRAZEM: Jak slaví Velikonoce v Guatemale, Filipínách nebo Indii?
Zdroj: archiv

Velikonoce jsou oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. Rituály se v jednotlivých zemích poměrně liší, ale předpokládá se, že vzhledem k blízkosti jarní rovnodennosti mohou mít velikonoční tradice pohanský původ a souviset s oslavami jara.

Kdy se Velikonoce slaví?

Pravidla, podle kterých se určuje, kdy Velikonoce ten který rok budou, určil ve 4. století n. l. první nikajský koncil. Velikonoční svátky připadají na první neděli po prvním jarním úplňku. Když je úplněk v neděli, tak se Velikonoce slaví až následující neděli. Pondělí velikonoční připadá na den mezi 23. březnem a  26. dubnem.  

Filipíny, nejpočetnější katolická země slaví Velikonoce a připomíná si ukřižování Ježíše Krista - filipínští katolíci zvedají palmové větve, aby dostali požehnání od kněze v kostele v Baclaranu v Manile (1. dubna 2012). Květná neděle je oslavou vstupu Ježíše Krista do Jeruzaléma, a tedy začátku velikonočního týdne.

 

Křesťané v Indii. I zde je symbolem Velikonoc palmová větev, který věřící drží v rukou během náboženského procesí během Květné neděle v Bhopalu v Indii (1. dubna 2012). Květná neděle je poslední postní neděle před Velikonocemi a připomíná Ježíšův slavný vjezd do Jeruzaléma a při bohoslužbách se předčítá zpráva o umučení Ježíše (tzv. Pašije). Na tento svátek bývají ozdobeny kostely květy, a od toho je odvozen i její název

Loipl, Německo. Dva chlapci v tradičním kroji jdou na bohoslužbu do místního kostela. Ozdobené větvičky větvičky s jehnědami se pak vystavují v domech a stájích. Lidé věří, že je budou chránit před blesky a přinesou štěstí.

Lipnica Murowana,  Polsko. V Polsku se ke katolické víře hlásí naprostá většina obyvatel. A polovina z nich chodí pravidelně do kostela. Oslavy zmrtvýchvstání Ježíše Krista oslavují ve velkém. Tradiční rituály se spíš dodržují v menších městech, velká města takovou atmosféru už nemají (1. dubna 2012).

Capita, Paraguay. Stovky katolíků se s palmovými větvemi účastní procesí během Květné neděle (1. dubna 2012)

Jeruzalém, Izrael. Křesťanští poutníci se účastní oslav během Květné neděle na Olivové hoře (1. dubna 2012)

 

Španělsko, Córdoba. Zakuklení členové Bratrstva lásky (Hermandad del Amor). Slavnost k příležitosti Květné neděle.

Úvodní foto: San Pedro Sacatepequez, Guatemala. 
FOTO: Isifa

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 

Související články