Proč člověk není samotář? Může za to světlo

Lidé jsou tvorové velmi společenští. A to natolik, že podobné formy společenskosti nenajdeme u žádné jiné skupiny živočichů, kromě primátů. Samotný původ lidského sociálního chování však zůstává dosud zastřený tajemstvím. Ale postupně odkrývaným.

Proč člověk není samotář? Může za to světlo
Proč člověk není samotář? Může za to světlo
Zdroj: archiv

Předchůdci lidí přestali žít jako „singles“ zřejmě ve chvíli, kdy pro ně „Bůh oddělil světlo od tmy“.

Nové světlo do těchto ne zcela jasných pasáží evoluce nyní vnáší tým oxfordských evolučních biologů vedený Dr. Susanne Shultz.       

Tvrdí, že přechod od samotářského k společenskému způsobu chování vývojově souvisí s přechodem z noční na denní aktivitu.

V noci sám, ve dne společně

K tomuto závěru došli na základě analýzy sociálního chování 217 druhů primátů, kteří cca před 52 miliony lety přestali žít samotářsky a začali formovat nikoliv páry, jak se dosud předpokládalo, ale volné oboupohlavní skupiny.

Zatímco v noci bylo pro malého primáta s velkýma očima výhodnější pohybovat se jako solitér, přechod na denní aktivitu vyústil v život ve větších skupinách, které se společně vydávaly na lov. Tímto opatřením se snižovalo riziko toho, že jedinec bude sežrán, ale zároveň se zvyšovaly vyhlídky na to, že si snáze obstará potravu.

Páry a nadsamci přišli později

„Otevřené oči“ a denní aktivita rozšiřovaly primátům ekologickou niku a otevíraly nové horizonty vývoje. Harémové struktury ovládané jedním samcem či „klasické páry“, jak je známe dnes, se jako forma soužití objevují až před cca 16 mil. lety.

Jako moderní lidé dnes žijeme společensky velmi čilým „noční životem“. Naše společenské uspořádání je neuvěřitelně pružné, ale i křehké, a díky velkému „sociálnímu mozku“ i značně komplikované.

Není tak na škodu si uvědomit, jaký evoluční význam pro naše vývojové předchůdce „vztahy“ měly. A že přestali žít jako „singles“ zřejmě ve chvíli, kdy pro ně „Bůh oddělil světlo od tmy“.

 

Úvodní foto: ISIFA

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články