Lyžování ve stínu čtyřtisícovky

Sjezdovky v lyžařské oblasti Diavolezza/Lagalb na východě Švýcarska jsou horkým tipem pro lyžařské nedočkavce, středisko otevírá své brány již v polovině října. Užijete si tu dlouhých sjezdů i nevšedních vyhlídek na čtyřtisícovku Piz Bernina. A budete-li chtít, můžete mít i jacuzzi pod hvězdami.

Zdroj: MojeSvycarsko.com

Sjezdové tratě na Diavolezze/Lagalbu jsou sice součástí širší lyžařské oblasti Engadin-Sankt Moritz, leží ovšem stranou od ruchu „velkého světa“, který panuje o pár kilometrů dál v okolí Svatého Mořice. Po bílých pláních se tu pohybuje mnohem méně lyžařů; středisko sice neohromí výběrem lyžařských tratí (celkem tu najdete jen něco přes 30 kilometrů sjezdovek), zato kulisy jsou mimořádné a sjezdy velmi dlouhé. Jižnímu obzoru dominuje kolosální masiv Piz Bernina (4049 m n. m.), nejvýchodnější alpské čtyřtisícovky. 

Nejdelší sjezdy

Lyžařská oblast Diavolezza/Lagalb se dělí na dvě části, vzájemně propojené v širokém úvalu kousek pod průsmykem Berninapass. Lanovky tu začínají ve výšce 2100 metrů, jde tedy o vysoko položené středisko s velkou jistotou sněhu. Více možností na sjezdování poskytuje Diavolezza, kde vás lanovka vyveze na stejnojmenný vrchol (2978 m n. m.). Protilehlý Lagalb má sjezdovek o něco méně a horní stanice leží trochu níže (2893 m n. m.), svahy jsou však zase strmější než na Diavolezze. Nadpoloviční většina tratí v celé oblasti je ohodnocena střední (červenou) obtížností a asi třetina je černých – na své si tu tedy přijdou spíše zkušenější lyžaři. Sjezdovky jsou dlouhé a krásné, bez „hluchých“ míst či otravných traverzů.

Třešničkou na dortu je lyžařská trasa z vrcholu Diavolezzy po Morteratschském ledovci. Jde o tzv. Skiroute, která je sice vyznačená a zajištěná, nikoli však upravovaná a vyžaduje slušné lyžařské dovednosti. Desetikilometrový sjezd s převýšením téměř 1200 metrů vás zavede do sousedního údolí a jeho největší část vede po mohutném splazu Morteratschského ledovce.

 Na sjezdovku vlakem…

Diavolezza/Lagalb je napojená na centrální oblast kolem Svatého Mořice železnicí Rhétských drah (Rhätische Bahn) a obě lanovky, na Diavolezzu i Lagalb, leží přímo u nádraží. Z Pontersiny, nejbližšího většího sídla s turistickým zázemím, sem dojedete za dvacet minut. Ale to není všechno: vlakem se totiž vrátíte na sjezdovky i poté, co absolvujete sjezd po Morteratschském ledovci, poslední oblouk zakrojíte téměř na peróně.

Železniční úsek mezi stanicemi Morteratsch a Bernina-Lagalb je každopádně zahrnut v ceně denní permanentky. Ta přijde ve variantě Diavolezza-Lagalb na 64 CHF. Dvou- a vícedenní lyžařské lístky pro celou oblast Engadin-Sankt Moritz pak mají v ceně železniční i autobusovou dopravu po regionu. A pozor: první lyžařské nadšence tu letos přivítají již 18. října, středisko tedy zahajuje sezónu mnohem dříve než je obvyklé jinde.

 … nebo rovnou z chaty

Horská chata Berghaus Diavolezza stojí přímo pod hvězdami, u horní stanice lanovky na Diavolezzu. Objekt nabízí vedle gastronomie také přenocování, jehož výhody jsou nepopiratelné: ráno můžete být první na sjezdovce, žádné dojíždění. Při pobytu na dvě a více noci navíc získáte výraznou slevu na skipas. A odpoledne, když utichne lyžařský provoz a slunce se začne sklánět k obzoru, se krajina ponoří do ohromujícího ticha, rámovaného mocnými siluetami Berniny a Piz Palü. Rozjímání nad krásou švýcarských Alp se tu můžete věnovat ve venkovním jacuzzi, vytápěném na teplotu 40 ° – možná to bude zážitek na celý život.

Doprava 

Cesta autem z Prahy do oblasti Svatého Mořice měří 660 kilometrů a vede přes Mnichov a Landeck. Pro dopravu po oblasti včetně příjezdu na Diavolezzu/Lagalb lze využít sítě horských železnic, které provozuje společnost Rhätische Bahn (http://www.rhb.ch).

 

Užitečné informace

Turistické možnosti v oblasti Engadin-Sankt Moritz

Turistické informace pro návštěvníky Švýcarska (česky)

Související články