OBRAZEM: Koupel malého slůněte málem nedopadla nejlépe

Podívejte se na malé slůně, jak se koupe v moři. Originální fotografie vznikly v nezvyklém prostředí…

OBRAZEM: Koupel malého slůněte málem nedopadla nejlépe
OBRAZEM: Koupel malého slůněte málem nedopadla nejlépe
Zdroj: archiv

Všechna mláďata jsou roztomilá. Slůňata se ale možná po zhlédnutí těchto fotek u vás vyšplhají na přední příčky hitparády…

Malá slůňata ale nejsou docela tak malá. Slon je největší žijící suchozemský savec a už při narození váží kolem 100 kg. Samice jsou březí až neuvěřitelných 22 měsíců, tedy téměř dva roky.

Sloni jsou "vegetariáni", a tak musí až 15 hodin denně trávit konzumací potravy. Nemají to moc jednoduché, protože nakrmit své obrovské tělo listím, semínky, ovocem nebo květy není jen tak. Musí zkonzumovat 100 až 300 kilogramů potravy denně.

VĚDĚLI JSTE? Sloní kůže se na první pohled podobá té hroší. Je ale ve skutečnosti velmi citlivá. Tak citlivá, že sloni cítí, když na jejich tělo usedá moucha. 

Tajná řeč slonů

Sloni se dorozumívají troubením. Ale jsou mnohem vynalézavější a umí vydávat také zvuky lidem neslyšitelné. V zoo v San Diegu nedávno prováděli výzkum, aby odhalili, jak tato komunikace funguje a čemu slouží. Tým vědců připevnil na sloní samice mikrofony citlivé na nízké frekvence a GPS. Výzkumníci tak mohli vypozorovat vztah mezi zvuky, pohybem zvířat a jejich činností. Pomohlo jim to odhalit hierarchii v rámci stáda a podrobnosti vztahů mezi jednotlivými slony. Slonice umí dát ostatním najevo, že se blíží porod a varovat ostatní před predátory. 

Sloni umí vnímat i náhlé otřesy půdy způsobené pohybem vzdálených stád. Umí zaznamenat i změnu tlaku a předpokládá se, že umí "slyšet" i přicházející déšť…

 

Sloni a voda. Vášeň i potřeba zároveň

Sloni překonávají kvůli hledání potravy neuvěřitelné vzdálenosti, ale musí si při to vždy hlídat zdroj vody. Denně spotřebují kolem 150 litrů vody. Koupel ve vodě je také jejich velikou vášní. Nesmírně rádi se koupou a stříkají na sebe vodu i s bahnem. Chrání se tak před horkem a hmyzem.


FOTO: oddstuffmagazine.com

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články