První létající sporťák je na světě

Na silnici dokáže dvoumístný Switchblade jet rychlostí až 200 km/hod, když se pak vznese nad zem, vystoupá až do výšky 400 metrů. Společnost Samson Motors oznámila, že létající vůz je připraven k uvedení na trh na jaře 2018.

Společnost Samson Motors zkontaktovalo už 240 zájemců.
Společnost Samson Motors zkontaktovalo už 240 zájemců.
Zdroj: Profimedia.cz/Ferrari

Switchblade je tříkolový dvoumístný vůz, který má zadní vrtuli a výsuvná prodloužená křídla.
 
Americká firma Samson Motors, sídlící v Oregonu, plánuje spuštění prodeje speciálních vozů na jaře 2018. Zájemci budou kromě řidičského průkazu potřebovat licenci soukromého pilota. Létající sporťák bude moci vzlétnou a přistát pouze na letištích.
 
Za nápadem stojí letecký nadšenec a architekt Sam Bousfield, který si po svém odpověděl na otázku: „Co letectví opravdu potřebuje?“ Uvědomil si, že budoucnost dopravy je ve vzduchu. Název jeho vynálezu Switchblade („kapesní nůž“) vyšel z křídel, která se dokážou přirozeně zasunout dovnitř vozidla jako čepel kapesního nože. Když je vozidlo na silnici, křídla se zasunou, čímž jsou chráněny před poškozením blatníky.

Přechod z automobilu na letadlo trvá zhruba 45 sekund. Bousfield svému vynálezu říká létající sportovní vůz kvůli jeho schopnosti zrychlit z nuly na 95 km/hod. za 6,5 sekundy a maximální rychlosti 200 km/hod.

Zdroj: Profimedia.cz/Ferrari

Tvar vozidla byl navržen tak, aby dokázal vyvinout rychlost i v prudkých větrných podmínkách a zároveň měl stabilizaci lehkého vozidla na silnici. „Křídla jsou nastavena v ideálním úhlu, takže se bez problémů vznesete nad dráhu. Přistání je pak podobně přirozené.“
 
Switchblade má kromě sedaček pro dva i úložný prostor pro 23 kg zavazadel s možností uložení golfových holí. Šířka kabiny a poměr výkonu a hmotnosti se dá přirovnat modelu Corvette 2017. Na zemi je vozidlo dlouhé 5,1 metru a široké 1,8 metru, v letovém režimu se délka prodlužuje na 6,2 metrů a křídla se rozkládají na rozpětí 8,2 metrů s celkovou váhou 794 kg.

V základní sadě je zpětná kamera, digitální přístrojový displej, zvukový systém s kompatibilitou MP3 a kožená sedadla. Bezpečnostní sada obsahuje padák pro celé vozidlo, kotoučové brzdy vpředu i vzadu a ochranu proti převrácení.

Společnost bude Switchblade nabízet pouze v omezeném množství. Jeho cena se bude pohybovat od 500 000 USD (423 000 eur).

Mohlo by vás zajímat: