Švýcarsko: novinky zimní sezóny 2014/2015

I když se zdá, že švýcarskou dokonalost už nelze vylepšit, vývoj jde přesto dál a výš. A také nadcházející zimní sezóna přinese návštěvníkům Švýcarska řadu novinek. S některými z nich vás seznámíme: od nových lanovek přes nejvyšší evropské kino až po futuristický termální komplex.

Švýcarsko: novinky zimní sezóny 2014/2015
Švýcarsko: novinky zimní sezóny 2014/2015
Zdroj: archiv

Arosa-Lenzerheide: nejen lyžování

Na úvod jeden lyžařský tip aneb jak jediná lanovka může „vystrčit“ středisko na špici zájmu. V Česku dosud poměrně opomíjené lyžařské oblasti Arosa a Lenzerheide jsou totiž od zimní sezóny 2013 spojeny novou lanovkou, díky níž se celá oblast zařadila mezi největší lyžařské arény ve Švýcarsku – celkem tu nyní můžete využít 225 kilometrů sjezdovek, které šplhají do výšky až 2.865 m n. m.

Arosa

Nadcházející zimní sezóna navíc slibuje propojit lyžařské radovánky s vymoženostmi středně velkého města. Zvolíte-li totiž ubytování ve vybraných ubytovacích zařízeních v nedalekém Churu, tak získáte lyžařskou permanentku zdarma, stejně jako dopravu na a ze sjezdovek (platí i na železnici do Arosy, která letos slaví 100leté výročí). Chur patří mezi nejkrásnější a také historicky nejstarší švýcarská města – osídlení je v místě doloženo již před 5.500 lety!

www.churtourismus.ch

Klein Matterhorn: do nejvyššího kina

Lyžařská oblast Zermatt / Matterhorn je už dávno oblastí superlativů: nejvyšší evropská lanovka (Klein Matterhorn), nejslavnější alpský štít (Matterhorn), nejšpičkovější středisko… V letošní zimě přibude další, v podzemním skalním komplexu Matterhorn Glacier Paradise při konečné stanici lanovky na Klein Matterhornu (3.883 m n. m.) totiž zahajuje provoz tzv. Cinema Lounge, tedy nejvýše položené kino v Evropě.

Klein Matterhorn, Monte Rosa

Můžete si sem zaskočit za špatného počasí nebo si prostě na chvíli odpočinout od pohybu – vysoká nadmořská výška nemusí každému dělat dobře. V projekci se střídají vysokohorská témata zhusta z okolní oblasti a díky dovedným světelným efektům si tam budete připadat jako uvnitř velkého krystalu. Z velkého panoramatického okna pak lze sledovat (tentokrát naživo) horaly pokoušející sousedící čtyřtisícovku Breithorn (4.164 m n. m.).

www.matterhornparadise.ch

Brig: ze sjezdovek do bazénů

Lyžařská oblast Aletschské plošiny (Aletsch Arena) je tipem pro ty, kdo si rádi užijí absolutního klidu bez aut, v čisté, neporušené přírodě. Vesnice Riederalp, Bettmeralp a Fiesch, z nichž se rozbíhá myriáda sjezdovek, jsou totiž dostupné z údolí pouze lanovkami – nahoru nevede žádná silnice sjízdná pro běžné automobily. A podobné poměry panují v sousedním Bellalpu. Večer, když utichne lyžařský cvrkot, je tady „slyšet ticho“ – a měsíční záře se odráží od obří plochy Aletschského ledovce.

Na sjezdovce nad Aletschským ledovcem. Foto: Aletsch Arena

Na mysteriózní atmosféře Riederalpu a spol. se naštěstí nic nemění, výrazné změny však doznává infrastruktura v údolí. Na Silvestra 2014 se totiž otevírá velkolepý termální komplex Brigerbad, položený kousek od pěkného města Brig, střediska oblasti. Radikální architektura, kombinující prvky tradiční a moderní, se nachází ve svahu nad údolím Rhôny a nabídne ve svých útrobách vedle řady bazénů s proměnlivou teplotou vody také hammam, vodní jeskyni nebo biobar – ideální relaxace po dni stráveném na svahu.

www.brigerbad.ch

Hoch-Ybrig: neznámý klenot na dosah

Zimní lyžařská oblast Hoch-Ybrig se nachází jen hodinu jízdy z centra Curychu, v Česku je však dosud minimálně známá. Hoch-Ybrig sice neohromí rozsahem (asi 50 kilometrů sjezdovek), boduje však v řadě jiných parametrů.

Hoch-Ybrig

Severní expozice většiny svahů dává i přes nevelkou nadmořskou výšku (do 1.830 m n. m.) velkou sněhovou jistotu. Nová čtyřsedačka Laucheren, otevřená na zimní sezónu 2014/2015, potvrzuje pozici Hoch-Ybrigu jako jednoho z nejmoderněji vybavených středisek v celém Švýcarsku: lanovky tu jsou rychlé a moderní a když si přivstanete, můžete na ně „naskočit“ již od půl deváté.

www.hoch-ybrig.ch

Aktuální a detailní turistické informace o Švýcarsku naleznete na www.MojeSvycarsko.com

Související články