Pes převzal vládu po kohoutovi aneb Začíná čínský nový rok

Na každém kroku červená barva jako symbol štěstí a velkolepé oslavy, které vrcholí v pátek 16. února, kdy v oblasti východní a jihovýchodní Asie odstartoval nový rok, který slibuje spravedlnost a zlepšení mezilidských vztahů.

Obrázek není k dispozici
Zdroj: VLP

Datum začátku čínského nového roku je pohyblivé, a to mezi 21. lednem a 20. únorem. Odvíjí od lunárního kalendáře a letos připadl nejvýznamnější z tradičních čínských svátků na 16. února.

Čínské rodiny se během silvestrovského večera potkají u slavnostní večeře. Předtím však velmi pečlivě uklidí své domovy, aby se neštěstí nedostalo do nového roku.

Slavnostní průvod umělců za doprovodu ohňostroje a jisker ve městě Šang-čchiou v čínské provincii Henan.Zdroj: REUTERS/Stringer

Součástí oslav jsou ohňostroje a mnoho hlasitých zvuků, kdy nechybí ani zvuky zvonů a petardy. Cílem je vyděsit zlé duchy a pozvat domů bohatství.

Děti na startu nového roku pravidelně dostávají červené obálky naplněné „štěstím“ v podobě peněz, spolu s přáním všeho dobrého do dalšího měsíců. Tato tradice se už prolnula s 21. stoletím, a tak někteří dospívající mají naistalované červené obálkové aplikace, na které jim rodiny můžou peníze převést.

Je však potřeba dodržet také pár pravidel. Žádné mytí vlasů, které prý znamená smývání štěstí. „Zakázaný“ je i pláč, protože by pak plakali po zbytek roku. Nesmí se vyslovit nahlas slovo „čtyři“, protože zní jako slovo „smrt“. A nedovolené jsou i nože a nůžky, které by mohly „odříznout“ štěstí.

Které zvíře ovládne rok 2018?

Čínský zvěrokruh se pohybuje ve 12letém cyklu a ti, kteří se narodili v letech 1958, 1970, 1982, 1994, 2006 a v roce 2018, jsou známí jako Psi.
 
Podle asijské astrologie, rok narození, a s ním i zvíře, které k němu patří, rozhoduje o osobnostních rysech.
 
Zároveň je tu však důležitý i jeden z pět prvků – země, voda, oheň, dřevo a kov – které jsou se znamením zvěrokruhu spojené. Poprvé od roku 1958 se letos vlády ujme zemský pes. Každý, kdo se narodí v roce země, je komunikativní, vážný a zodpovědný ve své práci.

Obrovský nasvícený pes je v těchto dnech dominantou v botanické zahradě Yu Garden v Šanghaji.Zdroj: REUTERS/Aly Song
 
Lidé, ke kterým se vztahuje rok Psa, jsou typičtí svojí loajalitou, někdy však bojují s komunikací a občas vzbuzují mylný dojem, že jsou tvrdohlaví.
 
Podle předpovědí se v roce Psa můžeme těšit na měsíce, v nichž bude hlavním mottem spravedlnost a vědění. Přestanou nám být lhostejné bezpráví, lidská hloupost a bezohlednost. Naučíme se říkat „ne“ a začneme rozlišovat falešné přátele od těch skutečných.
 
Rok Psa bude trvat až od pátku do 4. února 2019 a poté ho vystřídá rok Prasete.

Příběh čínského zvěrokruhu

Jedna z legend vypráví, že v dávných dobách Nefritový císař, vládce nebes, nařídil, že se zvířata stanou součástí kalendáře. Vybere dvanáct těch, kteří za ním dorazí jako první.   
 
Tehdy byly ještě kočka a krysa dobří přátelé. Když uslyšely zprávu, kočka řekla kryse: "Měly bychom vyrazit brzy, abychom se mohly přihlásit, ale já obvykle všude přijdu pozdě."
 
Krysa slíbila, že kočku probudí, aby mohly jít spolu. Protože však byla příliš rozrušená, zapomněla na svůj slib a vyrazila sama.
 
Měla však malé nohy, a tak se rozhodla přesvědčit buvola, aby ji nesl na zádech. On s tím souhlasil, ale za podmínky, že krysa bude celou dobu zpívat.

Už se zdálo, že buvol bude u císaře a stane se vítězem, ale těsně před cílem krysa vyskočila z buvolovy hlavy a stala se tak prvním zvířetem, kterým začíná čínský horoskop.  
 
Když dorazila kočka, výběr už byl ukončen, a to je důvod, proč kočky nenávidí krysy, a vždycky se je pokusí chytit a zabít.

Mohlo by vás zajímat: