Traveler Photo Contest 2012. Nejlepší fotografie z cest podle National Geographi

Podívejte se na nejlepší fotografie z cest. Ty nejlepší z 12 000 přihlášených vybíral National Geographic.

Traveler Photo Contest 2012. Nejlepší fotografie z cest podle National Geographic
Traveler Photo Contest 2012. Nejlepší fotografie z cest podle National Geographic
Zdroj: archiv

Časopis National Geographic vyhlásil soutěž o nejlepší fotografie z cest - Traveler Photo Contest 2012. Dlouho očekávaní vítězové byly vyhlášeni. Porota vybírala z neuvěřitelných 12 000 přihlášených fotografií (od 6 615 fotografů ze 152 zemí). Autoři vítězných fotografií mohli očekávat lákavé ceny - od fotoexpedice na Galapágy až po drobnější odměny v podobě dárkových certifikátů. 

A kdo byl nejlepší? Koho byste zvolili vy? Zajímá nás to - pište komentáře dole pod článkem.

1. místo: Motýl

První cenu získal Cedric Houin se svojí fotografií Butterfly (angl. Motýl). Fotografie zachycuje každodenní rodinný život v jedné vesnici v odlehlé části Afghánistánu  - v provincii Badachšán ve Vachánském koridoru daleko na severovýchodě země na hranicích s Čínou. V těchto místech žije národ Kyrgyzů. Kyrgyzská žena s dítětem je zobrazena v typickém místním obydlí - v jurtě. Snímek je výjimečný tím, jak se na něm podařilo zachytit intimitu a každodenní život uvnitř rodiny - v kontrastu s nelítostným prostředím, ve kterém tito lidé žijí. 

Všimněte si televize a hudebního přístroje vzadu. Tyto kmeny žijí týdny v naprosté izolaci od jakékoli vesnice, a i přes tuto naprostou samotu (navíc v nadmořské výšce 4 300 metrů - oblast se nachází v pohoří Pamír) - jsou Kyrgyzové vybaveni třeba solárními panely, satelity nebo mobilními telefony.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. místo: Můj balon

Na fotografii Vo Anh Kieta vidíte hmongské děti hrající si s balonky ve městě Moc Chau (v provincii Son La ve Vietnamu). Alexandra Avakian, členka poroty a fotografka National Geographic, shrnuje, čím je fotografie tak výjimečná: "Ta fotografie je jako sen, kde neexistuje čas - nikoli jen proto, že je snímek černobílý a nezachycuje nic na první pohled moderního, ale také protože je na ní něco univerzálního - všude na celém světě si děti s balonem hrají stejně. Význam umocňuje mlha a neostré pozadí…"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kurz fotografování s vítězem Czech Press Photo Jana Rybáře

3. místo: Oddaní

Na svém snímku s názvem Devotee (angl. Oddaní) autor zvěčnil oslavy Velikonoc na italské Sicílii v přístavním městě Trapani. Místní název pro tuto slavnost je "Misteri" - věřící si připomínají utrpení a smrt Ježíše Krista a po celou jednu noc nosí v průvodu sousoší připomínající pašije. S příchodem dne následuje odpočinek. A právě tento moment fotografie zachycuje. Na snímku hraje hlavní roli světlo dopadající na sochu Ježíše Krista. Ve tvářích mužů se zračí únava a vzrušení zároveň. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čestné uznání (4.): Pohled do jiného světa

Fotografie Freda Ana zobrazuje japonský javor v japonské zahradě v americkém Portlandu. Autor chtěl zachytit tento strom - tak častý objekt fotografů - úplně z jiné perspektivy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čestné uznání (5.): Ztraceno v čase / Starověký prales

Poblíž města Morondava na východním pobřeží Madagaskaru roste už stovky let jeden z nejfotografovanějších lesů na světě - Baobab Avenue. Baobaby jsou dlouhověké stromy - mohou se dožívat i více jak 1 000 let. Na tomto ostrově jich roste jen několik druhů - jsou endemické, takže je nikde jinde na světě neuvidíte. Pouze dva druhy (z celkových osmi druhů na světě) rostou jinde mimo tento ostrov. Magickou atmosféru místa zachytil Ken Thorne. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Čestné uznání (6.): Surfování pod hladinou

Snímek nafotila Lucie Griggi u ostrova Fidži (Cloud Break) uprostřed Tichého oceánu. Surfař právě zkouší tzv. duck dive (tj. kachní ponor, tedy ponor podobný, jaký předvádí kachny v našich rybnících). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čestné uznání (7.): Požehnání Baganu

Více jak 2 000 buddhistických chrámů a pagod kdysi zdobilo pláně barmského Baganu. Ten býval hlavním městem Pugamského království. Dnes je všechno jinak - putují tudy farmáři se svým dobytkem. Pokud byste se tam někdy chtěli vydat, určitě si vezměte kolo - snadno se tam dostanete z obvyklých turistických tras a prožijete jeden z nejdivočejších snů Indiana Jonese, podobně jak to vidíte na fotografii Petera DeMarka s názvem Bagan Bliss. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čestné uznání (8.): Staří muži v dželabách

Fotografie připomíná Poslední večeři Leonarda da Vinciho, ale ve skutečnosti jde jen o výjimečnou fotografii Sau Khiang Chau z marockého města Chefchaouen. Staří muži jsou oblečení v typickém místním oděvu - dželabě, tradičním marockém dlouhém kabátě s kapucou. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čestné uznání (9.): Vesnice Gásadalur

Vesnice na fotografii Kena Bowera se jmenuje Gásadalur a i s ostrovem Mykines v pozadí je součástí Faerských ostrovů. V roce 2004 byl postaven tunel, a 16 obyvatel z Gásadaluru tak od té doby žije snazší život - už nemusí podnikat náročné cesty a překonávat velké výškové rozdíly, aby se dostali do vedlejší vesnice. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čestné uznání (10.): Zaplavat si v moři

Fotografka Camila Massu vyfotografovala svoji sestru v jižním Chile v jezeře Lago Caburgua. Seděly doma před krbem, a najednou se spustil velký liják. Sestra se rozeběhla přímo do jezera, aby si šla zaplavat. A tam vznikla tato fotografie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Výběr diváků (11.): Huset

Michelle Schantz zachytila na své magické fotografii polární záři nad osamělou chatou v norském Finnmarku. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články