Solný důl Vělička je podzemní zázrak jako z Pána prstenů

Nejkrásnější solný důl v Evropě - to je polská Vělička. Návštěva tohoto úžasného místa by neměla uniknout nikomu, kdo má nějaký vztah k dějinám.

Solný důl Vělička je podzemní zázrak jako z Pána prstenů
Solný důl Vělička je podzemní zázrak jako z Pána prstenů
Zdroj: archiv

Každý, kdo viděl scény z filmového Pána prstenů, si asi pamatuje na nádherné trpasličí doly v Morii. Obrovské sály vysekané v kameni, nekonečné chodby stovky metrů pod zemským povrchem i sluje plné podivné důlní techniky – to všechno dokázalo očarovat miliony filmových diváků. Je obrovská škoda, že jen málokdo ví o existenci podobných podzemních prostor jen kousek od našich hranic. 

Historie solného dolu v polské Věličce začíná asi před 13 miliony lety. Tehdy se v této oblasti nedaleko Krakova začala usazovat sůl. A sůl znamenala vždy bohatství – to platilo už v době kamenné. Protože se u místa, kde později postavili Věličku, dala velice snadno získávat, přitahoval skupiny zájemců už od pravěku. První nálezy získávání soli (odpařováním) pocházejí ve Věličce asi z doby kolem roku 6 000 před naším letopočtem. Už tehdy si místní zemědělci pomáhali ke zbohatnutím prodejem kvalitní soli. 

Sůl nad zlato

Opravdové bohatství však Vělička získala až během vrcholného středověku, kdy začala cena soli stoupat a stala se z ní komodita vyvažovaná zlatem. Zatímco do té doby se sůl získávala jen ze solanky, ve 13. století odkryli místní téměř nekonečné zásoby kamenné soli. Během pár let se stal důl místem, odkud přitékalo do Malopolska bohatství. Pracovalo zde přibližně 350 mužů, kteří za rok vytěžili přes 8000 tun špičkové soli. 

Tehdy také začal vznikat systém specializovaných profesí, které v dole dokázaly těžit a zpracovávat sůl. Jak ubíhala staletí, vydělával věličský důl čím dál víc; na přelomu 15. a 16. století zde už pracoval tým 2 000 lidí, který za rok dostal ke kupcům 30 000 tun soli. 

Vělička dnes

V současné době se už ve Věličce sůl netěží, důl se stal turistickým centrem, kam ročně zamíří přes milion návštěvníků. Tento solný důl je totiž tak působivé místo, že o něm už v 18. století jeden francouzský cestovatel napsal, že vyniká i nad egyptské pyramidy. 

Důl sahá do hloubky 327 metrů a celková délka jeho chodeb přesahuje 300 kilometrů. Návštěvníci se samozřejmě mohou dostat jen do minima oblastí, přesto je tříapůlkilometrová turistická trasa úžasným zážitkem. Chodby jsou vykopané v šedé kamenné soli – ta připomíná spíše mramor než očekávané krystalové struktury. Velká část dolu je věnována historii těžby soli, ale další části slouží jako koncertní sály, restaurace, a dokonce se zde dá uspořádat i svatba. A to nejlepší na konec: letos zde byla otevřena nová prohlídková trasa, na níž si lidé mohou projít štolami a chodbičkami stejně jako středověcí horníci. Tedy jen s kahany nebo svítilnami a v těch nejužších tunelech a slojích… 

Věličku si oblíbila řada slavných osobností, navštívili ji nejen Mikuláš Koperník nebo Johann Wolfgang von Goethe, ale třeba také papež Jan Pavel II. nebo bývalý americký prezident Bill Clinton. 

FOTO: http://www.kopalnia.pl

 

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Související články