Prohlédněte si Notre Dame na 16 vybraných fotografiích z našeho archivu

Po požáru katedrály Notre Dame se podívejte na výběr z téměř stoleté kolekce fotografií ze sbírek NG, představující chrám jako nadčasový idol.

Zdroj: Crete, Nat Geo Image Collection

Když 15. dubna tohoto roku opustila katedrálu Notre Dame poslední skupina turistů, bylo vidět kouř vycházející z jejího proslulého sanktusníku. Během několika minut zachvátily středověkou stavbu v centru Paříže plameny.

Časopis National Geographic začal fotografovat slavnou památku v roce 1915, kdy vznikla série černobílých snímků. Od té doby zdobí katedrála naše stránky ze všech úhlů pohledu – během oslav osmistého výročí zrodu i v detailních záběrech její gotické architektury.

Krátce poté, co poslední turisté opustili Notre Dame, z devadesátimetrové sanktusové věže začal stoupat kouř. Během požáru se sanktusník a dřevěný interiér zbortily.Zdroj: Nicolas Liponne, NurPhoto/Getty

Sanktusník se zbortil a uvádí se, že velká část dřevěného interiéru byla zničena. V souvislosti s probíhajícími restaurátorskými pracemi v hodnotě mnoha milionů eur bylo několik dní před požárem odvezeno šestnáct měděných soch obklopujících sanktusník. Na budově, která každoročně přiláká skoro třináct milionů návštěvníků, probíhaly restaurátorské práce o celých devět set let jejích dějin.

„Svým vznikem jako by chrám Matky Boží v Paříži oslavil konec raného středověku – doby temna – jako výtvor mozků, rukou a peněz, zejména však srdcí, jejího lidu,“ napsal National Geographic roku 1968 v článku o Notre Dame. Od těch dob „ho Pařížané vroucně milovali, zanedbávali, poškozovali i znesvěcovali, obnovovali a uctívali  – vše záviselo na společenských emocích a dobových mravech. Notre Dame žije dál – jako chrám, jako radost, jako umělecké dílo.“

Napsala Nina Strochlicová, která patří do týmu autorů časopisu National Geographic. Zabývá se kulturou, dobrodružnými tématy a vědou.